Formue

Banker vil opjustere, med mindre det bliver uvejr

Morten W. Langer

fredag 13. november 2020 kl. 11:30

Mange af de børsnoterede banker, der de seneste uger har aflagt regnskab for 3. kvartal, har senest opjusteret deres forventninger til årsoverskuddet. 3. kvartal gav ikke særlige udlånstab, men kursgevinster og ekstra indtægter på værdipapirhandel og boligfinansiering. Men selv efter opjusteringerne er de fleste bankers årsforventninger meget forsigtige. Er de overforsigtige, eller har de set sorte skyer forude?

De fleste danske banker har navigeret flot gennem årets 3. kvartal, med meget lave udlånstab samt ekstragevinster fra kursgevinster og værdipapirhandel. Faktisk tegner det også umiddelbart til at blive et godt 4. kvartal, med fortsatte små udlånstab og nogenlunde uændrede nettorente- og gebyrindtægter. Netop derfor er det højst besynderligt, at de fleste banker i de nye forventninger til helårets overskud fortsat er meget forsigtige. Ja, nærmest overforsigtige.

Med mindre verden vælter igen, vil de fleste banker også køre gennem årets sidste kvartal uden de store skrammer. Det gælder ikke mindst, efter at et folketingsflertal har forlænget en stor del af de tidligere hjælpepakker for erhvervslivet.

Tågede forventninger
Eksempelvis Spar Nord Bank skriver i 3. kvartalsregnskabet, at helårets nettoresultat ventes mellem 500 og 700 mio. kr., og antageligt midt i intervallet. Efter 3. kvartal var nettooverskuddet 507 mio. kr. Så teoretisk arbejder bankens ledelse med et muligt mindre underskud i årets sidste kvartal, eller knap 100 mio. kr. i overskud.

Begge dele virker i det aktuelle miljø stærkt tvivlsomt. Sidste års 4. kvartal gav et overskud på 183 mio. kr. Spar Nords CEO Lasse Nyby forventer et basisresultat før nedskrivninger på 1100 mio. for helåret, efter 923 mio. kr. i årets første tre kvartaler. Et basisresultat som sidste års 4. kvartal vil bringe året resultat på 1160 mio. kr. Med negative kursreguleringer i 4. kvartal kan pengene komme til at passe, men det er for tidligt at sige noget om.

Sydbanks 3. kvartalsregnskab er en endnu større tåge, når det gælder de udmeldte forventninger for helåret. CEO Karen Frøsig oplyser blot, at ”resultatet efter skat forventes at være i intervallet 700-800 mio. kr.” Ingen andre forventningstal er oplyst. Det betyder, at det er op til regnskabslæseren at gætte eller skønne alle delposterne, hvilket gør et estimat meget vanskeligt.

Efter 3. kvartal var resultatet efter skat 573 mio. kr., og sidste års 4. kvartalsoverskud var knap 200 mio. kr. efter betydelige negative kursreguleringer og nedskrivninger. Dette års resultat kan alt andet lige let komme til at overstige den øverste del af det udmeldte interval på 800 mio. kr.

Hertil kommer ekstraindtægter fra sammenlægningen med Alm. Brand Bank, der ventes at ske senest ved udgangen af november. Op til et par måneders ekstra indtægter fra den tilkøbte aktivitet bør indregnes. Men så er der integrationsomkostninger, som trækker den anden vej. Det er der intet oplyst om i regnskab eller investorpræsentation. Om udviklingen i basisindtægterne skriver Sydbank, at ”nettorenterne er faldet med 16 mio. kr. til 1.104 mio. kr. i forhold til 2019.

Nettorenterne er positivt påvirket af en forbedring på 148 mio. kr. i nettorenterne på indlån. Nettorenterne er negativt påvirket af et fald på 173 mio. kr. i renteindtægterne på udlån. Indtægterne fra samarbejdet med Totalkredit udgør netto 355 mio. kr. (2019: 367 mio. kr.).”

Gevinst fra negative renter
Med andre ord betyder indfasningen af minusrenter på private kunders indlån, at pres på udlånsmarginal og udlånsvolumen stort set bliver modsvaret af indtægter på minusrenter. Med flere bankers minusrenter på 0,75 procent er der endda et lille overskud til bankerne, i forhold til Nationalbankens minusrente på 0,6 procent på indskudsbeviser.

Billedet er det samme i Djursland Bank, som i det aktuelle 3. kvartalsregnskab skriver:

”Banken har endnu ikke registreret nogle væsentlige tab som følge af COVID-19 pandemien. Vi vurderer på nuværende tidspunkt, at den ud fra et ledelsesmæssigt skøn foretagne nedskrivning på 28,5 mio. kr. i al væsentlighed afdækker de potentielle kredittab på bankens erhvervs- og privatkunder. Herudover har banken i 3. kvartal haft et fortsat højt aktivitetsniveau, særligt på boligområdet og i tilgangen af nye kunder, som forventes at fortsætte i 4. kvartal.”

Efter et resultat før skat på 39 mio. kr. efter 3. kvartal forventes nu efter en opjustering 45-60 mio. kr. for helåret. Det skal altså gå meget galt, hvis banken ikke lander i den øverste del af intervallet – eller højere. Holdes momentum, ligger der også her en opjustering i kortene.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]