Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Profit Warning fra Solar – nedskriver 156 mio. kr.

Bruno Japp

onsdag 24. januar 2018 kl. 10:24

Solar chokerede markedet med en Profit Warning, som sendte aktiekursen ned med næsten 10%. Men måske var kursfaldet en overreaktion.

En Profit Warning er en børsmeddelelse, som et selskab skal udsende, når ledelsen bliver klar over, at selskabets resultat kommer til at afvige væsentligt fra de hidtidige udmeldinger.

Det kan man roligt sige var tilfældet hos Solar. Den 26. oktober 2017 havde man i 3. kvartalsregnskabet opjusteret den forventede organiske omsætningsvækst fra ”over 3%” til ”omkring 6%”, og fortalt at indtjeningen var på linje med forventningerne. Men i den korte to-siders Profit Warning blev tæppet trukket væk under de hidtidige forventninger til bundlinjen.

Forventningerne til omsætningen fastholdes, men forventningerne til EBITA sænkes fra en vækst på 2,5% til en tilbagegang på 5,0%. Hertil kommer nedskrivninger på goodwill m.v. på 97 mio. kr. og en nedskrivning på 59 mio. kr. knyttet til en associeret virksomhed. Altså sammenlagt nedskrivninger på 156 mio. kr.

I den sammenhæng vejer det ikke særlig tungt, at man indtægtsfører 15 mio. kr. i forbindelse med revurdering af en earn-out aftale. Earn-out kan være en del af betalingen for en virksomhed, hvor sælgerne efterfølgende skal belønnes for et eventuelt godt resultat i den solgte virksomhed. Eftersom Solar her er køberen, ville man sandsynligvis helst have undgået denne indtægt.

På denne baggrund var det massive kursfald ikke overraskende på kort sigt. Men det er værd at bemærke, at kursen hurtigt begyndte at stige igen, så kursfaldet ved dagens slutning ”kun” var på 7%. Og i mandags fortsatte kursen opad i et ellers negativt marked. Tilsyneladende havde investorerne fortrudt den hurtige reaktion.

Det giver mening, hvis vi kigger nærmere på tallene. En nedskrivning på 156 mio. kr. lyder voldsomt, og det er den naturligvis også. Men der er ikke tale om, at forretningen pludselig er gået i stå, sådan som nogle selskaber oplevede det under finanskrisen.

Af den samlede nedskrivning på 156 mio. kr. var 97 mio. kr. en nedskrivning af immaterielle aktiver, og siger reelt ikke noget om Solars fremtidige indtjening. Andre 59 mio. kr. vedrører en nedskrivning på BIMobject AB – som man ifølge 3. kvartalsregnskabet ejer 20,01% af – og sker med henvisning til udviklingen i selskabets aktiekurs. BIMobject AB er noteret på den svenske First North , og selskabets aktiekurs er ikke nævneværdigt anderledes i dag, end den var for et halvt år siden. Man kan derfor godt få fornemmelsen af, at Solar vælger at skære helt ind til benet, når nu man alligevel skal skuffe markedet med en Profit Warning.

I praksis er nedjusteringen af EBITA med 17 mio. kr. det mest interessante i Solars meddelelse. Heraf skyldes 7 mio. kr. fratrædelsesgodtgørelse, mens kun de resterende 10 mio. kr. reelt vedrører driften. Nærmere bestemt i de tre tilkøbte selskaber, som nedjusteringen på 97 mio. kr. også var knyttet til.

Negative poster er kortsigtede
Det dramatisk store beløb på 156 mio. kr. plus nedjusteringen i EBITA kommer altså altovervejende fra engangsposter, som ikke siger noget om Solars drift og fremtidige kontante indtjening.

Til gengæld leverer Solar en pæn organisk vækst, og før de nævnte nedjusteringer forventede man i 3. kvartalsregnskabet en vækst i operationelt EBITA på 14%. Eftersom der kan stilles spørgsmålstegn ved nedjusteringernes betydning for Solars fremtidige indtjening, står vi reelt med et selskab i vækst på både top- og bundlinje. Men fremgangen kamoufleres på kort sigt af regnskabstekniske poster. På kort sigt fastholder vi kursmålet fra AktieUgebrevet 33/2017. Men når forventningerne til 2018 offentliggøres i årsregnskabet 2017 den 9. februar vil kursmålet muligvis blive opjusteret.

Børskurs på analysetidspunktet: 400,00 AktieUgebrevets kursmål (1 måned): 400-420

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank