Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Organisk vækst højt på agendaen hos Columbus

Steen Albrechtsen

mandag 30. august 2021 kl. 11:07

Efter en langvarig proces og næsten 10 måneder uden officiel CEO, har Columbus nu i Søren Krogh Knudsen fundet en CEO, der har leveret organisk vækst tidligere. Selvom det på kort sigt kan være svært at se kurspotentialet i Columbus, så bør det på sigt være solidt, hvis målet for organisk vækst nås.

Strategiplanen Focus23’s væsentlige forretningsmæssige ændringer ser ud til at hænge nøje sammen med profilen på den nye Søren Krogh Knudsen, som kommer med 13 års frisk erfaring fra anerkendte PA Consulting Group. Strategien medfører, at man med CEO’s ord lidt populært sagt ”går fra at være IT-leverandør til trusted advisor”. Det betyder ikke, at man stopper med at være IT-leverandør af ERP-systemer, men i stedet at man skal sidde med ved bordet tidligere i processen og dermed også få en mere rådgivende rolle.

Det bør skabe en bedre relation til kunden, ligesom man forventeligt også kan skabe bedre løsninger og mersalg, og det bør i sidste øge indtjeningen. Samtidig betyder det også, at man over tid skal have fat i større kunder end hidtil.

Fra et investeringssynspunkt er det væsentligste, at fokus nu er på organisk vækst, hvilket er en ændring i forhold til de seneste mange års opkøb, herunder det store opkøb af iStone ultimo 2017.

Meget stort udbytte efter frasalg
Lidt symptomatisk for strategiændringen frasolgte Columbus sin softwareforretning sidste år, og efter modtagelse af provenuet i det nye år, er der returneret hele 6 kr/aktie i udbytte.

Med frasalget står det også klart, at Columbus’ fremtid i høj grad nu ser ud til at bygge på ”man power” – dvs. at de helt store skaleringseffekter, som kan opnås i en rendyrket softwarevirksomhed, nu er taget af bordet. At være en ”man power” virksomhed sætter naturlige begrænsninger på væksten, men 10 procent ser bestemt ud til at være opnåeligt.

Det kan ses som et slet skjult tegn på, at man er færdige med at lave opkøb, og i øvrigt må man også fra et aktionærsynspunkt klappe i hænderne af initiativet. Columbus blev ikke prissat som en softwarevirksomhed, og et frasalg af en del af forretningen skabte værdi. Den blev sendt direkte videre til aktionærerne i form af det flotte udbytte. Aktien handler i dag omkring kurs 10, hvilket altså reelt set svarer til kurs 16.

Vi har talt med CEO Søren Krogh Knudsen og fået en status ovenpå halvårsregnskabet og de første to måneder i jobbet. Han fortæller, at fokus i den periode ikke helt overraskende har været på at lære hele organisationen og kunderne godt/ dybt at kende.

Derudover fortæller han også, ”at det har været vigtigt at få en status på, hvor langt Columbus er i den omorganiseringsproces, som er nødvendig for at føre strategien ud i livet”. Og der er Columbus faktisk rigtig langt, ifølge Søren Krogh Knudsen. Den hidtidige landespecifikke opdeling af organisationen er afløst af en mere sektorbaseret organisation, således at den ekspertviden, der kræves for også at indtage en rådgivende rolle, bliver tilgængelig hos kunderne på tværs af landegrænser. Sagt med andre ord kan man ikke opbygge en god sektorspecialiseret platform på landeniveau, når man ”kun” er en lille organisation med 2.000 medarbejdere.

Zoomer vi ind på halvårsregnskabet, som på flere måder er præget af corona, lægger vi dog mærke til, at der er ved at være styr på et af de senere års problembørn – nemlig datterselskabet i Norge. Det andet problembarn – USA – er fortsat udfordrende, omend det er overskudsgivende på EBITDA-niveau med marginale 2 mio. kr. i 1. halvår. Her er det værd at tilføje Søren Krogh Knudsens ord om, at ”der ikke er nogen grund til, at USA ikke skulle kunne performe som resten af forretningen”. Det er selvfølgelig et interessant udsagn, som styrker troen på, at EBITDA-marginen kan blive løftet tilbage mod (og i nogle tilfælde over) 10 procent. Vi afventer stadig, at Columbus melder et egentligt EBITDA-marginmål ud for strategiperioden.

For 2021 fastholdes forventningen om en omsætning på 1650-1800 mio. kr. og et EBITDA-resultat på 125-150 mio. kr.

Efter 1. halvår er man med 847 mio. kr. i omsætning og 86,5 mio. kr. EBITDA ganske godt på vej.

Organisk vækst er eftertragtet
Skiftet i den nye strategi fra leverandør til trusted advisor kommer til at tage tid, og det bliver ikke noget quick-fix overnight.

I lyset af at Columbus derfor næppe kommer til at vise store – og ikke mindst kvantificerbare – fremskridt i den nærmeste fremtid, som investorerne og aktiemarkedet kan måle direkte, ser vi på kort sigt ikke et stort kurspotentiale.

Det skal ikke forstås, som om vi ikke har forventninger til, at Søren Krogh Knudsen og den nye strategi kan gøre en forskel. Det er ingenlunde tilfældet. Men det er vores konklusion for det næste halve år. På længere sigt, er der et klart potentiale tilstede, hvis man allerede i 2023 indfrier forventningen om 10 procent organisk vækst.

Så vil en Price/Earning i niveauet 20-30 ikke kunne udelukkes, og med lidt fremskrivninger og indtjeningsforbedring (omsætning > 2 mia. kr. og en bundlinje på 100 mio. kr.), kan det modsvare en markedsværdi på 2-3 mia. kr. og dermed en aktiekurs på 15-23.

Det er bestemt intet facit eller et fasttømret kursmål, men det giver os en idé om, hvad forretningen kan drives til med medvind og indfrielse af målsætninger. Og dermed også hvilket kursmål vi kan kigge efter, når vi vurderer risikoen.

Steen Albrechtsen

Aktuel kurs:                   10,06
Kursmål (6 mdr.):        10,00

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank