Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Privatforbrug stiger, men forbrugertillid falder

Morten W. Langer

lørdag 27. oktober 2018 kl. 18:07

Renset for prisudvikling lå detailsalget i tredje kvartal 1,5% højere end i samme periode sidste år. Salget af fødevarer og andre dagligvarer lå med 0,4% højere, beklædning mv. faldt med 0,2%, mens andre forbrugsvarer steg med 2,9%, skriver Danmarks Statistik.

De seneste data for Dankortomsætningen indikerer dog på ingen måde, at danskerne er ved at gå amok i en ny forbrugsfest.

Faktisk viser DS’ netop udmeldte forbrugerforventninger , at danskerne nok snarere vil skrue ned for indkøbet af varige forbrugsgoder det kommende år. Den overordnede forbrugerforventning er på fjerde måned nu på vej nedad bakke, og de seneste delindikatorer for danskernes syn på indkøb af varige forbrugsgoder dykker endnu mere end delindikatorerne for synet på dansk økonomi. Danmarks Statistik skriver om udviklingen i detailsalget : ”Detailsalget var i tredje kvartal 0,3 pct. højere end i andet kvartal. Fra august til september steg detailsalget – her med 0,5 pct. Den positive udvikling i august og september kom efter et fald i juni og juli, men er en del af en stigende trend siden begyndelsen af 2014. I september steg salget inden for varegruppen fødevarer og andre dagligvarer med 0,2 pct. i forhold til august, varegruppen beklædning mv. steg med 0,3 pct., mens varegruppen andre forbrugsvarer steg mest med 0,8 pct. Tallene er korrigeret for prisudvikling, normale sæsonudsving og effekten af handelsdag.”

Umiddelbart har industrien været inde i en lang svag periode. Men i den seneste opdatering fra DS steg omsætningen markant, mens selve produktionen faldt tilbage. Forklaringen kan være træk på for store lagre. Fremgangen i omsætningen er overraskende positiv, fordi europæisk økonomi er på vej ned i gear. Fremgangen kan dog også skyldes tilfældige udsving fra måned til måned.

DS skriver, at ”Industriproduktionen faldt i otte ud af tolv branchegrupper i august Branchegruppen maskinindustri bidrog mest til faldet i det samlede produktionsindeks fra juli til august med et fald på 10,1 pct. og en vægt på 14,0 pct. Medicinalindustri bidrog næstmest til faldet i det samlede indeks med et fald på 3,5 pct. og en vægt på 20,1 pct. Både medicinalindustri og fremstilling af vindmøller, der falder ind under maskinindustri er industrier, hvor produktionen typisk er svingende, hvorfor udviklingen ikke kan fortolkes som et generelt fald.”

Den underliggende svage udvikling i industrien afspejles af nulvækst det seneste år. DS skriver videre: ”I faktiske tal var industriproduktionen i august 2018 på samme niveau som august 2017 og 5,4 pct. højere end august 2016. Stigende omsætning i august. Industriens samlede omsætning steg 3,8 pct. fra juli til august og lå i juni-august 3,4 pct. over de foregående tre måneder.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank