Lundbeck skiller sig ud fra mange andre selskaber, som oplever tilbagegang i efterspørgslen, suspendering af helårsforventningerne og aflyste udbytter. Hos Lundbeck rullede millionerne ind i 1. kvartal.
Lundbecks 1. kvartalsregnskab fortæller om fremgang i omsætningen på 8%, og man fastholder forventningen om en omsætning i intervallet 17,4 – 18,0 mia. kr. (2019: 17.036 mio. kr.) og et primært driftsresultat i intervallet 3,5 – 4,0 mia. kr. (2019: 3.608 mio. kr.).
Og mens aktionærerne i andre selskaber har måtte undvære deres udbytter i år, har Lundbeck udbetalt et udbytte på 4,10 kr. per aktie.
Når Lundbeck er i stand til at fortsætte en normal dagligdag på trods af coronavirussens effekt på resten af samfundet, skyldes det karakteren af selskabets produkter. Coronakrisens virkning på behovet for medicin kan af naturlige årsager ikke sammenlignes med effekten på flyrejser, restaurantbesøg og fodboldkampe.
Tværtimod fortælles i 1. kvartalsregnskabet om en positiv effekt af krisen i kraft af længerevarende recepter og stigende køb til lager i mange lande.
Set i et lidt længere perspektiv er der dog ikke tale om en holdbar forøgelse af omsætning og indtjening, men blot om en tidsforskydning. Tallene i 1. kvartal kan altså se lidt bedre ud, end de reelt er, og prisen bliver sandsynligvis betalt senere på året.
Det er måske overraskende, at Lundbeck fastholder forventningerne til hele året, når 1. kvartalsregnskabet trods den positive forskydning alligevel slutter med et minus på næsten 3/4 mia. kr. i forhold til samme kvartal i fjor.
Forklaringen er, at Lundbecks forretningsmodel indebærer meget store engangsudgifter i forbindelse med bl.a. køb og integration af købte selskaber. For at give et mere sammenhængende billede af selskabets udvikling fra år til år opererer man derfor med begrebet ”Core reporting”. Det betyder, at man ved siden af det officielle regnskab også fører et regnskab korrigeret for engangsudgifter på over 100 mio. kr.
1. kvartalsregnskabet er et eksempel på værdien af den metode, da det voldsomme fald i bundlinjeresultatet ikke skyldes en pludselig nedgang i efterspørgslen efter Lundbecks produkter, men en betydelig nedskrivning på et enkelt produkt i marts. Nedskrivningen på 100 mio. euro optræder under posten Research & Development, og sluger dermed en betydelig del af indtjeningen i 1. kvartal. Korrigeret for ekstraordinære poster var EBIT-tilbagegangen i 1. kvartal på 4% og ikke 72%, som det officielle regnskabet fortæller. Tilbagegangen skyldes primært en forøgelse af salgs- og distributionsomkostningerne på det amerikanske, kinesiske og japanske marked med 18%. Det er en investering i fremtiden, og forventning til fremtiden betaler investorerne allerede for i kraft af højere nøgletal i Lundbeck end i branchen generelt.
Vi anser derfor Lundbeck som værende fair prissat ved den aktuelle kurs.
Børskurs på analysetidspunktet 255,80 AktieUgebrevets kursmål (6 mdr) 251,00
Læs tidligere analyser af Lundbeck her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.