Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Manglende spillersalg bombe under fodboldklubberne

Bruno Japp

søndag 10. maj 2020 kl. 15:37

AGF’s forventninger om et tocifret millionoverskud i 2019/20 er suspenderet. Der er endvidere skabt tvivl om muligheden for fremtidige tocifrede millionindtægter fra spillersalg.

Ligesom de fleste børsnoterede selskaber bliver AGF også ramt af Covid-19, og selvom fodboldsæ-sonen muligvis snart genstarter , bliver det uden tilskuere. Det vil medføre manglende indtægter fra salg af billetter, salg af varer på stadion, og det vil muligvis også gøre det vanskelige at skaffe sponsorer.

Det trækker tæppet væk under AGF’s forventninger til regnskabsåret 2019/20, som for Covid-19 lød på et resultat før skat i intervallet 10-15 mio. kr. AGF var ellers i den behagelige situation, at man muligvis kunne have opjusteret forventningerne i anden halvdel af regnskabsåret.

Efter 1. halvår lå man nemlig allerede i den høje ende af helårsforventningerne, og med en 3. plads i Superligaen inden de sidste to runder i den indledende del af turneringen, var man stort set sikret en plads i mesterskabsslutspillet.

Ee1199f5549378e37b2a

 

 

 

Men Covid-19 ændrede spillereglerne markant, og AGF har nu suspenderet forventningerne til helåret med henvisning til stor usikkerhed vedrørende de økonomiske konsekvenser af Covid-19.

På kort sigt er de konsekvenser, som vi nævnte indledningsvis, oplagte, og det største problem er at sætte tal på dem. Men for de børsnoterede fodboldklubber er der også en anden effekt, som ikke har fået særlig stor opmærksomhed endnu. Men som kan blive langt mere alvorlig end de kortsigtede manglende indtægter fra tilskuere.

De danske fodboldklubber opererer nemlig med spillersalg som en integreret del af deres forretningsmodel, og den del af forretningen er nu truet. Hvis vi ser på AGFs halvårsregnskab, så viser det, at overskuddet af den primære drift på 14,1 mio. kr. skabes af et overskud på transferaktiviteterne på 14,7 mio. kr. På trods af de flotte bundlinjeregnskab var der altså underskud på den primære drift. Vel at mærke før Covid-19 slog til.

Krisen rammer også de udenlandske købere
Den løbende indtægt fra spillersalg forudsætter, at der er en køber i den anden ende, som har penge til at betale med. Og her kommer Covid-19 igen ind i billedet.

De mange millioner ligger nemlig hos udenlandske klubber, og de rammes i lige så høj grad af Covid-19 konsekvenserne som de danske klubber. Og deres regnskaber er lige så pressede. Det betyder med stor sandsynlighed, at deres villighed/ evne til at betale de nuværende priser for danske spillere reduceres.

Manchester Uniteds executive vice-chairman Ed Woodward siger til BBC om Covid-19 effekten, at ”Nobody should be under any illusions about the scale of challenge facing everyone in football and it may not be ’business as usual’ for any clubs, including ourselves, in the transfer market this summer”. For klubber, som er afhængige af transferindtægter for at få regnskabet til at hænge bare nogenlunde sammen, kan dette være det strå, som knækker kamelens ryg. Og med Covid-19’s voldsomme effekt på den globale økonomi er det næppe realistisk at isolere betydningen for transfermarkedet til sommeren 2020.

En række danske klubber er derfor tvunget til at overveje, hvordan de får økonomien til at hænge sammen de kommende år uden store tocifrede millionindtægter fra spillersalg. Millioner, som man har fået i så mange år, at de i dag betragtes som en naturlig del af forretningsmodellen.

I denne sammenhæng er AGF forholdsvis heldig, da man i kraft af betydelige indtægter fra spillersalg, samt en aktieemission for et år siden, har kontanter og værdipapirer for næsten 50 mio. kr. Dermed bliver AGF ikke den første klub, som får akutte likviditetsproblemer. Usikkerheden om den økonomiske fremtid får os dog til at sænke kursmålet med 25% i forhold til den seneste analyse.

Læs tidligere analyser af AGF her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank