Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Mols-Linien: Kæmpe næse til tilsyn og NasdaqOMX

Linda

lørdag 16. april 2016 kl. 14:25

Alle havde forventet, at løbet var kørt omkring afnoteringen af Mols-Linien, efter at Finanstilsynet havde afvist mindretalsaktionærerne som part i sagen. Torsdag aften kom så den ekstremt overraskende og opsigtsvækkende afgørelse fra Erhvervsankenævnet: Advokat Erik Werlauff havde mod alle odds formået at få Erhvervsankenævnet til at acceptere mindretalsaktionærerne i Mols-Linien som part. Som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev har der de seneste år været flere tilsvarende sager, hvor mindretalsaktionæ-rerne på forhånd blev dømt ude, fordi en afnotering fra børsen formelt anses for at være en sag mellem Fondsbørsen og det børsnoterede selskab.

Økonomisk Ugebrev har gennemgået sagens akter, som ret beset viser, at både Finanstilsynet og NasdaqOMX har fået en stor næse. Bundlinjen er i første omgang, at Fondsbørsen og Mols-Linien, det vil sige kapitalfonden Polaris med 80 % af aktiekapitalen, er slået mindst tre felter tilbage: Spørgsmålet om en tvangsafnotering er nu igen helt åbent. Ifølge ankenævnets afgørelse gør Erik Werlauf gældende, at ”at en beslutning om, at et værdipapir skal slettes fra notering, er vidtrækkende eller principiel”, og at Erhvervsankenævnet i en kendelse af 18. oktober 2012 i en tilsvarende situation hjemviste en klage, som Finanstilsynet havde forhåndsafvist, til fornyet konkret behandling af klageberettigelsen hos Finanstilsynet. Videre skriver han, at ”jeg gør gældende, at så ineffektive – reelt ikke-eksisterende – retsmidler for minoritetsaktionærer i et børsnoteret selskab stemmer meget dårligt med Danmarks internationale forpligtelser, dels a) efter EU-retten (…) og dels b) efter de europæiske grundrettigheder (…).” Endelig påpeger Werlauff, at ”en sletning vil betegne en børs- og markedsretlig glidebane i forhold til det, der bør være normalsituationen i forbindelse med en sletning: Der bør rettes et så gunstigt tilbud til minoritetsaktionærerne, at hovedaktionæren opnår mere end 90 pct. af kapitalen og dermed kan tvangsindløse de resterende under 10 pct. I nærværende sag har Fondsbørsen tilladt en sletning trods en minoritet på oprindelig over 20 pct. af selskabets kapital, og dette er ikke meningen med forskrifterne om sletning. Hvis sletning tillades i en situation som den foreliggende, underminerer det reelt tvangsindløsningsgrænsen på 90 pct.”

Det påpeges videre, at afgørelsen kan have generel skadevirkning for det danske aktiemarked: ”Til væsentlig skade for investorernes interesser: Jeg henviser til, at hele forløbet har ført til et værditab for investorerne. Kursen på udstederens aktier faldt med 42,78 pct. i løbet af de første 3 handelsdage efter offentliggørelsen af sletningen. En likvid børsnoteret aktie blev forvandlet til (forventningen om) en illikvid unoteret aktie. (…) Til væsentlig skade for markedets ordentlige funktion: På et marked som det danske findes der som bekendt mange noterede selskaber, hvor hovedaktionærens andel af selskabskapitalen ligger i intervallet 67-90 pct. Der er i erhvervspressen med rette rejst det spørgsmål, om disse grupper af minoritetsaktionærer efter en afgørelse som den her anfægtede bør frygte for en sletning, med markante værdifald til følge, jf. Økonomisk Ugebrev Finans/CFO den 6. marts 2016 (…) En sådan udvikling vil i væsentlig grad være skadelig for markedet.” Ankenævnet konkluderer blandt andet, at ”Finanstilsynet ikke burde have forhåndsafvist klagers klageadgang som sket den 16. marts 2016 med henvisning til den ved lov nr. 403 af 28. april 2014 foretagne ændring af § 88, stk. 3, i værdipapirhandelsloven. Finanstilsynet skulle have forholdt sig til, om klager efter en konkret vurdering skulle tildeles partsstatus efter § 84 b, stk. 2, nr. 6, og dermed er klageberettiget efter § 88, stk. 3.” Videre udtaler ankenævnet, at ”Erhvervsankenævnet vil herefter realitetsbehandle klagen over beslutningerne om Mols-Linien A/S’ sletning fra handel og notering.” Men ankenævnet har endnu ikke besluttet, om klagen skal have opsættende virkning på den planlagte afnotering af Mols-Linjen den 21. april, altså på torsdag. Afgørelse om eventuel afvisning af afnoteringsbeslutning kommer først senere.

Sagen om Polaris’ overtagelse af Mols-Linien får med ankenævnets afgørelse endnu en akt, hvorefter intet synes sikkert. Bag afgørelsen kan både ligge jura og sund fornuft. Men som Økonomisk Ugebrev tidligere har skrevet, er det næppe sundt for et børsmarked, at en hovedaktionær, som der findes i rigtig mange tilfælde på det danske aktiemarked, på den måde kan rundbarbere de små aktionærer. Det kan blive ødelæggende for aktiekulturen på det danske aktiemarked – i en tid, hvor erhvervslivets underskov skriger på risikovillig kapital, eksempelvis via børsnoteringer.

læs hele udgivelsen her 

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank