Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Mærsk i ny hård strategisk modvind

Linda

lørdag 10. juni 2017 kl. 12:50

Billedet af fremtidens Mærsk-virksomheder fremstår mindre attraktivt, efter at Maersk Oil ikke fik fat i Dongs oliedivision, og efter at rivaler har fremlagt nye stærke resultater og synergimål, der virker mere ambitiøse end Maersk Lines.

De strategiske udfordringer tårner sig op for A.P. Møller-Mærsk.

Vejen frem for A.P. Møller-Mærsk er blevet mere uklar: To centrale elementer i det billede, som mange markedsdeltagere havde dannet sig af fremtidens Mærsk-virksomheder, fremstår nu mindre stærke, end ved kapitalmarkedsdagen i december 2016.

Der er fortsat logik i koncernchef Søren Skous plan om en fokusering af A.P. Møller-Mærsk i en integreret transportvirksomhed omkring Maersk Line, APM Terminals, Damco og Svitzer samt udsplitningen af de olierelaterede virksomheder Maersk Oil, Maersk Supply Service, Maersk Drilling og Maersk Tankers.

Men billedet af fremtidens Mærsk-virksomheder er blevet mindre tiltrækkende: Værdien af den nye integrerede Mærsk transportvirksomhed er bygget på en forventning om, at denne enhed ville stå særlig stærkt på det globale containermarked. Den ser stadig ud til at blive verdens største containervirksomhed, der inklusiv det nyopkøbte Hamburg Süd ikke blot kan få en global markedsandel på over 18%, men også råde over et af verdens største net af containerterminaler, samt over logistikvirksomhed og slæbebåds- og bjærgningsvirksomhed. Det afgørende er imidlertid, om denne konstruktion på længere sigt er mere konkurrencedygtig end sine rivaler.

Rivaler mere effektive
Netop det forhold er der blevet sået tvivl om: Det står nu klart, at i første kvartal har to store konkurrenter præsteret bedre lønsomhed end det danske rederi. Franske CMA CGM leverede en EBIT-margin på 5,5%, tyske Hapag-Lloyd leverede 0,2%, mens Maersk Line leverede minus 0,8%.

Det ser bedre ud, hvis man betragter hele den nye integrerede Maersk transportorganisation under et: Så bliver marginen på 1,3%. Men selv om Maersk Lines indtjening for tiden er trykket af forholdsvis stor omsætning på ruter, hvor indtjeningen er mindre, så er indtjeningsevnen på ingen måde overlegen i forhold til konkurrenternes.

Samtidig ser de synergigevinster på 350-400 mio. dollar, som Maersk Line venter at få ud af sammenslutningen med Hamburg Süd ikke imponerende ud, efter at Hapag-Lloyd har offentliggjort sit synergimål på 435 mio. dollar for den mindre sammenslutning med UASC.

Forestillingen om, at Mærsks transportdivision kan blive second to none, en dominerende spiller med uangribelig konkurrencekraft, er dermed blevet betydeligt svækket.

Der er også stillet et større spørgsmålstegn ved billedet af det fremtidige Maersk Oil, da det blev klart, at DONG Energy har fundet en anden køber til sin oliedivision. Det skete endda, hvis man skal tro dagbladet Børsen, efter at Mærsk lidt desperat i sidste øjeblik havde forsøgt igen at komme ind i billedet som køber.

Nu kan mediernes og nogle analytikeres forestillinger have været præget af danske skyklapper: Der er trods alt andre aktiver til salg i Nordsøen end DONG-divisionen. Alligevel kunne Maersk med et DONG-køb have ekspanderet med en aktivitet, i et område og under et skatteregime, som Maersk kender bedre end nogen anden potentiel køber.

Maersk Oil skal finde vækst
I september 2016 understregede Ane Uggla, der er bestyrelsesformand i A.P. Møller Holding, som kontrollerer A.P. Møller-Mærsk, at ”vi fortsat ser A.P. Møller Holding som en betydende aktionær i forretningsenheder, der gennemgår separate strukturelle ændringer: De vil fortsætte med at være en del af A.P. Møller-familien.”

Så hvis Maersk Oil ikke bare kan sælges, men på egen hånd skal tilbyde en interessant equity story til A.P. Møller Holding og eventuelle andre fremtidige investorer, så skal virksomheden – efter at den har mistet den store licens i Qatar – formentlig kobles til nye aktiver. Og gerne i Nordsøen, der gør selskabet til en større spiller med mere fremtidspotentiale. Men hvilke aktiver? Markedet og medierne er uden tvivl blevet mere usikre.

Gennem den ganske lange forandringsproces frem til opsplitningen er det væsentligt, at ledelsen af A.P. Møller-Mærsk leverer signaler, der gør etableringen af en ny stor effektiv transportvirksomhed og selvstændiggørelsen af Maersk Oil til logiske løsninger på det store konglomerats strategiske problemer. Det er endnu ikke lykkedes.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank