Fremgangen i FLSmidths årsregnskab 2021 skal tages med et gran salt, da den skete på baggrund af et svagt Pandemi-ramt 2020. Hvis vi flytter sammenligningen tilbage til 2019 og årene derfør bliver resultatet det modsatte. Nemlig tilbagegang i både omsætning og indtjening.
Men det er ikke en helt fair konklusion, da FLSmidth består af to dele, som har udviklet sig meget forskelligt de seneste to år.
Målt på omsætning er Mining-divisionen faldet fra 12.169 mio. kr. i 2019 til 11.715 mio. kr. i 2021 (minus 3,7 procent), mens Cement-divisionen er faldet fra 8.477 mio. kr. til 5.866 mio. kr. (minus 30,8 procent).
Målt på EBITA før fordeling af fælles omkostninger er forskellen endnu tydeligere, da tilbagegangen i Mining-divisionen er 4,7 procent mod 56,3 procent i Cement-divisionen.
På kort sigt er der ikke udsigt til en ændring i det skæve forhold mellem de to divisioner. Forventningerne til 2022 fortæller således om en forventet fremgang i Mining-divisionens omsætning på 3-11 procent og en EBITA-margin på 8,5-9,5 procent.
For Cement-divisionen forventes i bedste fald status quo omsætningsmæssigt, men man holder muligheden åben for et fald på op til 7 procent. Den forventede EBITA-margin er beskedne 1-2 procent. Mining-divisionen er altså blevet den dominerende del af FLSmidth, og når der i sidste års regnskab fortælles om en forventet vækst over en fuld cyklus af høj- og lavkonjunktur på 6-8 procent (mod 2-4 procent i Cement-divisionen) giver det mening. FLSmidths tilkøb af Thyssenkrupps Mining-forretning i 2021 stemmer da også glimrende overens med de forventede væksttal.
Det ser altså ud til, at Cement-divisionen efterhånden kun er et irriterende vedhæng, som ganske vist leverer en tredjedel af koncernomsætningen, men stort set ikke bidrager til bundlinjen.
Som investor bør man imidlertid overveje, om den aktuelle værdiansættelse af FLSmidth-aktien undervurderer Cement-divisionens indtjeningspotentiale. På kort sigt befinder divisionen sig på bunden af en cyklus og rammes af overkapacitet og globalt stigende omkostninger på logistik og energi. Det bliver ikke nævneværdigt bedre i 2022. Men på længere sigt vil omsætning og indtjening bevæge sig opad på branchens naturlige cyklus, og divisionen kan endvidere blive en vinder i fremtidens fokus på bæredygtig produktion.
Produktion af cement står i øjeblikket for 7-8 procent af de globale CO2-udledninger, og vækst forudsætter cement. Det gælder også omstillingen til grøn produktion. F.eks. gennem produktion af vindmøller. Selvom cementproduktion er en klassisk del af den ”gammeldags” industri, har den altså også en betydelig rolle i en miljørigtig fremtid.
Den rolle forsøger FLSmidth at udfylde med strategiplanen MissionZero, som er målrettet moderne løsninger med fokus på bæredygtighed. I årsregnskabet 2021 siger man ligefrem, at ”…the success of our business depends on our ability to develop sustainable products and solutions”.
Den største del af diskussionen omkring FLSmidth har længe handlet om Mining-divisionen og ikke mindst denne divisions vækst. Men i værdiansættelsen af aktien bør man have hele billedet med, og det omfatter også Cement-divisionens potentiale på mellemlangt og langt sigt.
Når dette potentiale indregnes, bliver en forventet Price / Earnings på 11,74 et godt tilbud for en investor med en tidshorisont på 2-3 år.
Bruno Japp
Aktuel kurs: 18,80
Kursmål (6 mdr.): 198,00
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.