USA på vej mod højvækst, og ny centralbankchef vil næppe øge den korte rente
USA’s økonomi har de seneste kvartaler accelereret ganske solidt. Den seneste måned er de ledende indikatorer for alvor gået frem i et tempo, som vi ikke har set i lang tid. Alt andet lige burde det få den amerikanske centralbank til at sætte den korte rente op, og det vil med stor sikkerhed ske på næste rentemøde den 13. december. Den store joker er, hvad den kommende FED chef vil gøre. Trump har allerede besluttet sig for at udpege en ny FED chef som efterfølger for Janet Yellen. En Trump mand ventes ikke at punktere aktieboblen med renteforhøjelser. Det er i hvert fald det, markedet for tiden spekulerer i. Jerome Powell, som er indstillet som ny FED chef, har ingen økonomisk akademisk baggrund. Hans kvalifikation synes at være, at Trump kan styre ham. Han ventes ikke at sætte renterne hurtigt op. Og så ventes han at være fortaler for lempeligere bankregulering.
Så hvis markedet bliver enig med sig selv om, at der alligevel ikke kommer flere renteforhøjelser, kan aktieboblen vokse sig meget større. Kombinationen med stærkere økonomisk vækst og meget lave renter kan kun trække den vej. Og dette scenarie understøttes af, at den 10-årige amerikanske statsrente de seneste uger igen har været faldende, trods bedre økonomiske nøgletal.
Men ellers ligner det for alvor den sidste sluteufori
Ja, der er virkelig grund til at være forvirret over, hvad der nu skal ske på aktiemarkedet. Især de amerikanske teknologiaktier er nu så teknisk overkøbte, at man skal tilbage til før den seneste aktieboble i 2007 for at finde noget lignende.
Målt på ugebasis er de tekniske signaler nu i et femårigt perspektiv i en ekstrem situation, som fuldstændig ligner den sidste euforifest, lige før det hele falder sammen.
Toppen på en langvarig periode med kursstigninger er så godt som umulig at forudsige, men vores bekymring bunder ikke mindst i, at aktiemarkedet længe har bevæget sig frem med små daglige skridt. Denne umiddelbare forsigtighed er nu smidt helt over bord, og det er et tegn på en ny helt overdreven optimisme.
Bundlinjen: Hvad med de danske aktier?
En stribe af de ellers stærke danske aktier er på det seneste sendt ned, blandt andet A.P. Møller-Mærsk, Vestas, Genmab, Coloplast og GN Store Nord. Spørgsmålet er, om tilbagefaldet i disse store danske aktier er starten på en længere periode med faldende aktiekurser, eller om det er en glimrende købsmulighed for at samle stærke danske aktier op på attraktive prisniveauer?
Lige nu hælder vi til det sidste, og i AktieUgebrevets Portefølje har vi fredag indkøbt Vestas, som vi ikke har haft i porteføljen i lang tid. Porteføljens afkast er aktuelt 24,8 procent i år, hvilket er bedre end samtlige de 40 investeringsforeninger baseret på danske aktier. Bedst er nu Danske Invest Small Cap med et årsafkast på 21,1 procent.