Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Nu trækker de sorte skyer igen op om aktiemarkedet

Morten W. Langer

lørdag 16. maj 2020 kl. 19:20

Nu trækker de sorte skyer igen op om aktierne
Velkendt er det, at centralbankernes solide hånd under de finansielle markeder er den eneste årsag til, at vi kom hurtigt op igen efter martsbunden, og at det hele ikke skrider hurtigt igen. Men som tiden går synes vi, at der kommer flere og flere advarselssignaler om, at vi sandsynligvis står meget tættere på en midlertidig top end en midlertidig bund.

Vores grundholdning har indtil nu været, at dels centralbankstimulanser, og dels aktiemarkedets fokus på selskabernes overskud i 2021 og 2022, ville betyde, at aktiestormen er drevet over for denne gang.

Men nu ser det fuldstændig ud som om, at de sorte skyer trækker sammen igen. Og vi frygter nu, at uvejret kan blive så kraftigt, at markedet mere eller mindre ignorerer centralbankernes massive stimulanser og staternes finanspolitiske lempelser. Og så er der ingen redningskranse tilbage. Så kan vi igen ryge ud i en dramatisk aktienedtur, som afspejler, at vi faktisk står midt i den værste recession siden 2. verdenskrig.

For det første har vi forventet, at cykliske aktier ville præstere et nogenlunde solidt comeback, i forlængelse af åbningen af de vestlige samfund. Indtil videre er vi blevet meget skuffet. Både de europæiske industriaktier og bankaktier ligger stenhårdt underdrejet. Og faktisk peger de europæiske industriaktier lige nu mere nedad end opad.

For det andet er udviklingen i antallet af smittede i USA fortsat meget højt, og der er ikke en klar tendens i færre smittede , som i flere andre europæiske lande. Fortsætter det sådan, vil det påvirke amerikansk økonomi negativt på den lange bane, uanset om myndighederne genåbner samfundet. Amerikanerne vil nemlig i stort tal blive hjemme for at beskytte sig selv. Og hvis de ikke gør det, så er der stor sandsynlighed for, at der kommer en ny massiv anden smittebølge. Som det ser ud nu, vil COVID-19 trække ned i amerikansk økonomi flere år frem.

For det tredje begynder de finansielle risikoindikatorer igen at pege i retning af røde advarselsblink. Forsikringspræmien mod konkurs i europæiske erhvervsobligationer, iTraxx , har de seneste uger udviklet sig i den forkerte retning. Vi holder skarpt øje med udviklingen i itraxx, da yderligere fald vil bringe denne risikoindikator i et kritisk territorium. Itraxx er en god rettesnor for de professionelle investorers generelle risikoopfattelse.

For det fjerde er det ved at gå op for aktieanalytikerne, at den aktuelle krise kommer til at trække meget længere ud, end vi oprindeligt har troet. De kommende måneder vil der ske så store ødelæggelser af økonomisk værdi på grund af konkurser i erhvervslivet, at det i sig selv vil fastlåse de vestlige samfund i en tilstand med lavere økonomisk aktivitet og massearbejdsløshed.

Vi følger uge for uge de opdaterede estimater fra europæiske og amerikanske analytikere, der melder ind til Refinitiv, og indtil videre er det kun kørt ned ad bakke. Altså: det bliver værre længere end vi havde forventet, og det er i den grad ved at gå op for markedet.

Her er de afgørende tekniske pejlemærker
Foreløbig vil vi ikke udelukke, at DAX Future et stykke tid endnu kan holde sig over 10.000 mærket. Vi så i denne uge en test af 10.100, hvorefter markedet fandt ny optimisme, men den synes allerede at være på vej væk igen. Vi ser 10.000 mærket for de styrende tyske aktieindeks som en helt central støtte.

Indtil videre giver vi markedet en chance for at vise ny styrke, eksempelvis fordi de amerikanske smittetal måske alligevel falder, eller fordi åbningen af Europa udvikler sig godt uden nye massive smittebølger.

Det handler fortsat om stock pick
Selv i de værste markeder er der udvalgte aktiehistorier, der klarer sig godt. Vi har i Økonomisk Ugebrevs nogle af disse aktier, og eksempelvis Bavarian Nordic og Pandora har vist sig at være rigtig gode køb.

Vi har også nogle outsidere, hvor vi forventer at åbning af samfundet kan give dem et løft frem. Men det er også klart, at de få cykliske aktier, vi har i porteføljen, er dem, der ryger først, hvis nedturen igen bider sig fast. I porteføljen har vi aktuelt et afkast på 7,8 procent i år, sammenlignet med minus 1,2 procent for Copenhagen Benchmark cap. Vi fastholder altså forspringet på ni procentpoint i forhold til markedet.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank