Del artiklen:

Målbevidst omkostningskontrol giver Novo Nordisk den hidtidig højeste indtjeningsmargin i første kvartal og trækker aktien i vejret. Men udsigterne for resten af året er afdæmpede og øger forventningerne om, at Novo Nordisk snart gør noget ved tankerne om at købe sig til vækst.

Pengemaskinen Novo Nordisk er blevet endnu mere effektiv. Pharma koncernen har i første kvartal vredet mere overskud ud af omsætningen end nogensinde før: Ud af hver salgskrone er mere end 47 øre blevet til driftsoverskud.

Allerede med fyringen af 1000 medarbejdere i efteråret 2016 demonstrerede Novo Nordisks ledelse sin vilje til at spare. Analytikere fra både J.P. Morgan og norske DNB forklarer et uventet godt resultat for første kvartal med koncernens evne til at styre omkostningerne.

På grundlag af en omsætningsstigning på fem procent gik driftsresultatet således 10 procent i vejret og overgik forventningerne. Så koncernens nye topchef siden 1. januar, Lars Fruergaard Jørgensen, gjorde i den forgangne uge en del ud af at dæmpe forventningerne til resten af året. For umiddelbart ser det jo ud til, at væksten i driftsresultatet kan leve op til Novo Nordisk ”gamle” målsætning om en årlig vækst i resultatet på 10 procent.

Den nye målsætning, der kom i efteråret 2016 og som førte til et kraftigt fald i Novo Nordisk-aktien, om en vækst på fem procent kunne trods alt være for pessimistisk.

Tempoet kan imidlertid ikke holdes hele året, hvis man skal tro Novo Nordisk-ledelsen. Målt i danske kroner forventes driftsresultatet kun at stige 0-4 procent i 2017, hvor der tidligere ventedes en vækst på 0-5 procent. Den tilsyneladende nedjustering dækker dog over en lille opjustering i resultatforventningen opgjort i lokale valutaer.

Er den nye topchef for forsigtig?
Novo Nordisk-aktien steg umiddelbart efter udsendelsen af kvartalsregnskabet med 6,8 procent til over 282, og stribevis af analytikere hævede deres kursmål til niveauet 320-340. Der er nu mere tiltro til, at Novo Nordisk i de kommende år vil indfri eller overgå sin langsigtede resultatprognose.

Synet på Novo Nordisk er stadig ikke er helt så entydigt positivt, som selskabet var vant til for et par år siden. Analytikeren Stephen McGarry fra HSBC ser med megen skepsis på udsigterne for prisudviklingen for diabetes- og blodsygdomsforretningen. Han sænker kursmålet fra 230 til 225 og trods anerkendelsen af besparelserne fastholder J.P. Morgan sin salgsanbefaling.

Optimister kan pege på, at Novo Nordisks centrale aktivitet, fedme- og diabetesforretningen i første kvartal løftede sin omsætning med hele 13 procent til 23,8 mia. kr. Selvom ledelsen advarer om, at en del af fremgangen skyldes lagerforskydninger, så tyder tallene på, at selskabet stadig kan hævde sig trods vanskeligere vilkår og mere konkurrence på dette marked, ikke mindst i USA. Salgsfremgangen på fem procent i Nordamerika var endda ifølge selskabet trukket særligt ned som følge af engangsjusteringer af rabatter i første kvartal 2016.

Biopharma-problemet bliver større
For skeptikere bød kvartalsregnskabet dog også på nogle argumenter: Den såkaldte biopharmadivision, der producerer lægemidler til behandling af blodsygdomme og vækstforstyrrelser, måtte notere et drastisk omsætningsfald på 24 procent til 4,7 mia. kr.

Derfor lægger kvartalsregnskabet også yderligere pres på Novo Nordisks nye topchef for at finde en vej frem for den biopharmaforretning, der i mange år har bidraget så stærkt til koncernens indtjening.

Stephen McGarry fra HSBC mener, at Novo Nordisk må købe til, hvis selskabet skal tilbage på et vedvarende vækstspor. Lars Fruergaard Jørgensen har da også tidligere varslet, at væksten i denne division kunne blive understøttet med bolt on-opkøb. Investorerne venter i spænding.

Konsekvent gennemførte spareplaner er ikke nok. Novo Nordisk har i mange år ikke haft svært ved at opnå stigende omsætning i et marked, der bare voksede. Men kravet til ledelsen er nu i endnu højere grad – ligesom det i 2017 er i mange andre store danske virksomheder – at finde og opdyrke væksten med nye originale initiativer.

Morten A. Sørensen

Læs tidligere analyser af Novo Nordisk her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

læs hele udgivelsen her

 

Del artiklen: