Manglende spillersalg bombe under fodboldklubberne

FCKs Robert Skov mod AGFs Casper Højer Nielsen i Alka Superliga-kampen mellem AGF og FC København på Ceres Park i Aarhus , søndag den 4. marts 2018. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2018)

AGF’s forventninger om et tocifret millionoverskud i 2019/20 er suspenderet. Der er endvidere skabt tvivl om muligheden for fremtidige tocifrede millionindtægter fra spillersalg.

Ligesom de fleste børsnoterede selskaber bliver AGF også ramt af Covid-19, og selvom fodboldsæ-sonen muligvis snart genstarter , bliver det uden tilskuere. Det vil medføre manglende indtægter fra salg af billetter, salg af varer på stadion, og det vil muligvis også gøre det vanskelige at skaffe sponsorer.

Det trækker tæppet væk under AGF’s forventninger til regnskabsåret 2019/20, som for Covid-19 lød på et resultat før skat i intervallet 10-15 mio. kr. AGF var ellers i den behagelige situation, at man muligvis kunne have opjusteret forventningerne i anden halvdel af regnskabsåret.

Efter 1. halvår lå man nemlig allerede i den høje ende af helårsforventningerne, og med en 3. plads i Superligaen inden de sidste to runder i den indledende del af turneringen, var man stort set sikret en plads i mesterskabsslutspillet.

Ee1199f5549378e37b2a

 

 

 

Men Covid-19 ændrede spillereglerne markant, og AGF har nu suspenderet forventningerne til helåret med henvisning til stor usikkerhed vedrørende de økonomiske konsekvenser af Covid-19.

På kort sigt er de konsekvenser, som vi nævnte indledningsvis, oplagte, og det største problem er at sætte tal på dem. Men for de børsnoterede fodboldklubber er der også en anden effekt, som ikke har fået særlig stor opmærksomhed endnu. Men som kan blive langt mere alvorlig end de kortsigtede manglende indtægter fra tilskuere.

Læs også:  Teknisk: Norwegian i frit fald, overvej først køb ved brud af 2,70

De danske fodboldklubber opererer nemlig med spillersalg som en integreret del af deres forretningsmodel, og den del af forretningen er nu truet. Hvis vi ser på AGFs halvårsregnskab, så viser det, at overskuddet af den primære drift på 14,1 mio. kr. skabes af et overskud på transferaktiviteterne på 14,7 mio. kr. På trods af de flotte bundlinjeregnskab var der altså underskud på den primære drift. Vel at mærke før Covid-19 slog til.

Krisen rammer også de udenlandske købere
Den løbende indtægt fra spillersalg forudsætter, at der er en køber i den anden ende, som har penge til at betale med. Og her kommer Covid-19 igen ind i billedet.

De mange millioner ligger nemlig hos udenlandske klubber, og de rammes i lige så høj grad af Covid-19 konsekvenserne som de danske klubber. Og deres regnskaber er lige så pressede. Det betyder med stor sandsynlighed, at deres villighed/ evne til at betale de nuværende priser for danske spillere reduceres.

Manchester Uniteds executive vice-chairman Ed Woodward siger til BBC om Covid-19 effekten, at ”Nobody should be under any illusions about the scale of challenge facing everyone in football and it may not be ’business as usual’ for any clubs, including ourselves, in the transfer market this summer”. For klubber, som er afhængige af transferindtægter for at få regnskabet til at hænge bare nogenlunde sammen, kan dette være det strå, som knækker kamelens ryg. Og med Covid-19’s voldsomme effekt på den globale økonomi er det næppe realistisk at isolere betydningen for transfermarkedet til sommeren 2020.

Læs også:  Tyskland fik lige så slem en nedtur som resten af Europa

En række danske klubber er derfor tvunget til at overveje, hvordan de får økonomien til at hænge sammen de kommende år uden store tocifrede millionindtægter fra spillersalg. Millioner, som man har fået i så mange år, at de i dag betragtes som en naturlig del af forretningsmodellen.

I denne sammenhæng er AGF forholdsvis heldig, da man i kraft af betydelige indtægter fra spillersalg, samt en aktieemission for et år siden, har kontanter og værdipapirer for næsten 50 mio. kr. Dermed bliver AGF ikke den første klub, som får akutte likviditetsproblemer. Usikkerheden om den økonomiske fremtid får os dog til at sænke kursmålet med 25% i forhold til den seneste analyse.

Læs tidligere analyser af AGF her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

 

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her