Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Derfor er vi en fuldt investeret Bear

Morten W. Langer

mandag 07. juni 2021 kl. 11:00

Vi står midt i en historisk aktieboble med ekstremt høje værdiansættelser baseret på centralbankernes pengeudpumpning. Så vi er fortsat nervøse for, at festen slutter brat med en meget hurtig nedtur på 15-20 procent. Eller måske mere.

Vi er ikke ene om denne nervøsitet. Det amerikanske såkaldte krak-indeks, altså skew, ligger stadig tæt på årets højeste, hvilket afspejler, at en stigende andel af de professionelle investorer forventer en større aktienedtur fra det aktuelle niveau.

Er jeg så en ny Dr. Doom? Nej, det synes jeg ikke. Jeg synes, det er en realistisk vurdering af udsigterne på 3-12 måneders sigt.

Men vi er samtidig stort set fuldt investeret i Økonomisk Ugebrevs portefølje, og det er vi fordi, der fortsat er et positivt momentum i markedet, som man ikke kan eller bør ignorere.

Historisk har vi set aktiebobler vokser sig stadig større og langt ud over, hvad der kan kaldes sund fornuft. Og det kan også ske denne gang. Også selvom man efter vores opfattelse er langt inde i bobleterritorium. Så lige nu er vores holdning, at man skal hænge på, men stadig med en finger over salgsknappen, når der for alvor opstår advarselssignaler i markedet.

Vi må også erkende, at der i markedet fortsat er en stålsat tro på, at centralbankerne holder hånden under markederne, og at inflationen ikke går endnu mere amok med yderligere stigende obligationsrenter til følge. For det kan centralbankerne ikke styre.

På det seneste har vi set lidt mere afdæmpede stigninger i råvarepriserne, den amerikanske forward inflation er faldet tilbage fra det seneste højdepunkt omkring 2,35 procent, og de lange obligationsrenter bevæger sig sidelæns.

Så lige nu ser (næsten) alt lykkeligt ud, i hvert fald på overfladen, og det er som regel det, aktiemarkedet reagerer på. Vi konstaterer, at den ledende amerikanske S&P Future fredag aften lukkede tæt på All-Time-High. Så vi kan ikke udelukke, at vi skal et ben højere op herfra.

Teknologi trak det meste af stigningen: Det er dog ikke uinteressant, at fredagens stigning især blev trukket af teknologiaktierne, der et stykke tid har ligget underdrejet på grund af stigende renter. Baggrunden var svagere økonomiske nøgletal i USA end forventet af analytikerne, og det pressede den 10-årige amerikanske statsrente helt ned i 1,56 procent, tæt på det laveste i tre måneder.

Samtidig rørte industriaktierne, bankaktierne og biotech/healthcare sig stort set ikke ud af stedet. Og endnu vigtigere, så faldt de amerikanske transportaktier med udsigten til, at det makroøkonomiske boom efter coronaen måske er ved at tabe luft. Hvis dette billede bider sig fast, altså mere afdæmpet økonomisk vækst end tidligere forventet, vil det kunne udløse en ny sektorrotation ud af transport, industri og bankaktier. Alle tre sektorer har det seneste halve år også været stærkt begunstiget af de positive makroøkonomiske vinde, samt forventningerne til fremtiden.

Vindere & tabere på det danske aktiemarked:
Ovennævnte sektorrotation har endnu ikke ramt de danske og europæiske aktier. I den forgangne uge var det i høj grad igen transport- og industriaktier og provinsbankerne, der gik frem. Største stigninger indenfor industri var der i Nilfisk, Bang & Olufsen efter endnu et stærkt regnskab, FLSmidth, Harboes Bryggerier og NKT. Indenfor transport gik det frem for A.P. Møller-Mærsk og DFDS.

Blandt de mindre og mellemstore banker var der pæne plusser til Møns Bank, Sparekassen Sjælland-Fyn, Skjern Bank og Sydbank. Vi ser flere positive kurstriggere for bankerne: Dels at sidste års store coronarelaterede hensættelser senere på året vil kunne tilbageføres som indtægter og udløse en ny bølge af opjusteringer. Og dels at konsolideringsspillet med sammenlægninger af banker vil fortsætte, og det udløser både store gevinster/synergier til den sælgende og den købende bank.

Debatten om First North breder sig: Vi har konstateret, at Økonomisk Ugebrevs fokus på problemerne på den danske vækstbørs nu har bredt sig til andre erhvervsmedier.

Det synes vi er rigtig positivt, da det er en nødvendig debat. En velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig, og derfor skal alle aktører passe godt på denne institution for at sikre, at den også er der i fremtiden.

Desværre præges markedet for tiden af en kortsigtet grådighed fra især selskaber, rådgivere og aktiegrupper (som agerer ukritiske reklamesøjler for selskaberne mod betaling). Men hvor NASDAQ selvfølgelig også har et ansvar for, at de private investorer sikres rimelige forhold.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank