Formue

Pensionsbranchen dybt splittet om minusrente

Carsten Vitoft

fredag 02. oktober 2020 kl. 11:30

Fra årsskiftet vil pensionsbranchen være tvunget til at udstede minusgaranti til de kunder, der vil have det traditionelle produkt med en garanti. Det er Finanstilsynet, der vil gribe ind. Men indgrebet er slet ikke vidtgående nok, og det er uansvarligt som det ser ud nu, mener flere tunge aktører i branchen. Andre er tilfredse og er parat til at sælge det nye produkt.

Man skulle tro, at udsigten til et pensionsprodukt med risiko for negativt afkast og mulighed for løbende at udhule pensionsformuen ikke gav anledning til mange hævede øjenbryn. For hvem vil dog vælge det? Ikke desto mindre er det et emne, der for tiden splitter både pensionsbranchen, de ansvarshavende aktuarer og pensionsrådgivere.

Fra nytår vil den maksimale garanti på det gode gamle og traditionelle pensionsprodukt lyde på minus en halv procent. Men det er slet ikke nok, hvis det står til tunge aktører som Danica, brancheorganisationen Forsikring & Pension samt den danske aktuarforening. Det fremgår af aktindsigter i Finanstilsynet, hvor pensionsbranchen er blevet hørt om Finanstilsynets hensigter med at sænke grundlagsrenten fra 2021.

Eksempelvis lyder det fra den danske aktuarforenings formand Jette Lunding Sandqvist:

”Med det aktuelle renteniveau kan en grundlagsrente på nul procent isoleret set ikke anses for forsigtig, og den vil ikke bidrage til, at en forsikringsaftale indgås med betryggende grundlag. Forsikringsaftaler, der indgås med nul procent i grundlagsrente, vil i praksis kunne resultere i en merhensættelse allerede fra indgåelsestidspunktet.” En ny grundlagsrente på nul vil i praksis betyde garantier på maksimalt minus en halv procent på grund af lovpligtige tillæg.

Foreningens formand er med andre ord allerede nu nervøs for, at selskaber, der vil udstede den slags minusgarantier, allerede fra start kommer under vand – altså at der ikke vil være dækning for garantierne.

Præcis samme frygt har flere pensionsselskaber, og derfor lægger de nu garantiproduktet i graven. Danica droppede det for få måneder siden, mens Topdanmark i disse dage er i gang med at aflive garantierne. Hos Alm. Brand og Lærernes Pension lyder det derimod, at kunder og medlemmer er glade for produktet med garanti, og man fortsætter salget, uanset det kommende indgreb fra Finanstilsynet.

Finanstilsynet dikterer suverænt, hvor stor grundlagsrenten skal være, men den er kun udgangspunktet for det maksimalt tilladte. Oven i det siger den finansielle lovgivning dog, at udbyderne i branchen skal sikre sig, at aftalerne med kunden er betryggende. Og det er altså det, der nu udfordres af både aktuarforeningen, Forsikring & Pension og Danica:

”Et argument for kun at nedsætte grundlagsrenten til 0 procent kunne eventuelt være, at grundlagsrentebekendtgørelsen alene udtaler sig om den maksimale grundlagsrente, og at selskaberne altid selv skal vurdere, om det er tilstrækkeligt sikkert blot at anvende denne rente.

Dette vil dog efter Danicas opfattelse kunne medføre en uhensigtsmæssig konkurrence om, hvor aggressivt det enkelte selskab ønsker at tolke på ovenstående, hvilket ikke er til gavn for kunderne og heller ikke følger tankerne bag grundlagsrentebekendtgørelsens forsigtighedsprincip”, lyder det fra Danica.

Landets næststørste pensionsselskab frygter med andre ord, at der igen opstår en konkurrence om at sætte den garanterede rente højest og vinde kunder. Men det kan altså give bagslag i et miljø, hvor renten er faldet heftigt. Den frygt er reel, hvis man spørger den uafhængige aktuar Jørgen Svendsen.

”Pensionsselskaberne vil gerne have en høj grundlagsrente i forhold til konkurrencen om kunderne med f.eks. bankerne. Det er attraktivt at kunne garantere 1 procent i minimumsrente, når du i banken kan få minus 0,5 procent på din opsparingskonto. Så garantiproduktet er stadig velegnet til de kundemålgrupper, som ønsker maksimal tryghed. Og så ønsker pensionsselskaberne, at pensionskunder fortsat finder det så attraktivt som muligt at spare op til pension i stedet for diverse alternativer. F.eks. spare op i sit hus”, forklarer han.

Der er mening med galskaben
Så selv om det kan lyde helt forrykt, at danskerne skulle vælge et pensionsprodukt, hvor garantien er i minus, er der mening med galskaben. Det er den eneste måde man kan sikre sig mod tab på sine pensioner. Det kan i en tid med høje aktiekurser og minusrenter i bankerne være meget attraktivt, hvis man er tæt på pensionsalderen, og dermed ønsker at bevare sin formue frem for at øge den. ”Pensionsselskaberne ønsker, at deres produkter er så attraktive som muligt – og det hjælper Finanstilsynet jo ikke til med at varsle disse sikre og forsigtige renter.

Men problemet er som da bankerne gik konkurs i 2008. Nogle glemmer på grund af grådighed at være fornuftige, og så sælger de produkter, der er for billige, bare for at vinde kunder”, lyder det fra Jørgen Svendsen, der henviser til, at pensionsselskaberne, for at skaffe kunder, har haft massive underskud på deres sundhedsforsikringer i årevis.

Efter årsskiftet kunne et selskab dog godt udstede en garanteret rente på minus 1,5 procent og dermed holde alle glade – også aktuarforeningen og Finanstilsynet. Men det virker altså ikke særligt sandsynligt med den form for tilbageholdenhed.

En underlig konkurrence
Det lyder ikke rart, når dem, som står som garant for vores pensioner – altså de uafhængige aktuarer – ikke finder det hele betryggende. Men her er der også tale om religion – eller i hvert fald trospørgsmål – i branchen.

Nogle sværger til et garanteret produkt, fordi det er det mest attraktive, de har at byde på. Andre sværger til markedsrente, da det er deres forretningsgrundlag.

Man skal heller ikke glemme, at nogle i branchen helt har afskaffet det garanterede produkt. Men det er man ikke helt klar til i Alm. Brand.

”Vi oplever fortsat en pæn efterspørgsel af garanterede produkter. Omdrejningspunktet er som oftest kundens risikoappetit, og er pensionen nært forestående, og markedet pludseligt dykker, giver det garanterede produkt en større grad af forudsigelighed i kundens økonomi. Det giver i sidste ende bedre mulighed for planlægning af den gode pensionstilværelse”, siger Claude Reffs, pensionsdirektør i Alm. Brand.

Også Lærernes Pensionskasse går den vej: ”Det er slet ikke nyt for os med et gennemsnitsrenteprodukt med en 0-garanti. Det produkt har vi kørt med i 12 år, og det har vi, fordi det passer rigtig godt til vores medlemmer, som godt kan lide trygheden og stabiliteten i et produkt, hvor afkastet udjævnes via en depotrente.

Med 0-garantien har vi også sikret os, at vi gennem de seneste 12 år har kunnet investere frit og med den nødvendige risiko. Derfor har vi ingen planer om at tage produktet ned fra hylden. Så længe vores medlemmer er glade for det, og vi kan opnå konkurrencedygtige afkast, så fortsætter vi med at tilbyde det stabile gennemsnitsrenteprodukt”, lyder det fra kommunikationschef Susanne Bych.

Helt modsat mener Topdanmark, at det ikke længere er muligt at skabe et optimalt afkast i produkter med en garanti.

”Vi har i nogle år ikke anbefalet gennemsnitsrente til vores nye kunder. Men vi har haft det på hylden, mens vi har overvåget udviklingen på finansmarkederne og har håndteret det lave renteniveau via den løbende rådgivning. Nu har vi så taget konsekvensen og lukket helt ned for tilgangen til produktet, da vi kan se, at efterspørgslen fortsat er meget lav”, lyder det fra presseafdelingen i Topdanmark.

Har trådt forsigtigt
Måske har de store meningsforskelle været årsagen til, at tilsynet har trådt meget forsigtigt undervejs. Første høring var i 2015, men der fortrød tilsynet altså, og det har siden ventet så længe, at renten nu er faldet til et niveau, hvor aktuarer altså ikke længere finder det betryggende med en nulrente.

”Finanstilsynet var alt for tøvende med at reducere grundlagsrenten historisk, og det endte med, at flere pensionskasser kom i uføre og var insolvente”, mener Jørgen Svendsen.

Han nævner eksempelvis slagsmålene i Sampension med brudte garantier og Finanssektorens Pensionskasse, der måtte sluges af AP Pension. Begge dele på grund af løfter om alt for høje garantier. Denne gang mener han dog ikke, at tilsynet behøver at gribe ind med begrundelsen, at renterne kun kan stige nu.

Tilsynet balancerer i midten af alt dette og har klogelig lagt grundlagsrenten på præcis nul, så det passer med, at nye kunder fra årsskiftet kan komme ind i de gamle bestande med plus 0,5 procent-garantier. Loven siger, at man kun må blande kunder med forskellige garantier så længe forskellen på deres garantier er 1 procentpoint. De nuværende bestande holder sig lige indenfor den ramme med plus 0,5 procent, så de nye minusser kan komme med i plusgruppen.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 249 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

[postviewcount]

Formue

Stoxx: Europæiske health care aktier fortsat under pres pgr af ventet Biden sejr

Kursgraf: Europæiske health care aktier er siden starten af juli blevet sendt ca. ti procent ned. Især en forventet sejr til Biden presser aktierne, da han ventes at prisregulere…
Formue
Langers Skarpe Aktiemarkederne robuste under overfladen, indtil videre
Formue
Stoxx: Europæiske bankaktier 3% oppe i dag, har givet købssignal
Formue
SAS: Europæiske flyselskab-aktier holder sig nogenlunde stabile, men ..
Samfundsansvar
Ny database afslører investorers kontroversielle investeringer
Formue
SAS emission fuldtegnet, obligationsejer får deres nye aktier i dag, fredag.
Formue
US: Stigning i obligationsrenten indikerer fortsat en gamechanger på finansmarkedet
Formue
IPO Watch: ØU lancerer Kvalitetstjek af nynoterede selskaber
Formue
ØU Trader: Porteføljen har afkast på 23,9% i 2020
Samfundsansvar
Her er de overbetalte topchefer i dansk erhvervsliv
Finans
Pensionssektor må tære på egenkapital for at opfylde garantier
Finans
Solar: Rekordafkast i 2020 blåstempler digital strategi
Finans
Gensidige anklager om fusk mellem Waturus CEO og ex-CFO
Finans
Ledelser i Alpha og Qudos Insurance afsløret i millionfusk
Finans
Ny smittebølge: Halvdelen af EU’s SMV virksomheder er i konkursrisiko

Seneste nyt

Ledelse
Rob de Ridder ansat i 2015: ”Det skete på din vagt”
Finans
ING: Der bør være gratis ugentlige coronatest for alle
Finans
Sydbankanalyse: Tryg: Udsigt til mere medvind fra COVID-19 og pænt investeringsafkast i 3. kvartal 2020
Finans
DRBS: Fusionsbølge på vej i europæiske banker
Formue

EU-landenes støtteordninger skjuler reelle arbejdsløshed

Arbejdsløsheden i EU som følge af coronakrisen er langt værre end de officielle tal viser, skriver ABN Amro i en analyse. De forskellige støtteordninger, især støtte til korttidsarbejde, skjuler…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Finans
Chr. H Q4 i morgen: Se konsensusestimater fra analytikere indsamlet af Chr. H
Finans
Stærk dag for cykliske aktier, FLS oppe med 4%
Formue
Medie: Coronaramt Trump har åndenød og feberen stiger
Formue
Kun 2 C25-aktier er faldet i denne uge. Bavarian Nordic er den ene.
Samfundsansvar
Danske pensionskasser tungt investeret i globale hvidvaskbanker
Finans
Danske Bank: Maersk: Moodys lifts outlook to Positive from Negative on Baa3 rating
Formue
Q2 webcast: Se ISS’ ledelse i Q&A med analytikere
Finans
Sydbankanalyse: Aktieemission skydes i gang i rædselsmiljø
Finans
Børsmeddelelse: Sydbank køber Alm. Brand Bank
Formue
Ordrerne vælter ind til tysk industri fra hele Europa
Finans
Stoxx: Europæiske banker tæt på købssignal, danske banker outperformer
Finans
Ugens vigtigste analyser fra finanshusene
Finans
Morgan Stanley: Stimuli vigtigere end USA-valget
Finans
Myndighedsnyt: EU forbereder en plan for digitalisering af den finansielle sektor

Seneste nyt

Finans
Stoxx600: Europæiske aktier skal ud af dette interval, for at udstikke retning
Formue
Pensionsbranchen dybt splittet om minusrente

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Husk at indfrielse af konvertible obligationer kan medføre beskatning
EU-Kommissionen vil genoprette økonomien med en kapital­markeds­union
Fast ejendom i selskaber – fra 2023 og frem
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X