Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Efter Mols-Linien: Luk det danske aktiemarked

Linda

lørdag 27. februar 2016 kl. 23:21

Med Fondsbørsens beslutning om at godkende afnoteringen af børsnoterede Mols-Linien kan ejeren af det danske aktiemarked, NasdaqOMX, ligeså godt lukke det danske aktiemarked og overføre de resterende selskaber til den svenske børs. Fondsbørsens beslutning om at tillade en afnotering handler ikke kun om Mols-Linien, men generelt om opbakningen til det danske aktiemarked og fremme af en mere folkelig aktiekultur.

Over de seneste år har det danske aktiemarked ført en hensygnende tilværelse, når det handler om at anvende handelspladsen til det, den egentlig er beregnet til. Nemlig at sikre en effektiv formidlingskanal mellem danskernes opsparing og investering i typisk mindre vækstvirksomheder med stort potentiale, som har brug for risikovillig egenkapital.

Efter finanskrisen har store dele af underskoven i dansk erhvervsliv været lagt ned af ekstremt svære vilkår for at skaffe ekstern finansiering. Bankerne var lige efter finanskrisen paralyserede, og derefter har skrappe afskrivningsregler og kapitalkrav forværret problemerne. Samtidig har myndighederne ikke inddækket det midlertidige ”hul” i markedet for risikovillig finansiering.

Politisk Fondsbørsbeslutning
Fondsbørsens beslutning virker på alle måder politisk, som antydet i en tidligere analyse i Økonomisk Ugebrev. I virkeligheden handler valget om, hvorvidt Fondsbørsen har ønsket at tage hensyn til de professionelle investorer og de børsnoterede selskaber, herunder kapitalfondverdenen. Eller om man har ønsket at tage hensyn til de private investorer, som ejer ca. 20 % af selskabet.

I Fondsbørsens formelle afgørelse, som er taget af Surveillance-afdelingen, hedder det: ”Børsen imø-dekommer hermed anmodningen om sletning fra handel af Mols-Linien A/S under forudsætning af, at selskabet sikrer, at der fremsættes et købstilbud på vilkår svarende til det af Polaris tidligere fremsatte pligtmæssige købstilbud, medmindre lovgivningen foreskriver en højere kurs.”

Afgørelsen er uden tvivl en spand kold vand i hovedet på de private aktionærer, der torsdag måtte se et kursfald i aktien på 28 % – til kurs 70. At Polaris efter Fondsbørsens mening nu kan nøjes med at give et købstilbud på kurs 40, må ses som en formalistisk frækhed, som gør grin med de private aktionærer. Formuleringen afspejler meget godt niveauet i Fondsbørsens øvrige begrundelser for at tillade en afnotering, som på flere forhold er fuldstændig løsrevet fra virkeligheden. I den detaljerede redegørelse(side 6) fra Fondsbørsen fremgår det blandt andet, at:

1. ”Såfremt børsen finder, at en sletning vil være til væsentlig skade, vil børsen ikke kunne imødekomme anmodningen om sletning.” Hvordan ”væsentlig” skal tolkes er et åbent spørgsmål, men torsdagens kursfald på 28 % må nok anses som væsentligt.

2. ”Børsen lægger til grund, at tilbudsgiver havde fremsat såvel et frivilligt som et pligtmæssigt købstilbud til aktionærerne i selskabet.” Ja, til under halvdelen af markedskursen onsdag. Så i dag er der næppe tvivl om, at købstilbuddet var ekstremt for lavt.

3. ”Børsen lægger til grund, at bestyrelsen i selskabet til brug for sin vurdering af det oprindelige købstilbud indhentede en fairness opinion fra en bank.” Ja, som ligesom købstilbuddet ikke afspejlede den reelle markedsværdi, men tilsyneladende var rent bestillingsarbejde.

4. ”Børsen lægger til grund, at bestyrelsen anbefalede aktionærerne, at tage imod det pligtmæssige tilbud.” Ja, hvor formand og dele af bestyrelsen fortsætter under den nye ejer, og hvor især formanden synes at have spillet alene for Polaris gennem hele forløbet.

5. ”Børsen lægger til grund, at den kursudvikling, der har været i aktien efter udløbet af købstilbuddet, ikke umiddelbart kan forklares med baggrund i de oplysninger, der er offentliggjort fra selskabet.” En aktiekurs kan skyldes andre forhold, eksempelvis at den på forhånd var undervurderet, ændrede omverdensvilkår eller positive forhold, som selskabet endnu ikke har oplyst om. Argumentet må anses for at være opsigtsvækkende og meget søgt for at fremme en bestemt beslutning.

Som beskrevet i en tidligere artikel i opgøret om Mols-Linien kan aktionærerne ikke anke Fondsbørsens beslutning til Finanstilsynet, da aktionærerne ikke anses for at være part i sagen.

Efter afgørelsen kunne det være en nærliggende konklusion, at man burde lukke det danske aktiemarked, og flytte de resterende selskaber til Stockholm og den svenske fondsbørs. Hverken de danske myndigheder eller den danske del af NasdaqOMX synes at være særligt interesserede i at opretholde et selvstændigt dansk aktiemarked. Selv nye børsnoterede selskaber, som tidligere ville vælge notering på det danske aktiemarked, tager nu konsekvensen af de svage rammevilkår.

De vælger i stedet at blive noteret i Sverige, Norge, England eller USA. Senest er det danske biotekselskab Evolution blevet noteret i Sverige. Et opsigtsvækkende eksempel på udviklingen er det danske biotekselskab, børsnoterede Medical Prognosis Institute, der netop på en ekstraordinær generalforsamling har vedtaget at droppe det danske aktiemarked for at flytte til den svenske aktiebørs.

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

 

AktieUgebrevets kursmål (3 mdr): 40-45

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank