Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Provinsbanker ser lavere overskud i 2021

Morten W. Langer

torsdag 18. februar 2021 kl. 11:35

Velkendt er det, at de fleste banker lander et solidt resultat i 2020, og de første håndfulde bankregnskaber har bekræftet dette. En del af plusserne ligner engangsforhold: Konverteringsgevinster, kursgevinster på værdipapirer og overraskende lave udlånstab. Men hvad med bankernes 2021-resultater?

2020 blev grundlæggende et rigtigt godt år for de fleste danske banker. Som Skjern Bank skriver i det nye årsregnskab:

”Basisresultatet er realiseret med 154,7 mio. kr. og er dermed øget med meget tilfredsstillende 8,6 mio. kr. i forhold til 2019. Fremgangen skyldes flere forskellige faktorer, herunder stor tilgang af nye kunder, mange konverteringer af kundernes realkreditfinansiering som følge af det lave renteniveau og høj aktivitet på boligmarkedet samt øgede indtægter fra negativ rente på indlånskonti.”

Ikke et negativt år
Formuleringen dækker meget godt over, hvad de fleste banker har oplevet i et år, hvor også flowet af kunder fra storbankerne til de mindre banker er fortsat. Så 2020 blev grundlæggende ikke et negativt corona-år for bankerne.

Om 2021 skriver Skjern Bank, at den ”ser (…) med optimisme på 2021 og forventer en fortsat stigende forretningsvolumen og en mindre udlånsfremgang. Resultatet i 2020 var blandt andet baseret på høj realkreditaktivitet og positive kursreguleringer, hvilket ikke forventes på tilsvarende niveau i 2021. Der forventes på den baggrund en lavere indtjening end i 2020.”

Ringkjøbing Landbobank planlægger også fremad at være meget ekspansiv. Om en ny strategiplan oplyses det: ”Arbejdet med implementeringen af de fleste planlagte tiltag er færdiggjort, og fokus i 2021 vil være at forfølge den organiske vækststrategi, hvor banken dels ønsker at rådgive bestående kunder om relevante bankprodukter og dels at tiltrække nye kunder og vinde markedsandele.”

Om forventningen til årets resultat oplyses det: ”Den samlede basisindtjening forventes at udvikle sig positivt i 2021 som følge af en forventet fortsat kundetilgang og stigning i forretningsomfanget. Der forventes en lille stigning i de samlede udgifter i 2021 i forhold til udgifterne i 2020. Den underliggende stigningstakt for bankens omkostningsbase forventes at være på ca. 3% p.a., men en del af denne stigning forventes neutraliseret gennem de tiltag, som banken har implementeret gennem 2020. Omkostningsprocenten forventes på baggrund heraf at blive marginalt lavere. Nedskrivningerne forventes i 2021 at være på et lavere niveau end i 2020. Med udgangspunkt i ovenstående forventer banken et basisresultat for 2021 i intervallet 1.100 – 1.300 mio. kroner og et resultat før skat i intervallet 1.000 – 1.300 mio. kroner.”

CEO John Fisker lægger sig altså i et interval, som kredser om resultatet sidste år på 1144 mio. Dermed er der skabt rum for, at bankens overskud i 2021 lander både under og over resultatet i 2020. Men hvis historien er en rettesnor, kommer John Fisker med en opjustering senere på året, med mindre der går noget helt galt, altså store kursfald på aktie- eller obligationsmarkedet eller store tabshensættelser i kølvandet på en konkursbølge. Men det synes altså ikke at være noget, bankerne ser som meget sandsynligt lige nu.

Godt kvartal for Nordea
For Nordeas danske forretning lå nettorenteindtægterne i 4. kvartal uændret i forhold til 3. kvartal, men der var markant højere gebyr- og provisionsindtægter end normalt. Også her synes den betydelige konverteringsaktivitet at have løftet indtægterne. Til gengæld har Nordeas danske bankforretning også i årets sidste kvartal noteret markant større udlånstab end normalt, mens der er tilbageførsler af tabshensættelser i de andre nordiske lande.

Til gengæld er tallene for Nordeas business banking og store virksomheder i corporates betydeligt bedre, og der har i kvartalet være solid fremgang i nettorente- og gebyrindtægter, men stort set ingen udlånstab, modsat i Danske Bank. Nordea oplyser at have 90 mia. euro under kapitalforvaltning (AuM) i Danmark, svarende til 675 mia. kr. Og 353 mia. euro i hele Norden, svarende til 2650 mia. kr. Samlet oplyser Danske Bank at have AuM på 1765 mia. kr. Nordea har institutionelle mandater for 908 mia. kr., heraf 248 mia. kr. i Danmark. Og Danske Bank-koncernen har samlet set institutionelle mandater for 430 mia. kr. Nordea er altså mere end dobbelt så stor på dette forretningsområde som Danske Bank.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank