Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Sådan ser aktieanalytikerne den nye COVID-19 verden

Morten W. Langer

søndag 10. maj 2020 kl. 11:05

Sådan ser aktieanalytikerne den nye COVID-19 verden. Meget tyder på, at der kan komme til at gå flere år, før de europæiske børsnoterede selskaber er retur til noget, der ligner en ny normal.

Analysefirmaet Refinitiv indsamler hver uge estimater fra de europæiske aktieanalytikere for de 600 største europæiske selskaber i Stoxx 600, hvori de danske C20 selskaber også indgår.

De ugentlige opdateringer har den seneste måned været spændende læsning, fordi de både afspejler, hvordan analytikerne tolker de signaler, som selskaberne kommer med for tiden i deres 1. kvartalsregnskaber, men også afspejler deres opfattelse af, hvor hurtigt tingene kommer tilbage til noget, der ligner en normalsituation. Hvis vi altså overhovedet kommer derhen.

For det første nedjusterer analytikerne fortsat deres estimater uge for uge for både det afsluttede første kvartal og de kommende tre kvartaler. Selvom det er velkendt, at hele brancher er ekstremt hårdt ramt, er der tilsyneladende fortsat plads til endnu mere sortsyn end tidligere.

Eksempelvis så analytikerne for to uger siden, at det gennemsnitlige overskudsfald i forhold til samme kvartal sidste år i gennemsnit ville blive 37 procent. For en uge siden var dette tal nedjusteret til minus 40 procent, og i denne uge skete endnu en nedjustering til minus 45 procent. Billedet er det samme for årets tredje og fjerde kvartal, men hvor de kommende kvartaler ikke rammer samme høje minusprocenter. Fjerde kvartal ses et gennemsnitligt overskudsfald på 14 procent mod fire procent for to uger siden.

Bundlinjen for i år er altså, at COVID-19 trækker længere minusspor efter sig end tidligere ventet, og at disse minusser også bliver større end tidligere. Analytikerne ser altså ikke en tilbagevenden til den gamle normalitet i år.

Det kan skyldes flere forhold: Enten at analytikerne tror mindre på en fuld åbning af de vestlige samfund end tidligere. Eller på en ny smittebølge til efteråret, fordi vi begynder at åbne nu. Eller fordi de venter, at der vil ske en langsigtet adfærdsændring, hvor både forbrugerne og virksomhederne bliver mere forsigtige, og at de derfor bruger færre penge end tidligere.

For det andet ser analytikerne i 2021 heller ikke et comeback til niveauet for kvartalsoverskuddet i 2019. Umiddelbart ser det rigtigt godt ud, at analytikerne venter vækst i Stoxx600 selskabernes overskud på 42 procent i 2. kvartal næste år.

Men vi skal lige holde styr på procenterne: I 2. kvartal i år ventes et overskudsfald på 45 procent, altså fra indeks 100 i 2. kvartal 2019 til indeks 55 i 2. kvartal 2020. I 2. kvartal 2021 ses så fremgang på 42 procent fra indeks 55, så vi kommer op på indeks 80, altså fortsat 20 procentpoint lavere end i 2. kvartal 2019.

Og det er altså om over ét år fra nu af. Udviklingen i estimaterne er opdelt på sektorer, og det giver også et billede af, hvilke selskabstyper, analytikerne ser som vindere og tabere. Indtil nu er der ingen relative vinder, da analytikerne fortsat nedjusterer alle sektorer. Men det står fortsat meget klart, at sektorer som health care og teknologi kommer til at klare sig langt bedre gennem krisen. Over de seneste to uger har analytikerne nedjusteret deres estimater for 2. kvartal for health care fra plus otte procent til plus fire procent. Overordnet set vil selskaberne i gennemsnit altså fortsat præstere en lille overskudsfremgang i forhold til 2. kvartal sidste år. Det afspejles også af solide 1. kvartalsregnskaber fra flere danske health care selskaber de seneste uger.

Også teknologi beholder skindet på næsen, med en forventet overskudstilbagegang på ni procent i 2. kvartal mod forventet minus to procent for to uger siden. Til gengæld ses fortsat en ret markant nedjustering af de finansielle aktier, når det gælder resultatudviklingen i 2.kvartal: Der ses nu et overskudsfald på 43 procent mod 35 procent for blot to uger siden.

Og endelig er der ved at indfinde sig en vis stabilitet omkring analytikernes opfattelse af industriselskaberne: Her forventes et overskudsfald på hele 73 procent i det igangværende kvartal, hvilket er næsten det samme som for to uger siden.

7b6bcb517451e4c30476

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank