Selvom europæisk økonomi er i flot fremgang, er analytikerne meget afdæmpede i deres forventninger til regnskaberne for de store børsnoterede selskaber. De er så småt på trapperne, og indtil videre har det hjemlige C20 selskab Tryg leveret regnskab.
Aktiemarkedet har det med at reagere meget automatisk på gode makroøkonomiske nøgletal, fordi stærkere økonomisk vækst i samfundet jo må betyde bedre vilkår for erhvervslivet og højere overskud i virksomhederne. Men sådan er virkeligheden bare ikke. For de store Stoxx 600 selskaber i Europa, hvori det danske C20 selskaber indgår, er billedet meget mere mudret.
Overskuddene i 3 kvartal påvirkes af øget prispres fra skærpet konkurrence, onlineudbydere og generel disruption, og dermed pres fra nye forretningsmodeller. Det generelle prispres kommer til klart udtryk i den meget lave kerneinflation i både USA og Europa, og Økonomisk Ugebrev har også påpeget i flere virksomhedsanalyser, at en del af de store danske selskaber presses på priserne. Se blot denne uges nedjustering i Matas. Også en styrket euro, højere priser på energi og andre råvarer har lagt en dæmper på overskudsudviklingen.
Analytikerne, der følger de store børsnoterede selskaber er selvfølgelig klar over denne udvikling, og derfor bliver aflæggelsen af regnskaberne for netop 3. kvartal også en gyser af rang. Aktiemarkedernes himmelflugt har fået de implicitte markedsforventninger til selskabernes overskud til at følge automatisk med op, men virkeligheden er altså noget mere afdæmpet.
Et godt eksempel på, hvad investorerne er oppe mod er Tryg Forsikrings regnskab forleden: Analytikerne havde forventet et overskudsfald på elleve procent i forhold til samme kvartal sidste år, men det blev til fremgang på knap fem procent. Alligevel faldt aktien umiddelbart efter regnskabet, og det har kun indhentet noget af tabet siden.
Meget tyder således på, at der skal store positive overraskelser til, hvis det for alvor skal give aktierne et ekstra kursløft. mens der antageligt kun skal små skuffelser til, for at sætte aktierne ned.
For de europæiske Stoxx 600 selskaber er analytikernes forventninger ellers afdæmpede. Eksklusive energiselskaber forventes nu en samlet overskudsvækst på 2,3 procent i forhold til samme kvartal sidste år. Det vil i givet fald blive den svageste kvartalsvise overskudsvækst i flere kvartaler.
Kun ganske få andre stoxx 600 selskaber har aflagt regnskab. Men i denne uge begynder det for alvor: Svenska Handelsbanken leverer regnskab onsdag med en forventet eps på 2,05 (minus 12 procent) og Atlas Copco forventes at levere eps på 3,53 (plus 21 procent). Torsdag kommer der regnskab fra Philips (forventet eps 0,72, samme som året før), fra Telia (forventet eps 0,67 svarende til et fald på 16 procent).
Japp & Langers Portefølje reducerer aktieandelen til 75 %
Den seneste uge har der både været betydelige plusser og minusser i porteføljen. Volatiliteten i markedet er klart på vej opad med store hurtige kursbevægelser op og ned. Kortsigtede fonde, robothandler, HFT handel og finanshusenes op- og nedjusteringer river virkelig i aktierne, også de store.
Novo Nordisk blev fredag sat tre procent ned, og Pandora næsten hele fire procent ned. AktieUgebrevets portefølje ligger med afkast i år på 25% fortsat solidt foran de 34 investeringsforeninger baseret på danske aktier, med Maj Invest og Nykredit Invest på de næste pladser.
Vi ser fortsat en langsigtet aktietop nærme sig efter seks år med næsten ubrudte stigninger. Og derfor er vi nu begyndt at skrue ned for aktierisikoen. I denne uge solgte vi således ud af aktierne i porteføljen, blandt andet solgte vi halvdelen af den splittede NKT aktie, som allerede er blevet udsat for angreb fra shortfonde.
Aktiemarkedet har fortsat ekstremt stor fokus på centralbankernes adfærd
Nemlig hvad de foretager sig det kommende år omkring renteforhøjelser og aftrapning af obligationsopkøbene. Aktiemarkedet er fortsat meget nervøst, hvilket kan aflæse i den såkaldte SKEW indikator, som afspejler omfanget af putoptioner i det toneangivende amerikanske aktieindeks out-of-money.
Flere nobelpristagere har på det seneste været i de amerikanske medier med en advarsel om, at aktiemarkedet er præget af boblelignende tilstande. Først Robert Shiller og seneste Richard Thaler, der mener, at vi for tiden lever i de mest risikofulde tider, vi har oplevet vores tidsalder, og alligevel ignorerer aktiemarkedet det fuldstændig. ”Jeg indrømmer, at jeg ikke forstår det,” siger han. Senest er det også kommet frem, at markedet i høj grad holdes oppe af private investorers indkøb, mens de professionelle investorer sælger massivt ud.