Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Opkøbstilbud redder Nets ejer på målstregen

Morten W. Langer

torsdag 05. oktober 2017 kl. 13:28

Et konsortium af kapitalfonde overtager nu Nets efter godt et år som børsnoteret selskab. Nets ejere ville aldrig havde fået børskursen tilbage over 150 uden et opkøbstilbud. Gevinsten til topchef Bo Nilsson på 600 mio. kr. er baseret på principper, vi helt sikkert kommer til at se mere af i fremtiden.

Gevinsten på 600 mio. kr. til topchef Bo Nilsson har fyldt meget i mediedækningen efter opkøbstilbuddet på Nets. Er det for meget? Er det urimeligt? Er det grådigt? Vores tolkning af den store gevinst er, at Bo Nilsson har været meget dygtig til at forhandle sig til en attraktiv lønpakke. Og så har ejerne bag Nets gerne ville betale for hans ledelseskompetencer og honorere en opfyldelse af opstillede målsætninger.

Man kan ikke komme uden om, at ledelsen for Nets har mangedoblet betalingskoncernens lønsomhed gennem effektiviseringer og digitalisering. Så Bo Nilsson har uden tvivl været med til at skabe ekstra milliardværdier for de tidligere kapitalfondejere. De synes helt sikkert, at de har fået noget for pengene.

Bonus og aktieoptionsgevinster

Problemet med meget høje direktørbonusser og aktieoptionsgevinster opstår i de situationer, når topchefen kun har præsteret middelmådigt eller endda ringere end det. Der findes alt for mange eksempler på topchefer, som har hævet store millionbeløb, uden at de har gjort sig fortjent til det. Det synes vi ikke, at man kan sige i tilfældet Bo Nilsson. Det ændrer naturligvis ikke på, at hele forløbet omkring Nets’ børsnotering og efterfølgende hurtige exit, har været meget uskønt. For halvandet år siden havde de tidligere kapitalfondejere, herunder ATP, rasende travlt med at få Nets noteret på børsen. Der var lagt op til, at Nets især i den danske og norske monopollignende forretning for betalingskort og betalingsservice ville blive udfordret af de lokale banker.

I Danmark er det velkendt, at Danske Banks MobilePay havde bragende succes hos danskerne. Nets ejere har med rette kunne frygte, at Mobile-Pay vil tage store markedsandele i de ekstremt lukrative danske forretninger de følgende år. Selvom antallet af MobilePay transaktioner pr. kvartal det seneste år er steget fra 191 mio. til 400 mio. er transaktionsbeløbet på knap 17 mia. kr. fortsat begrænset i forhold til Dankortomsætningen på ca. 95 mia. kr. Hertil kommer, at MobilePay mangler det endelige gennembrud i forhold til de store detailhandelskæder.

Så de mange meldinger om MobilePays massive modangreb i tiden omkring børsnoteringen af Nets, har uden tvivl været med til at presse Nets’ aktiekurs. Men Nets står fortsat ekstremt stærkt på det danske marked.

Nets ved strategisk skillevej

For Nets har hovedproblemet været, at selskabet stod ved en afgørende strategisk skillevej: Enten at skulle forsøge at forsvare positionen på det nordiske marked og få mest muligt ud af det på den korte bane ved at udnytte ”næsten” monopolet.

Eller også at ekspandere internationalt, hvilket ville blive kostbart og påvirke bundlinjen negativt. Noget, der også ville presse aktiekursen yderligere. Den vej har Nets’ ledelse ikke ønsket, fordi det ville se grimt ud, efter de første skrammer på grund af en børsnoteringskurs, som var åbenlyst for høj. Samtidig ville ledelsens egne aktier og værdien af optioner blive ramt, i hvert fald på kort sigt.

Et salg til kapitalfonde er af flere årsager en god løsning: Nets får mulighed for at vælge en langsigtet strategisk vej. Ledelsen kan sikre aktionærerne en fornuftig aktiekurs ved den kommende børsexit. Og ledelsen redder ansigt i forhold til aktionærerne efter en næsten katastrofal børsnotering. Mange aktionærer kommer ud med skindet på næsen med en pæn gevinst på ti procent.

Selskabet får nu tid og råd til at tænke langsigtet, hvilket også giver nye frihedsgrader til at dumpe priser på det danske og nordiske marked, samt udnytte det digitale forspring til en international ekspansion.

Set i bagklogskabens klare lys skulle Nets aldrig have været børsnoteret. Hvis ejerne ikke var gået i panik og have ønsket en hurtig børsnotering, ville man et halvt år senere have observeret, at netop internationale betalingsinfrastrukturselskaber kom i højere og højere kurs som opkøbsemner. Det er denne virkelighed, der nu har indhentet Nets og selskabets ledelse.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank