Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

LifeScience leverede flot afkast henover coronakrisen

Steen Albrechtsen

mandag 11. januar 2021 kl. 11:32

Stabiliteten hos de store danske LifeScience selskaber kom i fokus henover coronakrisen. Det gav et flot afkast under den første Coronabølge, men forspringet er reduceret i slutningen af året.

Det er intet chok, at 2020 på alle måder blev et vildt aktieår. Dels pga. de store udsving undervejs, dels pga. de ganske flotte afkast som året endte med trods uhørt store fald i foråret. Et afkast til Copenhagen Health Care Index på 20,2 procent er pænt, men ikke prangende i forhold til C25-indeksets afkast på 33,7 procent. Ej heller i forhold til det amerikanske indeks Nasdaq Biotechnology, som er betydeligt mere biotektungt og sluttede året med en stigning på 25,7 procent.

Særligt henover coronakrisen kom de stabile egenskaber hos størstedelen af de store danske LifeScience selskaber i fokus. Det gav et flot afkast henover den første coronabølge og aktiekrise, men i takt med vaccinens fremdrift og investorernes mere generelle lyst til at øge risikoen, faldt det relative forspring.

Som det oplagte eksempel kan vi nævne Coloplast, som satte ny kursrekord den 19. marts med en aktiekurs, der lige akkurat krydsede 1000. Efter en ny rekord henover sommeren omkring kurs 1100 sluttede aktien året i 929, og dermed lavere end aktiekursen i midten af marts, hvor krisen var på sit højeste.

Novo Nordisk var som altid trækhest for indekset, omend i mindre grad i 2020, da aktien præsterede en fremgang på 10,3 procent. Det hører dog med til historien, at årets sidste to måneder kostede et kursfald på henved 10 procent, i forhold til den nye kursrekord på 467,90 i oktober.

Med en stigning på 66,3 procent til 2463 viste investorerne fornyet tillid til Genmab, hvis markedsværdi nu har krydset 150 mia. kr. Den store partneraftale med AbbVie i maj validerede for alvor, at Genmab nu er andet end storsælgeren Darzalex, som anslået nu kun udgør omkring halvdelen af selskabets markedsværdi.

2 børsnoteringer og 1 afnotering
Vi har set to børsintroduktioner indenfor området på First North, mens året også bød på den forventede afnotering af Veloxis i forbindelse med et købstilbud. Sektoren kan dermed siges at være underrepræsenteret i forhold til de mange nye børsnoteringer, der fandt sted i 2020.

Forklaringen er, at det stadig er på de svenske børser de danske LifeScience selskaber kan finde den klart største interesse. Derfor har vi nok engang i 2020 set flere danske selskaber gennemføre noteringer og kapitalrejsninger i Sverige.

Det gennemsnitlige afkast for aktierne i Økonomisk Ugebrev LifeSciences danske univers levede med et afkast på 40,4 procent op til det flotte afkast sidste år på 39,6 procent, og selvom det på overfladen ligner et resultat på niveau med 2019, er der forskelle, når man går et spadestik dybere. Ligesom sidste år var der tre aktier som præsterede flotte trecifrede afkast – ChemoMetec, Virogates og Ambu.

Virogates er et First North selskab, som hører til blandt de mindste selskaber i vort danske univers med en markedsværdi omkring 250 mio. kr. Man må nok konstatere, at kursudgangspunktet på kurs 34,30 primo 2020 var uforholdsmæssigt lavt, og fjerner man Virogates’ afkast på 137,6 procent ender det gennemsnitlige afkast på 34,7 procent. Det giver måske et lidt bedre udtryk for 2020-afkastet i forhold til 2019, for set over en bred kam var 2020 lidt dårligere end 2019.

I 2019 var Virogates den dårligst performende aktie med et kursfald på næsten 40 procent, og korrigeres 2019-gennemsnittet for Virogates blev det på 44,2 procent. Så er forskellen fra 2019 til 2020 pludselig på kun 10 procentpoint, og det er nok mere retvisende for det generelle billede.

I 2020 kunne Lundbeck som den eneste aktie præstere et negativt to-cifret afkast på 17,9 procent og det var samtidig én ud af blot fire aktier med negativt afkast i 2020.

ChemoMetec: Trecifret vækst for tredje år i træk
Når den overordnede statistik er på plads, er det værd at fremhæve ChemoMetec som for tredje år i træk præsterede et tre-cifret afkast. I år på 182 procent mod 139 procent i 2019 og 226 procent i 2018. Det er en ganske imponerende kursudvikling, som er underbygget af en flot udvikling i selskabets forretning – endda henover og efter den lidt tumultariske fyring af selskabets profilerede CEO (Michael Eising) i slutningen af 2019.

Fyring af en profileret CEO i et mindre højvækstselskab kan have store følger for investorernes tillid og forventninger, og dermed også for aktiekursen. Særligt i det lys må den fortsatte fremgang i 2020 ses som en flot præstation, der understreger udviklingen i selskabets forretning.

Det store spørgsmål er til gengæld om fremgangen kan fortsætte? Her er det oplagt at indtage en lidt mere skeptisk holdning efter de tre meget flotte år. Ikke fordi selskabets vækst går i stå, men fordi markedsværdien på 10 mia. kr. har nået et niveau i absolutte tal, som tilsvarende stiller højere krav til den absolutte vækst i omsætningen. Bliver de senere års vækstrejse fra 90 mio. kr. omsætning i 2017 til forventeligt 250 mio. i 2021 ligeså nem at gentage fra 250 mio. kr. til eksempelvis 750 mio. kr. eller blot 500 mio. kr.?

ChemoMetec slutter 2020 med en markedsværdi på 10 mia. kr. og prissætning på omkring 40 x omsætningen og en Price/Earning over 100.

2020-vinderkandidater floppede, men…
Vi udpegede sidste år tre vinderkandidater (Zealand Pharma, Bavarian Nordic og Orphazyme) og tre outsidere (Ambu, GN Store Nord og Chr. Hansen). Afkastene på vinderkandidaterne i det meget vilde aktieår 2020 er bestemt ikke imponerende med afkast på minus 6,3 procent (Zealand), plus 9,1 procent (Bavarian) og minus 7,3 procent (Orphazyme). Ja, det lykkedes os faktisk at ramme to af de kun fire aktier, der sluttede med negativt afkast. Der er dog lidt mere til historien, for afkastet fra primo til ultimo året er måske knapt så interessant for de tre vinderkandidater.

Det skal ikke være en bortforklaring, men det er naturligt ikke kun at fokusere på udviklingen fra år til år, men i lige så høj grad på udsvingene i løbet af året – særligt sammenholdt med nogle af de kommentarer vi gav i forbindelse med vinderkandidaterne. Ingen investor er tvunget til at eje aktier fra årets start og helt ind til årets slutning. Og særligt i bioteksektoren er der forventeligt store udsving undervejs, som kan medføre ganske interessante ændringer i risk/reward-profilen.

…2020-outsiderne var gode
Hvad vinderkandidaterne manglede fra primo til ultimo, havde vores outsidere til gengæld i højere grad. Ambu leverede et flot resultat på 135,6 procent, og 2020 blev året, hvor aktien blev taget til nåde igen i en stigende tro på den omlagte strategi. Samtidig gav flere engangseffekter fra corona-pandemien et ekstra boost til selskabets vækst, fordi hospitalerne øgede lagerbeholdningerne af hensyn til forsyningssikkerheden.

GN leverede et flot afkast på 55,5 procent drevet af den nærmest fænomenale vækst i headset-forretningen, som efter mange kvartalers pæn vækst, fik yderligere et kæmpe boost fra corona-nedlukningerne, der mere end opvejede tilbagegangen i høreapparatforretningen, hvor kunderne i mange områder ikke havde adgang til butikker og specialister. Et tema som ramte eksempelvis konkurrenten Demant, fordi den typiske kunde til et høreapparet er ældre og derfor særlig coronaudsat.

Chr. Hansen leverede også en rimelig performance (18 procent), mens aktiens egenskaber som safe haven springer i øjnene for 2020. Slutningen på året blev ikke så god, da både vækstbekymringer og ikke mindst investorernes stigende risikovillighed i stigende grad gjorde aktien upopulær. Den sluttede dog alt i alt året med en stigning på 18 procent efter en overgang at have været oppe med næsten 40 procent ved toppen omkring kurs 725 i juli.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank