Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Morten W. Langer

lørdag 14. december 2019 kl. 15:39

Velkommen til fremtidens planøkonomiske finansmarked. Vi har indtil for nylig haft en måske naiv tro på de almindelige markedsdynamikker på finansmarkederne. Altså at der kan komme store udsving op og ned på aktiemarkedet, alt efter de makroøkonomiske, geopolitiske og finansielle forhold. Efter udviklingen på de finansielle markeder de seneste måneder, må vi erkende, at centralbankerne har taget kontrollen: Forvent derfor de næste år kun små kortvarige tilbagefald på aktiemarkederne, hvor retningen langsigtet kun vil være op og op.

Vi kan selvfølgelig få mindre korrektioner nedad på op til 4-5 procent. Men som situationen er nu, vil centralbankerne altid komme ind med en understøttende hånd, før tingene kommer ud af kontrol (læs: at der udløses selvforstærkende store kursfald på aktiemarkedet). Derfor skal man tage disse korrektioner helt roligt.

Vi bevæger os altså mod en uhensigtsmæssig planøkonomi, som på den lange bane vil forandre samfundet og give staterne markant øget kontrol. Den seneste måneds begivenheder har vist, at centralbankerne er ekstremt bange for at slippe markedskræfterne løs. De frygter et ødelæggende aktiekrak, og de vil gøre alt for at forhindre det. Derfor har de allerede overtaget styringen.

Efter ti år med minusrenter i Europa er europæisk økonomi alligevel på vej mod en nærrecessions-oplevelse. Med andre ord er ti års behandlinger med kunstige stimulanser og svage forsøg på strukturelle reformer endt i total fiasko. Og der er nu kun én måde at holde liv i patienten. Nemlig fortsatte stimulanser, men i stadig større doser og hyppigheder.

Ubalancerne hober sig op, og det synes stadig mindre sandsynligt, at centralbankerne slipper grebet. Det tør de simpelthen ikke: Velkommen til fremtidens finansmarked med fuld planøkonomisk styring, som vil føre os ind på nye hidtil usete veje. Læs blandt andet synspunkter herom i denne blog , hvor konklusionen er, at centralbankerne vil blive mere og mere magtfulde, og at de sammen med staterne vil tiltage sig betydeligt mere indflydelse på almindelige menneskers hverdag.

Billedet, som beskrevet overfor, har foldet sig ud allerede siden starten af 2019, hvor den amerikanske centralbank vendte på en tallerken fra en politik med renteforhøjelser til en politik med rentesænkninger og nye obligationsopkøb. Man forsøgte her at slippe aktiemarkederne løs, og det var som bekendt ved at udvikle sig meget negativt. Siden er stimulanserne kun blevet udvidet og udvidet, i både USA, Europa, Kina og Japan. Centralbankerne har sat langt mere tryk på seddelpressen, men vi har kun set starten på en ny æra.

De seneste signaler fra centralbankerne peger kun én vej: Der kommer meget mere af det samme. Den amerikanske centralbank har for nylig startet den udmeldte ”ikke-Q4”, hvor obligationsopkøbene igen ekspanderes. Som det fremgår af denne gra – fik er der for de seneste ni uger en 100 procent sammenhæng mellem centralbankens ugentlige balanceforøgelser og aktiemarkedsudviklingen. Og FED har allerede indikeret i markedet, at man vil forsøge med likviditetshjælp for mange hundrede milliarder at neutralisere den forventede likviditetsstramning, der forventes at ramme de amerikanske storbanker op mod nytår.

Vores bundlinje er, at centralbankerne vil styre aktiemarkederne markant højere op de kommende år. Det vil ske på den måde, at markedsmekanismen vil blive sat ud af spil, hver gang der er optræk til store aktienedture. Ja, vi vil få nogle mindre korrektioner ned på op til ca. fem procent. Men der vil hver gang være gode købsmuligheder, tror vi.

Og hvad så på den helt korte bane? Fra fredag morgen sendte algoritmerne igen aktiemarkedet opad i et kraftigt spring. Det skete efter den store valgsejr i UK til Boris Johnson, som nu får betydeligt bedre manøvremuligheder, og fase 1 handelsaftalen mellem Kina og USA. Overraskende sivede aktiemarkederne hen over dagen, og fredag aften ved lukketid lå de i et lille plus i forhold til morgenstunden.

Vi bemærker dog, at især amerikanske aktier alligevel sluttede i all-time-high, og europæiske aktier brød ud gennem det vandrette interval, som har holdt den tyske DAX future i spændetrøje i et par måneder. Særligt for europæiske aktier tror vi derfor, at der er god sandsynlighed for et aktierally på den korte bane, måske på en 5-7 procent opad. Vi tror til gengæld også, at der kommer største plusser til de mest cykliske aktier, herunder bankerne, der trækkes op af stigende obligationsrenter. Selvom vi har svært ved at se det, er der markant øget tro på, at recessionsrisici er væsentligt aftagende. Og derfor søger investorerne igen over i cykliske konjunkturfølsomme aktier. Vi forventer derfor ikke, at de store plusser vil ramme de store danske aktier indenfor life science.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank