Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Overdrevent kursfald for SAS

Linda

lørdag 06. august 2016 kl. 12:40

Efter et skuffende 2. kvartal blev SAS aktien sendt hurtigt nedad bakke.

Den negative markedsreaktion var for voldsom, og aktien har desuden et efterslæb på 10-15 % i forhold til andre europæiske flyselskabs aktier, efter oliepriserne igen er begyndt at falde.

SAS aktien doblede sidste år i oktober fra kurs 12 til kurs 24 på kort tid, fordi der i markedet kom et markant nyt positivt syn på det skandinaviske flyselskabs fremtidige indtjeningsudvikling. Efter et noget skuffende regnskab for 2. kvartal (i det skæve regnskabsår) blev aktien sendt ned med rekordfart, fra kurs 18 til kurs 12 med den aktuelle kurs omkring 13.

Vi vurderer, at SAS aktien blev straffet alt for hårdt efter regnskabet for 2. kvartal, dels fordi en stor andel af indtjeningsskuffelsen var valutaeffekter, og dels fordi der skete en udskydelse af nogle af de planlagte besparelseseffekter. Grundlæggende vurderer vi, at SAS er på rette vej på trods af fortsat hård priskonkurrence, og en ansættelsesstruktur for personalet, som belaster konkurrenceevnen hårdt. Ledelsen fastholder da også, at selskabet flyver mod overskud i år, trods det svagere end forventede resultat i 2. kvartal.

På den lidt længere bane er det attraktivt, at brændselspriserne igen er faldende. Men vi har ikke set samme positive afsmitning i SAS aktien som i andre europæiske flyselskaber. Blandt andet Norwegian, Finnair og Ryanair er den seneste måned steget 10-15 %, mens SAS aktien har ligget flad. Vi vurderer, at SAS aktien alene på det grundlag har 10-15 % stigning til gode. Vi mener ikke, at der er gode grunde til at SAS aktien ikke skal stige parallelt med de andre flyselskabsaktier.

Alene de seneste trafiktal fra SAS vidner om fortsat trafikvækst. SAS oplyser, at antal fløjne passagerkilometer steg 8 %, mens kapaciteten blev udvidet med 6 %. Til gengæld faldt indtjeningen pr. passagerkilometer på grund af fortsat prispres. Samlet set anser vi ledelsens forventning om overskud i år som realistisk, med yderligere forbedringer næste år, dels på grund af lavere brændselspriser, og dels på grund af effekter af de gennemførte spareprogrammer.

I regnskabet for 2. kvartal blev resultatet før skat og engangsposter minus 600 SEK mod analytikernes forventninger om minus knap 200 SEK. Negative valutakurseffekter kostede alene ca. 450 mio. SEK på bundlinjen, og prispres kostede også dyrt på den såkaldte yield, altså indtjening pr. passagerkilometer. Brændselsudgifterne faldt med ca. 800 mio. SEK. Men der blev slækket lidt på årets målsætning i strategiplanen 4XNG SAS, hvor besparelserne blev reduceret til 700 mio. SEK fra tidligere 1.000 mio. SEK, men hvor der altså blev tale om en udskydelse af forventede besparelser. Pengestrømmen fra driften var dog i 2. kvartal bedre end forventet af analytikerne.

Vi skønner, at SAS aktien aktuelt handles til ca. 6-8 gange overskud i år og lidt lavere næste år. Estimaterne er dog meget afhængige af konkurrencemiljøet og prisudviklingen på flybilletter. Efter en vis lempelse i konkurrencepresset i 1. kvartal, var der igen tiltagende prispres i 2. kvartal. Vi forventer nogenlunde uændret prispres, men med aftagende styrke, da mange flybilletter efterhånden er ekstremt langt nede.

En anden kritisk faktor er, at SAS fortsat er omstillingsparat til at ændre i forretningsmodellen for at drive forretningen stadig mere effektivt. Der er ikke udsigt til stigende priser på flybilletter, så øget lønsomhed skal langt hen ad vejen hentes på de indre linjer.

Vores konklusion er, at vi ser gode gevinstmuligheder i SAS aktien kortsigtet og langsigtet, men med underliggende betydelige risici, dels for nye terrorangreb relateret til flytrafik, dels stigende oliepriser, og dels markant yderligere prispres på flybilletter. Vi bemærker dog, at store udenlandske finanshuse den seneste måned har været store nettokøbere i SAS aktien på Stockholm Fondsbørs, hvor den største omsætning i SAS aktien ligger.

Vi ser på 6-18 måneders sigt mulighed for, at SAS aktien igen kan komme op omkring den tidligere top ved 24-25, da det grundlæggende er en meget volatil og stemningspræget aktie. Modsat har aktien fundet en bund omkring 10-12 siden starten af 2013, og derfor vurderer vi, at aktien markedspsykologisk ligger tæt på et bundniveau, ikke mindst med fortsat udsigt til overskud i det igangværende regnskabsår.

læs hele udgivelsen her 

Morten W. Langer

 

Børskurs på analysetidspunktet: 13,30                                             AktieUgebrevets kursmål (6-18 mdr): 24-25

Læs tidligere analyser af SAS her. Password er abonnent email, og med emailen kan adgangskode hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank