Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Nytårsudgave: Potentielle vinderaktier i Life Science i 2020

Steen Albrechtsen

onsdag 08. januar 2020 kl. 13:38

For Life Science-aktierne blev det en flot afslutning på et svingende aktieår, hvor to ud af vores tre vinderaktier leverede rigtig flotte kursstigninger, mens den tredje aktie ”kun” leverede en stigning på 34,5%. Vi ser flere potentielle vinderaktier i Life Science sektoren i 2020.

Trods store udsving undervejs viser de endelige tal for 2019, at det blev et overraskende godt aktieår – også for de danske aktier i Økonomisk Ugebrev Life Sciences investeringsunivers. Den dårlige afslutning på 2018 skal dog også haves i baghovedet, når præstationerne i 2019 vurderes.

Det danske health care indeks var i betydelig grad båret af Novo Nordisk, som steg med 29,8% i 2019. En flot fremgang til selskabet, som kronede 2019-udviklingen med en amerikansk godkendelse af Rybelsus – den orale udgave af semaglutid. Det er også værd at bemærke, at konkurrenten Sanofi kastede håndklædet i ringen, og besluttede at afvikle sin diabetesforretning. Investorernes tillid til Novo blev øget i takt med, at frygten for prisudviklingen i USA aftog.

I topgruppen finder vi igen ChemoMetec og Veloxis, som begge fortsatte den gode udvikling fra 2018. ChemoMetec fortsatte bølgen af opjusteringer og globale udrulning, mens de to majoritetsaktionærer i Veloxis accepterede et flot japansk købstilbud på selskabet.

Hos den anden store pharmavirksomhed Lundbeck var 2019 et år, hvor den nye CEO satte fut på opkøbsstrategien, som skal fylde hullet i pipelinen frem til 2025. To væsentlige opkøb blev det til, hvoraf det ene (Alder Biopharmaceuticals) blev Lundbecks hidtil største med en pris på 13 mia. kr. for primært et migrænemiddel, der står foran en forventet FDA-godkendelse i 1. kvartal 2020.

2020-21 ligner nu et overgangsår med pres på indtjeningen, og sammen med investorernes manglende tillid til opkøbsstrategien, udgør det en forklaring på, at Lundbeck ikke ender på kandidatlisten i år, men muligvis kan blive en kandidat for 2021.

I bunden af listen finder vi primært små selskaber, mens Ambu med en tilbagegang på 28,7% tager den kedelige sidsteplads blandt de store aktier i universet efter den næsten tumultariske udvikling i ledelsen i 2019. Blandt de øvrige store aktier var det kun Chr. Hansen og Lundbeck, der præsterede en tilbagegang – omend mere beskeden i niveauet minus 10%.

Det store midterfelt leverede pæne tocifrede afkast med Genmab som frontløberen. 2019 blev i øvrigt året, hvor Genmab nåede 100 mia. kr. i markedsværdi inden en svær december sendte aktien ned, dog ikke længere end at aktien lukkede året med en fremgang på 38,8%.

Endelig markerede 2019 året, hvor biotek-frontløberen Neurosearch endegyldigt sluttede sit liv på fondsbørsen efter mere end 20 år med navneændringen og den officielle notering af aktiviteterne i NTG Nordic Transport Group.

2019: God hit-ratio
Sidste år ved samme tid pegede vi på Zealand Pharma, ALK-Abelló og Bavarian Nordic som bud på vinderaktier i 2019. Alle tre aktier leverede flotte stigninger, men især de to førstnævnte skiller sig ud med afkast på 185,7% og 70,3%. Bavarian klarede sig pænt med et afkast på 34,5%, men det var kun lige nok til en plads i midterfeltet.

Stigningen til Zealand har været utrolig længe undervejs. Tredje gang som topkandidat viste sig at være lykkens gang, og Zealand kvitterede med en stigning på 185,7% og en 1. plads. Selskabet fik endelig kreditfor sine kliniske fremskridt, samtidig med at nye og eksisterende partneraftaler validerede selskabets R&D og styrkede kassebeholdningen.

På listen finder vi også allergivirksomheden ALK-Abelló, som slutter på fjerdepladsen med en stigning på 70,3%. Selskabet har vist en solid fremgang i USA og har derigennem styrket investorernes tiltro til, at selskabet kan opnå det eftertragtede kommercielle gennembrud, som vil kunne etablere selskabet på det enorme og profitable amerikanske marked.

Markedet og investorerne er nu begyndt at indbygge forventninger til fremtiden i aktiekursen, og på baggrund af den flotte stigning forventer vi ikke, at aktien kan præstere en stigning i 2020, som vil være stor nok til, at selskabet kan erobre en plads på vinderlisten. Det er dog uden tvivl, at selskabet er inde i en spændende flerårig udvikling.

Bavarian Nordic leverede et pænt comeback, og aktien nåede kortvarigt over kurs 200 (svarende til en stigning på over 50%) i forbindelse med FDA-godkendelsen af 2. generations-koppevaccinen i september, som også udløste en priority review voucher, der nu er solgt for 95 mio. USD.

Aktien sluttede året med +34,5% i kølvandet på nyheden om, at man for et milliardbeløb købte to vaccineprodukter fra pharmakæmpen GSK. Med nærmest øjeblikkelig virkning transformerer det selskabet fra et udviklingsselskab til et selskab, der i 2020 forventer at være profitabelt på EBITDA-niveau. Opkøbet finansieres via en stor, garanteret fortegningsemission i 2020, som sandsynligvis lægger et vist pres på aktien, indtil den er gennemført.

VINDERE I 2020
Vores liste med vinderaktier indeholder to gengangere fra 2019-listen. Nemlig Zealand Pharma og Bavarian Nordic, hvor vi fortsat har solide forventninger til 2020.

Det nye indslag er Orphazyme, der som rendyrket biotech-selskab hører til i den mere risikable ende af risikoskalaen og pudsigt nok var blandt de dårligst performende i 2018. Det svære udgangspunkt er en delvis forklaring på, at selskabet slutter 2019 med en stigning på hele 67%.

Igen er kandidatlisten præget af de lidt ”mindre” virksomheder i universet, da vi som udgangspunkt ikke forventer, at de helt store (C25-)aktier vil være at finde i vinderfeltet. Ikke mindst fordi langt de fleste af dem gjorde det rigtig godt i 2019. Som regel vil disse aktier allerede have en betydelig eksisterende forretning, som det vil kræve mere at ændre eller løfte ovenpå et godt år, og bl.a. derfor forventer vi ikke, at disse selskaber kan nå toppen i 2020.

Zealand Pharma lancerer første produkt
Zealand er nu i fuld gang med at opbygge den kommercielle organisation frem mod 2021, hvor selskabets første produkt (nødpennen mod lavt blodsukker) kan lanceres.

Den stærke udvikling i 2019 indikerer for os, at investorerne for alvor har fået mod på aktien. Vi forventer, at investorerne fortsat vil købe sig ind i selskabet, som i praksis ser ud til at have besluttet sig for selv at kommercialisere de forventede kommende 3 produkt-godkendelser.

Lykkedes denne øvelse venter der et voldsomt kurspotentiale, som vi ikke tror, at investorerne er færdige med at købe sig ind i. Kassepositionen blev i 2019 boostet af en dygtig hollandsk biotekinvestor, som samtidig blev største aktionær, hvilket bestemt ikke sænkede interessen for selskabet.

Orphazyme er den grimme ælling
Orphazyme er måske historien om den grimme ælling, der langsomt begynder at folde sig ud som en flot svane. Selskabet blev børsnoteret til kurs 80 i november 2017, og er siden da skuffende handlet under introduktionskursen. I særdeleshed efter at de første toplineresultater fra NPC-studiet (Niemann-Pickens, Type C) ikke mødte det primære endpoint, men på den anden side bestemt ikke var entydigt dårlige data.

Også her er analogien til den grimme ælling intakt, idet selskabet siden da har kunnet fremlægge bedre uddybende data, og endnu vigtigere har man kunnet berette om gode regulatoriske samtaler med både de amerikanske og de europæiske sundhedsmyndigheder. Det blev kronet med de amerikanske myndigheders BTD-tildeling (Breakthrough Therapy Designation) til arimoclomol i NPC medio november, og her i starten af 2020 blev positive opfølgningsdata fra NPC-studiet offentliggjort.

Samtidig viste en yderligere dataanalyse, at udeladelsen af en særlig genetisk subgruppe kunne forklare, at det oprindelige studie ikke mødte det primære endpoint. BTD kan betragtes som en blå-stempling fra FDA, hvor de forpligter sig til intensiv vejledning til udviklingen og en hurtig og fremskyndet sagsbehandling. Samtidig er den en indikation af, at der er en sandsynlighed for klinisk effekt, hvilket kan være nok til at opnå godkendelse.

Orphazymes største udfordring p.t. er, at kassebeholdningen ikke rækker til at nå i mål med godkendelse af NPC. NPC er derudover den klart mindste indikation i pipelinen og vægter isoleret set ikke så meget i værdiansættelsen.

Til gengæld er det ikke sjældent set, at selskaber med ét leadstof vil opleve en pæn styrkelse af tiltroen til de andre indikationer, når/hvis den første indikation godkendes. For Orphazyme kan udsigterne til en sandsynlig godkendelse af arimoclomol i NPC medføre, at investorerne både bevidst og ubevidst hæver sandsynligheden for, at stoffet også virker og kan godkendes i de øvrige indikationer.

Orphazyme arbejder også med arimoclomol indenfor sIBM, ALS (amyotrofisk lateral sklerose) og GD (Gaucher disease), som alle er sjældne sygdomme med et stort behov for ny behandling.

I 2020 må der forventes kliniske fase 2 resultater fra Gaucher disease og interim resultater fra sIBM fase 2/3-studie. Topline fase 3 resultater fra både sIBM og ALS forventes i første halvår 2021, hvor også NPC må forventes godkendt og modtage en værdifuld priority review voucher.

Første halvår 2021 kan således blive skelsættende for selskabet, og det kan medføre en forventningsopbygning igennem 2020, når kassepositionen er styrket. Det forventes at ske gennem en emission i 1. halvår, der forventes bemyndiget på en ekstraordinær generalforsamling i januar.

Bavarian Nordic bliver pludselig profitabelt
For Bavarian Nordic venter vi i høj grad af 2020, at selskabet med sin nye vaccineforretning vil kunne tiltrække et andet og betydeligt større investorsegment. Efter flere år i investorernes skammekrog efter Prostvac-fadæsen kan aktien komme tilbage i rampelyset, med vaccinerne som en solid bund under hele koncernen. Selskabet går med et snuptag fra at være et kapitalforbrugende udviklingsselskab til et profitabelt pharmaselskab.

Det særligt interessante ved de to overtagne vacciner er, at de med tiden vil kunne produceres på Bavarian Nordics nye ½ mia. kr. fabrik i Kvistgård. Dermed kan selskabet opnå en bedre kapacitetsudnyttelse, som over nogle år vil kunne løfte EBITDA-marginen betydeligt.

Og med den overraskende ekstra godkendelse af koppevaccinen Jynneos i abekopper er der skabt basis for at udnytte en kommerciel organisation meget bedre. Det er således ikke utænkeligt, at flere vacciner med tiden kan tilkøbes og integreres i vaccineforretningen. Overflytningen af især vaccineproduktionen fra GSK er særdeles kompleks og forventes først at være fuldt tilendebragt i 2025. For både Orphazyme og Bavarian Nordic ventes en kapitalrejsning i 2020. Sandsynligvis vil den blive gennemført i 1. eller 2. kvartal, og det bør man som investor have med i sine overvejelser, hvis man vil investere. Det mest oplagte vil være at afvente emissionen og opbygge en position her. Alternativt bør man, hvis man går ind allerede nu, være forberedt på at skulle investere mere ved emissionen, og derfor størrelseslægge positionen derefter.

OUTSIDERE I 2020
Ambu kan blive en risikofyldt outsider til listen sammen med GN Store Nord, som godt kan blive en interessant aktie, hvis selskabet formår at fortsætte den imponerende vækst i headset-forretningen.

En sidste outsider blandt de store aktier kan være Chr. Hansen, hvor der ligger et kurspotentiale på næsten 50% til den gamle top ved 750. Det kræ-ver dog to ting i 2020. For det første. at man formår at komme ud af den organiske ”vækstkrise” man er inde i p.t., og for det andet, at investorerne vil være villige til igen at prissætte selskabet rekordhøjt. Det første spørgsmål bliver tidligst besvaret i 2. halvår, og vi tvivler på, at der da vil være nok tid til, at investorerne vil revaluere aktien. Vi ser størst sandsynlighed for at begge ting ikke indfries i 2020, og dermed når aktien ikke med på vinderlisten.

Derudover er vi for 2020 spændte på at se, hvordan Veloxis-opkøbsaffæren udarter sig, og ikke mindst om den afsluttes med en afnotering.

I den lidt mere kuriøse ende holder vi også et øje på Bioporto, for hvem heller ikke tredje gang blev lykkens gang for NGAL-ansøgningen i USA. Selskabet har med udsættelsen i 2019 igen brug for kapital, som vi forventer, at selskabets større aktionærer vil stille med i 1. halvår. Derefter vil der igen blive fokus på selskabets forsøg på at opnå FDA-godkendelse af The Ngal Test.

Steen Albrechtsen og/eller dennes nærtstående ejer aktier i Orphazyme, Zealand Pharma og Ambu. De to førstnævnte indgår endvidere i ØU Life Sciences modelportefølje, som steg med 50,2% i 2019.

28210c515e1ba9b347b1

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank