Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Maersk Oil blev solgt, da illusionerne bristede

Josephine Daniel

torsdag 31. august 2017 kl. 9:09

Troen på de særlige kompetencer i Maersk Oil er rystet af nederlag i Qatar og i kampen om DONG’s oliedivision, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne kommentar.

Det var ikke svært for Total at komme ind ad døren. Det store franske olieselskab henvendte sig selv med et forslag om at købe Maersk Oil, der ellers stod til at blive børsnoteret.

”Vi kom proaktivt til dem for at fortælle, at der måske var en alternativ plan: Det kunne være værd at overveje at få Total-aktier i stedet for at gennemføre en børsnotering. Vi overbeviste dem om, at vort forslag kunne eksekveres effektivt, sammenlignet med at gennemføre en IPO i det nuværende marked,” forklarede Totals topchef Patrick Pouyanné i den forgangne uge over for aktieanalytikere.

Han kom i direkte forhandlinger med Mærskimperiets topfolk, og selv om der ifølge Total-chefen vist ”var en konkurrent et sted,” var der ingen organiseret udbudsproces. Det betød, ”at vi ikke behøvede at hæve vor pris for højt. Vi havde kontrol over vort tilbud, selvom der selvfølgelig var diskussioner,” forklarer han.

Mærsk-folkene blev altså glade for Totals ide. Med salget til Total får Mærsk-imperiet, ved A.P. Møller Holding, en post på 3,76 procent (der fredag havde en værdi af 31 mia. kr.) og en bestyrelsespost i Total. Dermed bliver det danske holdingselskab en af de største langsigtede og mest indflydelsesrige enkeltejere i det store Total, frem for at blive hovedaktionær i et langt mindre Maersk Oil.

Nederlag til Maersk Oil

Holding-selskabet vil altså fortsat være stærkt eksponeret mod olie. Efter to afgørende nederlag for Maersk Oil siden sommeren 2016 var det oplagt, at Mærsk-imperiets strategiske placering i branchen grundlæggende skulle være anderledes.

Det første nederlag kom i juni 2016. Maersk Oil tabte en udbudsrunde om den fortsatte drift af det store Al Shaheen-oliefelt i Qatar. Feltet var gennem mange år opbygget og drevet af Maersk, og det havde tilført Maersk Oil en stor årlig omsætning, som selskabet nu, overraskende, ville miste til netop Total.

I maj 2017 kom så meddelelsen om, at DONG Energy sælger sin olie- og gasdivision til den britiske kemigigant Ineos. Det skete, selvom Maersk Oil ifølge danske medier havde kredset interesseret om DONG’s oliedivision i mange måneder.

Nederlagene var tankevækkende. I begge tilfælde tabte Maersk til store, vertikalt integrerede olie- og petrokemiske virksomheder. Takket være deres størrelse og struktur fremstår disse giganter som mere effektive forretninger, der simpelthen var i stand til at regne bedre tilbud ud til udbyderne af Qatar- og DONG-aktiverne. Det var de i stand til, selv om Maersk kendte disse aktiver, geografi, geologi, skatteregimer og de lokale regeringer ind og ud, og i øvrigt anser sig for specialist i den type offshore-felter, der var udbudt.

Total kunne føje felterne i Qatar ind i en global organisation, der åbenbart kan matche Maersk Oils kompetencer og købmandskab.

Ineos kunne føje DONG’s aktiver ind i en voksende portefølje af Nordsø-felter, der især skal sikre leverancen af olie og gas til Ineos kemiske og petrokemiske anlæg. Et af disse anlæg ligger sammen med et Ineos-olieraffinaderi direkte ud til Nordsøen.

Penge i størrelse

Nu forklarer Total også købet af Maersk Oil med, at Maersk-felterne i Nordsøen kan drives i sammenhæng med Total-felter i nærheden, og i alt skal overtagelsen give synergier på 400 mio. dollar om året. Også Chissonga-feltet ud for Angola, som Maersk har sat på standby, vil der ifølge Patrick Pouyanné nu være større perspektiver i, fordi det kan drives sammen med et Total-felt ved siden af. Størrelse og vertikal integration giver Total og Ineos styrke og særlige muligheder, når en business case skal kalkuleres. Maersk Oil har derimod i de seneste par år måttet konstatere, at virksomhedens størrelse sætter grænser for ekspansionspotentialet, og at Maersk Oils angiveligt særlige kompetencer nok er respektable, men at de i dag ikke er så særlige endda.

Derfor stod døren åben, og derfor ser en lille andel i et stort integreret selskab mere interessant ud for A.P. Møller Holding end en stor andel i et mindre olieselskab.

Morten Sørensen

Læs tidligere analyser af A.P. Møller-Mærsk her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank