NKT’s officielle ambitioner for de kommende år bliver allerede overgået af de aktuelle resultater. Men hvordan skal NKT klare sig, når den store bølge af investeringer i elektrisk infrastruktur begynder at tage af, spørger Morten A. Sørensen.
NKT har denne sommer leveret meget solide halvårstal og opjusteret endnu en gang, efter at kabelvirksomheden i de seneste år har oplevet en enestående optur. NKT nyder bl.a. godt af store investeringer i alternativ energi, og i begyndelsen af 2024 fik NKT uventet mange store ordrer og opnåede en meget stor europæisk markedsandel på 45 pct. På længere sigt er målet en markedsandel på 20-30 pct., gerne 25-30 pct.
Men på den korte bane har NKT ikke voldsomt meget ledig kapacitet, selvom koncernen nu satser på store investeringer i kapacitetsudvidelser.
For en virksomhed i den situation er det underliggende spørgsmål: Hvor længe holder opturen?
NKT’s ledelse ser fortsat stærk efterspørgsel i de kommende år, men hen mod slutningen af årtiet – 2030 og senere – ser virksomheden, som ledelsen formulerer det, ”en mere afbalanceret situation” – altså en situation, hvor udbud og efterspørgsel i højere grad passer sammen, eller hvor udbuddet måske endda er større end efterspørgslen.
NKT’s marked har historisk bevæget sig op og ned i bølger, og det er naturligvis især et problem for en tung industri, der i den grad er afhængig af sine store faste investeringer i fabriksanlæg, som det tager flere år at etablere.
NKT skal i virkeligheden gå på en smal sti mellem for små og for store investeringer. Det er en sti, der kan forsvinde ind i tågen, når man forsøger at se nogle år frem. Det er en forudsætning, at grøn energi og energinettene fortsat skal udbygges. Men hvor hurtigt og hvor meget vil – uanset alle fine planer – afhænge af skrøbelige størrelser som virksomheders, politikeres, vælgeres og forbrugeres velvilje.
Foreløbig har virksomheden reageret på efterspørgslen ved igen og igen at løfte sine ambitioner. I maj 2023 opdaterede NKT igen sine ambitioner i forbindelse med et nyt High Voltage investeringsprogram på 1 mia. euro. Væksten skulle stadig være over 12 pct., men det operationelle EBITDA skulle være over 300 mio. euro i 2025 og over 550 mio. euro i 2028 samt et ROCE på over 15 pct. i 2025 og over 20 pct. i 2028.
2025-ambitionen er allerede overgået med en organisk omsætningsvækst på 36 pct. i 2023 og 28 pct i første halvår 2024, samt en guidance for operationelt EBITDA på 310-345 mio. euro i 2024. ROCE opgøres for første halvår til 30 pct. Det er altså mål, der er nået, allerede inden den betydelige kapacitetsudnyttelse bliver fuldt udnyttet.
Siden 2025/28-målene blev offentliggjort i 2023, har NKT desuden offentliggjort yderligere investeringer, hvis effekt ikke er indregnet i disse mål.
Likviditetsreserven var ved udgangen af andet kvartal på 1704 mio. euro mod 1090 mio. euro et halvt år tidligere. En solid fri pengestrøm i første halvår – fra driften og salget af NKT Photonics – har gjort det muligt at forbedre den finansielle nettoposition meget betydeligt.
Konklusion
Aktuel kurs 662,50
Kortsigtet (< 3 mdr.) Sælg
Langsigtet (12 mdr.) Kursmål 563,00
Morten A. Sørensen
Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.