Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Pensionsbyrder i udlandet undervurderes

Carsten Vitoft

onsdag 30. juni 2021 kl. 14:38

De store virksomheder skylder omkring 100 mia. kr. i pensioner til udenlandske medarbejdere, og byrden vokser dramatisk i disse år. Modsat pensionsbranchen undervurderer virksomhederne effekterne af rentefaldet markant. Eksempelvis har Carlsberg et ”hul” på 2,9 mia. kr.

Ikke kun de danske pensionsselskaber kæmper i disse år med en stærkt faldende rente, som øger kravet til pensionshensættelserne for at leve op til de fremtidige forpligtelser. En lang række af Danmarks største virksomheder gør det også.

I de fleste tilfælde har selskaberne ikke hensat de fremtidige forpligtelser til udenlandske ansattes pension. Eksempelvis i SAS er pensionsforpligtelserne i udlandet over de seneste par år steget med godt 2 mia. kr., og i Mærsk steg forpligtelsen sidste år med næsten det samme.

Men meget tyder på, at virksomhederne slet ikke har hensat tilstrækkeligt til at dække rentefaldets negative effekter på pensionerne.

Vokser med rentefaldet
”Lige som i pensionsbranchen har vi set, at den slags pensioner vokser kraftigt i størrelse i takt med rentefaldet. Det er bare ikke altid afspejlet i selve regnskaberne, da virksomhederne i mange andre lande får lov at bruge en kunstigt høj rente til at gøre op, hvor meget de skylder medarbejderne i pension. Jeg har svært ved at forklare, hvorfor man tillader virksomhederne at anvende renten på en virksomhedsobligation til at gøre pensionerne op. Det burde være den risikofrie rente på en statsobligation, og der er altså ret så stor forskel på, om man bruger det ene eller det andet”, siger aktuar og pensionsekspert Søren Andersen fra FPension. Virksomhederne erkender fuldt ud, at rentefaldet har stor effekt på størrelsen af de pensioner, de skylder deres ansatte i udlandet. Men de holder sig blot til de lokale regler i de enkelte lande. ”Det er rigtigt, at discountfaktoren er faldet fra 2,4 procent i 2019 til 1,6 procent i 2020. Det skyldes primært faldet i renteudviklingen på high-quality government bonds i de enkelte lande, hvor vi har forpligtelser. Det er især i enkelte af de europæiske lande. En lavere discountrate giver umiddelbart en højere pensionsforpligtelse, men udviklingen modsvares dog af lavere forventet inflation”, forklarer Michael Ebbe, Deputy Group CFO i DSV Panalpina.

Man skal langt om i virksomhedernes årsrapporter for at finde informationer om de udenlandske pensioner. Men eksempelvis oplyses det i DSV’s årsrapport, at når renten ændrer sig et halvt procentpoint, stiger forpligtelserne i udlandet med flere hundrede mio. kr.

”Det er nogle farligere pensionsordninger end dem, vi kender til i Danmark, hvor vi løbende lægger til side til pensionen. De udenlandske pensioner svinger meget i værdi. I nogle tilfælde kan de komme til at fylde alt for meget, og vi har set, at det kan påvirke virksomhedens overskud betragteligt i enkelte år”, siger Søren Andersen.

Virksomhederne burde anvende nulrente
Han mener, at virksomhederne aktuelt burde anvende en nulrente, mens virksomhederne typisk bruger mellem 1 og 2 procent.

Den danske pensionsbranche bruger i dag også 0 procent, når den opgør pensionsforpligtelserne. ”Diskonteringsfaktoren fastsættes efter regler i IFRS på baggrund af rentesats på markedet for virksomhedsobligationer. Diskonteringsfaktoren er faldet i 2020, hvilket alt andet lige medførte højere pensionsgæld. Vi har ingen konkrete forventninger til, hvordan dette kommer til at se ud i slutningen af 2021. I Arla betragter vi pensionsforpligtelser som lån, og vi har ingen aktuelle planer om at ’hullet’ skal lukkes. Dog er ordningerne lukket for tilgang for nye medarbejdere. Det betyder, at gælden vil blive nedbragt over tid”, lyder det fra Carsten Just Andersen, koncernregnskabschef i Arla Foods.

Carlsberg har fået et hul på 2,9 mia. kr. i sine udenlandske pensioner, men det er der ingen planer om at fylde ud igen, oplyser VP Tina Aggerholm.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank