Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Q4-regnskaber afslører svag bankindtjening

Linda

lørdag 30. januar 2016 kl. 16:16

De danske banker går svære tider i møde på grund af pressede rentemarginaler og faldende gebyr- og provisionsindtægter, viser en gennemgang af de første bankregnskaber for 2015. I denne uge kom de første bankregnskaber for 4. kvartal 2015, og de viser samme strukturelle svagheder, selvom Nordea Danmark og Ringkøbing Landbank er meget forskellige. Økonomisk Ugebrevs analyse af regnskaberne viser følgende tendenser:

Formueforvaltning er bankernes redning: For det første er bankernes ubetingede succes forretningsområdet formueforvaltning. Nordeas såkaldte Wealth Management øgede overskuddet til 1.127 mio. euro sidste år mod 905 mio. euro. året før. Det er en fremgang på 25 %, hvor de andre forretninger viste en flad eller negativ udvikling. Ifølge bankens factbook (side 27) kommer den største del af indtægten her fra asset management, hvor AuM er øget mere end 10 % det seneste år til 189 mia. euro. Også Ringkøbing landbobank har strategisk satset på dette forretningsområde, hvor der har været 20 % vækst i år og ikke mindst tilgang i den sidste del af året. Hvor bankerne generelt har set faldende gebyrog provisionsindtægter i andet halvår, har Ringkøbing Landbobank fastholdt samme indtjeningsleje også i årets sidste to kvartaler på grund af højere indtægter fra formueforvaltning.

Udlånsmarginaler under fortsat hårdt pres: 
Økonomisk Ugebrev gennemgik for nylig i en artikel udsigterne for bankregnskaberne, hvor der blev tegnet et dystert billede af udviklingen i lønsomheden i kerneforretningen, nemlig bankudlån. Billedet er, at indtjeningen i bankernes udlåns- og indlånsforretning fortsat bliver undergravet stille og roligt: Nordea Danmarks nettorenteindtægter er på kun ét år faldet 10 % – fra 303 mio. euro – til 271 mio. euro i 4. kvartal 2015 – med nogenlunde samme indlåns- og udlånsvolumen. I Nordea koncernens retailbanking er rentemarginalen over de seneste fire kvartaler faldet fra 1,08 % til 0,96 %pr. kvartal. Faldhastigheden er stort set den samme i erhverv.

Udlånsvækst generelt underdrejet for bankerne: 
Generelt har der i den danske banksektor været faldende udlån sidste år. Nationalbankens tal viser, at sektorens udlån til virksomheder er dykket 10 mia. kr. til 329 mia. kr., og udlån til husholdninger er faldet 12 mia. kr. til 521 mia. kr. Altså samlet minus 22 mia. kr. Ringkøbing Landbobank præsterede sidste år en udlånsvækst på hele 12 %. Nettorenteindtægterne faldt alligevel, hvilket afspejler pres på rentemarginalen. Udlånsvæksten skyldes især to forhold, nemlig dels udlån til nicheforretningen inden for vindmøller i udlandet, og dels omskiftning af traditionelle realkreditudlån til billige boligbanklån i lokalområdet.

Omkostninger reduceres ved at spare arbejdspladser: Udviklingen mod stadig lavere rentemarginaler og flade udlån betyder, at bankerne presses til at reducere omkostninger og effektivisere forretningsprocesser. Nordea Danmark har med stort set uændret udlån det seneste år reduceret medarbejderskaren med knap 200, til 3.060 ansatte, svarende til en reduktion på godt 6 %. Ringkøbing Landbobank øgede sidste år antallet af ansatte med tolv svarende til 4 %, mens udlånet steg 12 %. Altså indirekte en effektivisering. Det må antages at denne tendens genfindes i de andre banker, som ønsker at tilpasse omkostninger til lavere lønsomhed.

Fortsat udlånstab, men buffer i akkumulerede tabshensættelser og tilbageførsel af tidligere tabshensættelser gavner udgiftsførte hensættelser: Meget tyder på, at bankerne fortsat rammes af nye udlånstab, men det rammer kun i begrænset omfang regnskabets bundlinje. Nye egentlige udlånstab kan langt hen ad vejen dækkes ind af akkumulerede hensættelser. Erhvervslivets meget stabile indtjeningsforhold betyder også, at tidligere tabshensættelser i et betydeligt omfang kan tilbageføres som indtægter i regnskabet. I Nordeas danske detailforretning var de bogførte tabshensættelser i 4. kvartal mere end dobbelt så store som i 3. kvartal.

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank