Coronavirus er måske inddæmmet. Men nu rammer den:
Meget tyder på, at spredningen af corona virus nu er så meget inddæmmet, at man kan holde antallet af nye smittede i den vestlige verden nede (på trods af en skødesløs håndtering af sagen fra de danske sundhedsmyndigheders side). Og det er denne nye positive opfattelse af, at der nok ikke bliver tale om en global epidemi, der på det seneste har givet aktiemarkederne et solidt løft.
Men nu tyder meget på, at den næste bølge kommer. Nemlig de økonomiske følgeeffekter af, at store dele af Kina nu er lukket ned på grund af karantæne eller kinesernes selvvalgte isolering, med heraf følgende nedlukning af fabrikker og logistik også i relation med samhandel med den vestlige verden.
De mest oplagte hurtige indikatorer at kigge på her er udviklingen i kobberpriserne og obligationsrenterne. Begge signaler peger i retning af, at vi slet ikke har overstået det værste, i hvert fald i makroøkonomisk henseende. Mens aktiemarkederne umiddelbart har åndet lettet op, så er det helt anderledes med obligationsrenterne og kobberpriserne, som nu er på vej mod nye bundniveauer. Det bliver derfor meget afgørende den kommende tid at følge netop udviklingen i kobberpriserne og obligationsrenterne.
Men også risikopræmien på de mest usikre Junk Bonds erhvervsobligationer, hvor en forestående kraftigere økonomisk opbremsning vil sætte sig hurtigt i priserne. Det er endnu kun tilfældet i meget begrænset omfang, og det afspejler, at investorerne fortsat er meget risikovillige.
Centralbankerne er en joker i spillet: Som en joker i det hele står centralbankerne fortsat som solide bagstoppere. Selvom de amerikanske økonomiske nøgletal umiddelbart ser pæne ud for tiden, så er der kun begrænset tro på, at det holder ved.
Det kommer klart til udtryk i markedets renteforventninger i forhold til, hvad der sker i den amerikanske centralbank. De implicitte renteforventninger til FED’s rentemøde i april er, at der er 32 procent sandsynlighed for en nedsættelse af den korte rente. For blot en måned siden var der kun otte procent sandsynlighed for en rentenedsættelse fra FED-chef Powells hånd.
Så det kan udmærket fortsætte, at markedet spiller den såkaldte ”Powell Put”, hvor aktiemarkedet ventes at fortsætte op under alle omstændigheder, enten fordi den økonomiske opbremsning ikke bliver så slem, eller også fordi den udvikler sig så negativt, at centralbankerne kommer med nye stimulanser.
I første omgang skal vi dog afkode, hvad det kommer til at betyde, at det amerikanske aktiemarked fredag aften opgav den nye All-Time-High .
Spørgsmålet er nok mest, hvordan man skal positionere sig i markedet: Hvis vi ser på udviklingen på det danske aktiemarked den seneste uge, er der et klart mønster i, hvem der har klaret sig bedst. Ugens Vindere, som fremgår af denne tabel , var domineret af ikke-cykliske selskaber som ALK-Abelló, Coloplast, Ambu og GN Store Nord. Og det har også været kendetegnet ved markedet, at de ikke-cykliske selskaber har klaret sig bedst på grund af nervøsitet for en dybere økonomisk opbremsning.
Men det er også klart, at de cykliske, konjunkturfølsomme aktier også kan blive for billige, og derfor kan der godt komme en sektorrotation over mod dem: På det seneste har blandt andet Rockwool, NKT, DSV og Brdr. A&O Johansen også klaret sig godt. Så det kan godt være, at man skal begynde at kigge i den retning.