Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Mærsk: Svært gennembrud som pengemaskine

Morten Sørensen

lørdag 22. februar 2020 kl. 16:53

Mærsk-ledelsens evne til at vride kontanter ud af forretningen har fået et afgørende gennembrud, og pengestrømmene vil – ifølge topledelsen – fortsat svulme i de kommende år. Det bliver dog overskygget af Corona-bekymringen samt skuffende omsætning og resultat i sidste kvartal af 2019.

A.P. Møller – Mærsk er tilbage som en enestående pengemaskine. En omsætning, et kvartalsresultat og en 2020-prognose, der ikke levede op til forventningerne, samt Corona-virussen, skabte imidlertid usikkerhed om budskabet. Så torsdag svingede kursen på A.P. Møller – Mærsk-aktierne kraftigt for at slutte i et minus på knapt 4 procent.

Pengestrømmene fra driften overraskede i 4. kvartal ved at nå op over 1,5 mia. dollar, hvor konsensusforventningen var 1,1 mia. dollar. 4. kvartal forstærkede og understregede den tendens til en flot cash conversion, som hele 2019 har udvist. Set over hele 2019 er pengestrømme fra driften steget imponerende fra 4,4 til 5,9 mia. dollar.

Overraskende lave investeringer
Den frie pengestrøm (pengestrømme fra driften minus investeringer) nåede dermed op på 3,9 mia. dollar (ca. 27 mia. kr.), når man ikke medregnede virksomhedshandler. Det er historiske rekordniveauer for det nye fokuserede A.P. Møller – Mærsk, og koncernen har kunnet nedbringe den nettorentebærende gæld til 12 mia. dollar, fra 21 mia. dollar lige efter det store opkøb af Hamburg Süd i december 2017.

Den frie pengestrøm er nu igen fuldstændigt som i andre – og mere værdifulde – selskaber som Ørsted, DSV Panalpina og Coloplast.

Da der er udsigt til, at Mærsks investeringer kan falde endnu mere, vil den frie pengestrøm også kunne svulme yderligere. Koncernen venter en fortsat høj cash conversion og forudser et samlet capex på 3-4 mia. dollar for 2020 og 2021 – altså tendentielt mindre per år end de 2 mia. dollar i 2019. CFO Carolina Dybeck Happe understregede endda, at koncernens langsigtede bæredygtige capex-niveau ligger på kun cirka 1 mia. dollar. Det virker overraskende lavt.

For 10-20 år siden sikrede den nu frasolgte oliedivision Mærsk en position som dansk erhvervslivs ubestridt største leverandør af pengestrømme. Dengang slugte containerforretningen så kontanterne til investeringer. Så kritikere af konglomerater har fået et nyt argument: Nu, da Mærsk-ledelsen ikke mere kan bruge af årlige kontante tilskud fra Maersk Oil, må den fokusere helt på containerforretningen, som er blevet indstillet til at levere store og stigende frie pengestrømme. Der er sket et skifte fra Mærsks traditionelle tunge satsning på nye og større skibe og nye kostbare havneanlæg. Andre virksomheder, som DSV Panalpina, har vist, hvordan der effektivt kan skabes shareholder value med en Asset Light-strategi og opkøb af logistik-eksperter.

Mærsk giver næppe slip på en stor containerskibs-flåde. Men det kan ikke undre, at koncernen nu nok så gerne vil købe virksomheder, der giver direkte adgang til kunderne. Nye store containerskibe koster flere hundrede mio. dollar stykket. Mærsks aktuelle opkøb af den amerikanske logistikvirksomhed Team Performance for 545 mio. dollar giver en ny omsætning på 525 mio. dollar, en årlig vækst (indtil nu) på 17 procent årligt og kontakt med masser af nye kunder.

Usikkert billede af det nye Mærsk
Trods gennembruddet som effektiv pengemaskine nærer markedet stadig betydelig tvivl om A.P. Møller – Mærsk. Efter faldet torsdag lå B-aktien 10 procent under niveauet for et år siden. Hvis aktiekursen afspejler nutidsværdien af de forventede frie pengestrømme, burde torsdagens budskaber løfte aktien – alt andet lige.

Men 4. kvartal skuffede på omsætning og driftsindtjening. Forventningen til 2020 var også skuffende: Der forudses et EBITDA-resultat på 5,5 mia. dollar mod 5,7 mia. dollar i 2019 og en konsensusforventning for 2020 fra før årsregnskabet på 6 mia. dollar.

Søren Skou fortalte, at de finansielle forventninger trykkes ned af Coronavirus-krisen, selvom koncernen foreløbig regner med, at krisen vil klinge af i marts og april. Det må forstås sådan, at skulle krisen blive mere langvarig, vil den nuværende 2020-prognose komme under pres.

Børskurs på analysetidspunktet: 8.228,00 AktieUgebrevets kursmål (12 mdr): 12.052,00

Læs tidligere analyser af A.P. Møller-Mærsk her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank