Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe. Vild aktieuro: Hvad er det egentlig, der sket nu?

Morten W. Langer

lørdag 30. januar 2021 kl. 9:41

Hvis man som investor har gået og ventet på det årlige januarrally, så er man blevet godt skuffet nu. Vi kan nu endeligt konkludere, at det ikke kommer i år. Og så kan vi også konkludere, at det nye år er startet meget uroligt og nervøst.

Det helt store spørgsmål er selvfølgelig nu, om de seneste dages negative markeder blot er en mindre negativ korrektion, som næsten er overstået nu. Eller om vi har set starten på en større og længerevarende nedtur.

Før vi kommer med vores endelig bud på dette spørgsmål, vil vi gennemgå, hvad vi ser af vigtige signaler: Og så skal vi understrege, at verden hele tiden ændrer sig, og derfor kan de signaler, vi kigger på, også hurtigt ændre sig. Men med denne disclaimer i baghovedet, ser vi dette billede:

 

For det første har risiko indikatoren for europæiske erhvervsobligationer, iTraxx Crossover, godt nok signaleret, at de store investorer er begyndt at tage risiko af bøgerne, men risikoopfattelsen har kun ændret sig en lille smule, altså indtil nu. Så ikke noget stort blinkende advarselssignal herfra.

For det andet ser vi nogenlunde stabile rentemarkeder, med svagt stigende obligationsrenter. Vi tolker dette som et signal på, at markedet ikke forudser en stor makroøkonomisk nedtur, måske snarere tværtimod.

For det tredje ser vi det amerikanske krak indeks, skew, stadig blinke rødt, men ikke helt så stærkt som tidligere. Mange store investorer ser fortsat stor risiko for et krak-lignende nedbrud, men andelen er nedadgående. Og det tolker vi som et signal om, at den igangværende negative korrektion måske nærmer sig en bund. Høje værdier på skew har meget ofte været et godt forvarsel om, at der lå negative tider forude på aktiemarkedet.

For det fjerde ser vi under overfladen en rotation ud af meget høj risiko, herunder høje værdiansættelser på de bedste papirer og ikke mindst illikvide mindre overvurderede selskaber. Vi tror tiden er til, at der sker et flow af kapital fra de meget højt prissatte aktier over i billigere turn around aktier eller i value aktier.

For det femte har 94 procent af 184 S&P 500 selskaber, der aktuelt har aflagt Q4 regnskaber, præsteret bedre end analytikerne havde forventet. Dette solide beat af analytikernes forventninger burde have sparket aktiemarkederne markant opad. Så nedturen er altså ikke drevet af regnskabs skuffelser, altså slet ikke. I virkeligheden er det et ekstremt bekymrende signal, at markederne korrigerer så kraftigt ned, samtidig med at vi er i en solid regnskabs-sæson.

Vores bundlinje er, desværre, at den igangværende korrektion langt hen ad vejen er stemningsdrevet, men måske også starten på opgøret med de oppumpede værdiansættelser, som centralbankernes pengeudpumpninger står bag.

Hvis vi har ret i, at de finansielle markeder allerede nu begynder at indarbejde, at centralbankerne begynder at trække sig tilbage, så kan det gå meget galt. Indtil videre er det blot en hypotese hos os. Men hvis den foldes ud, så står vi foran svære tider.

Og så skal det bemærkes, at det amerikanske aktiemarked, som også styrer retningen på europæiske og danske aktier, dykkede kraftigt fredag aften. Medmindre, der kommer et meget stærk comeback mandag morgen, kan vi stå foran fortsat negative aktiemarkeder de næste uger. Vi opdaterer vores syn på sagen mandag formiddag.

Vores konklusion er: Indtil videre tror vi på en korrektion ned, som nok ikke har fundet sin bund endnu. Men vi tror, at den er indenfor rækkevidde. Men vi vil på ingen måde udelukke, at vi står foran en længere drastisk nedtur på aktiemarkederne. Aktuelt ser vi 70 procent sandsynlighed for en korrektion, og 30 procent sandsynlighed for en dyb længere nedtur.

Ugens vindere: Ambu-aktien sprang i denne uge, efter en opjustering, op med 22 procent, godt hjulpet af et short squeeze, hvor shortfondene følte sig tvunget til at købe aktier for at nedbringe deres risiko. Det kan antageligt holde aktien oppe et stykke tid fremad. Andre vindere var Chr. Hansen, ISS og Novozymes, altså defensive papirer, som ikke er overdrevent højt prissatte, men hvor der kan spekuleres i et turn around.

I den anden ende af skalaen var der store hug til en stribe mindre selskaber, som har været spekuleret op i himmelråbende urealistiske værdiansættelser. Men også nogle af de større aktier, hvor kursstigningerne er løbet meget hurtigt, blev sat markant med, blandt andet cBrain, A.P. Møller-Mærsk og RTX.

Også de fleste andre store aktier, blandt andet Novo Nordisk, Genmab, Vestas, Ørsted og bankerne er sat ned 4-8 procent. Så der var kursfald over hele linjen, så meget tyder på, at de store investorer arbejder sig hen mod en generel reduktion af risikoprofilen.

 

 

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank