Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Finansielle stressindikatorer siver stille

Linda

lørdag 27. februar 2016 kl. 0:17

Den udprægede finansielle stress, som senest sendte aktiemarkederne markant ned, er på det seneste sivet, og det har givet mere ro på aktiemarkederne. Stigende oliepriser og fornyet tro på, at centralbankerne snart træder i karakter igen, har været med til at understøtte den positive tendens. Samlet set er den samlede score i Aktiebarometeret dog kun for-øget med 0,1 point til minus 0,8 i denne opdatering – i det samlede udfaldsrum mellem minus to og plus to.

De tre signaler, som vedrører graden af finansiel stress, har dog kun stabiliseret sig på det seneste, med tendens til en lille smule aftagende stress de seneste dage. I forhold til opgørelsen for en uge siden, er der ikke sket de store ryk: For det første er Cleveland Financial Stress Index for stressniveauet i den amerikanske banksektor faldet under det tidligere toppunkt i starten af den forgangne uge. For det andet har de stigende oliepriser taget noget af risikoen ud af amerikanske kreditobligationer, udstedt af energiselskaber. CDS spændet har de seneste uger svinget op og ned under det tidligere toppunkt for to uger siden. Endelig er indikatoren for stress i det europæiske banksystem, iTraxx Subordinated Financials, efter aftagende risiko igen på vej op.

Stressniveauet synes dog at være på vej markant ned, hvis man ser på udviklingen i eksempelvis den 10 årige portugisiske statsobligation , hvor den effektive rente er dykket fra 4,2 % til 3,2 % de seneste uger. Den faldende risiko afspejler antageligt markedets store forventninger til den ventede melding fra den europæiske centralbank i marts om en QE2.

I modsat retning trækker udviklingen i guldpriserne, som den seneste måned er steget næsten 15 %, til det højeste niveau siden januar 2015. Stigende guldpriser ses ofte i perioder med øget finansiel stress og vigende tillid til traditionelle finansielle aktiver og FIAT money.

Flere af de kortsigtede indikatorer i Aktiebarometer peger i retning af en god mulighed for fortsatte aktiekursstigninger på den korte bane. Både Put Call Ratio for S&P 500 indeks og Black Swan indeks (SKEW) indikerer lav risiko for fornyede stærke aktiekursfald.

Samlet set står Aktiebarometer fortsat på en solid minusscore, og det afspejler, at der fortsat er stor risiko for nye stærke kursfald på aktiemarkederne. For de toneangivende aktieindeks som amerikanske S&P Future og tyske DAX Future er den langsigtede trend fortsat nedad, mens den kortsigtede trend er opad.

Meget tyder på, at den kortsigtede udvikling fortsat vil blive styret af udviklingen i oliepriserne, som har svært ved at bryde op gennem en teknisk modtand i 34 USD. Kommer dette brud op gennem det vigtige pejlemærke, er det sandsynligt med yderligere solide aktiekursstigninger.

I første omgang synes de seneste ugers positive korrektion efter nogle bratte fald at være delvist teknisk betinget, og baseret på et massivt håb om flere centralbankstimulanser. Seneste udvikling i USA indikerer nu at økonomien alligevel ikke er så svag, som tidligere antaget. Det kan skabe fornyet tro på snarlig amerikansk renteforhøjelse, og det vil igen presse aktierne.

På den lidt længere bane, og måske allerede ved de kommende Q1-2016 regnskaber, kan overskudsudviklingen i selskaberne komme til at overtage dagsordenen. Seneste udvikling i analytikernes forventninger til overskudsudviklingen i de europæiske Stoxx 600 selskaber, herunder de danske C20 selskaber, er ikke positive. Alene den seneste uge er selskabernes overskudsudvikling af analytikerne nedjusteret fra minus 12 % til minus 13 % i overskud i forhold til første kvartal 2015. Den 1. januar 2016 var forventningen et overskudfald på 6 %. Især finans, teknologi og cykliske forbrugsvarer er nedjusteret kraftigt.

se tabel her

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank