I sidste uge på denne plads skrev vi, at aktiemarkederne opførte sig ”mærkeligt”. På den ene side lå aktiemarkederne underdrejet, og på den anden side er der lige nu et synkront globalt opsving samtidig med lave og faldende obligationsrenter. Med andre ord gunstige vilkår for en optur i aktierne, i hvert fald på den korte bane.
Siden hen har aktiemarkederne faktisk bevæget sig solidt fremad, og det har trukket de danske aktier med op. Det styrende europæiske aktieindeks, tyske DAX, er brudt op gennem en faldende trendlinje, og det positive momentum kan meget vel trække europæiske aktier længere op i denne uge.
Hold øje med S&P 500 indeks brud af historisk top i 2480
Afgørende for styrken i det kommende minirally bliver, at det vigtige amerikanske S&P 500 indeks bryder op gennem den historiske top i 2480, og det var allerede tæt på at ske i fredags. Efter de kortsigtede stemningssignaler ser vi rigtig gode muligheder for, at der udløses et startsignal for næste minirally indenfor de næste uger. Altså med mindre stemningen ødelægges af uforudsete begivenheder som en ny truede missilaffyring fra Nordkorea eller en negativ reaktion på, at de amerikanske myndigheder ikke får håndteret det nærliggende gældsloft på den offentlige statsgæld. Af positive kortsigtede signaler lægger vi vægt på det amerikanske krakrisikoindeks, skew, som lige nu indikerer ro-på, og ny styrke i det styrende amerikanske halvlederindex (sox) og Dow Transportation, samt ny styrke i kraft af andelen af aktier i S&P 500 over 50 dages glidende gennemsnit.
Det bliver ikke et nyt langtidsholdbart rally, men det sidste ben op i dette femår
Vi ser en stribe grundlæggende risikofaktorer bygge sig op, som i løbet af efteråret eller omkring nytår vil give en historisk nedtur på aktiemarkederne. Efter fem år med solide stigninger på aktiemarkederne, er det nu uden tvivl ved at være slut. To store mørke skyer er ved bygge sig op under overfladen. Men det er endnu ikke noget aktørerne på aktiemarkedet tager notits af. Men det kommer:
For det første er der især i USA men også i Europa ved at blive opbygget en deflationær boble, som før eller siden bider sig fast i form af selvforstærkende prisfald og en økonomisk opbremsning. Læs selv den seneste analyse fra Societe Generales Albert Edwards. Han erkender, at han faktisk tog fejl i sin forrige analyse: ”Jeg tog fejl, det er meget værre”, skriver han.
For det andet har Steen Jacobsen fra Saxo Bank netop opdateret en tidligere analyse af udviklingen i den amerikanske Credit Impulse. Kredit impulsen siger noget om adgangen til billige kreditter. Generelle kreditstramninger vil altid lægge en dæmper på væksten, og drivkraften er sikkert baseret på finansmarkedernes forberedelse på centralbankernes kommende stramninger.
Hvad der ligger forude, kan allerede aflæses i nogle af de markeder, som ikke er manipuleret af centralbankerne
Velkendt er det, at især aktiemarkederne og markedet for erhvervsobligationer er blevet styret kunstigt opad af centralbankernes stimulanser. Nogle markeder er basale og så store, at det er vanskeligt for centralbanker og finansielle spekulanter at styre dem.
For det første er det bemærkelsesværdigt, at obligationsrenterne fortsætter med at falde. Det stemmer slet ikke overens med, at der skulle være gang i et globalt opsving. Det stemmer heller ikke overens med, at centralbankerne ventes at øge de korte renter.
For det andet er guldprisen på det seneste steget meget markant. Guldprisen stiger normalt, når investorernes efterspørgsel øges efter dette ”safe heaven” aktiv, som yder beskyttelse i urolige og nervøse tider. Stigende guldpriser kan altså opfattes som et signal om, at der er problemer forude. Derfor: hold øje med om guldprisen fortsat stiger.
I AktieUgebrevets Asset Allocation Portefølje er vi nu 90% investeret i danske aktier
Vi har på det seneste valgt at køre med på den sidste optur på aktiemarkederne. Men vi er også parate til at trykke på salgsknappen og nedbringe aktieandelen markant. Vi ved, at nedturen rykker nærmere, men ved ikke hvornår det sker. Porteføljen har i år givet et afkast på godt 25%, hvilket er bedre end samtlige 34 investeringsforeninger med danske aktier. Eneste shortposition er nu Bear Vestas, da vi fortsat forventer stigende prispres på vindmølleproducenternes solgte vindmøller.
Morten W. Langer