Coloplast er nu officielt et af de danske top-selskaber, hvor en mindre krise er i gang, og aktiekursen er langt fra tidligere tiders tinder. Aktiekursen er sendt syv år tilbage til samme niveau, som da nu fyrede Kristian Willumsen i sin tid overtog CEO-rollen efter flere år i direktionen.
- kvartalsregnskabet var til den skuffende side og blev suppleret med en mindre nedjustering af årets vækst og marginer. Den organiske vækst blev nedjusteret til ca. 7 pct. fra 8-9 pct., mens EBIT-marginen blev nedjusteret fra ca. 28 pct. til 27-28 pct.
Umiddelbart kan det ligne små justeringer, men i en stabil og stadig nogenlunde højt prissat aktie som Coloplast er det udsving til den høje side.
Nedjusteringen var kommet allerede et par dage inden sammen med foreløbige regnskabstal, og det kostede et kursfald på 5-6 pct. Da selve regnskabet kom, og blev suppleret med meddelelsen om CEO-skiftet, faldt aktien med yderligere 7 pct.
Det er svært at sætte fingeren på en eller flere store fejltagelser. Ikke mindst fordi den fyrede CEO trods alt havde 17 års ansættelse i Coloplast i bagagen. Og som ex-bestyrelsesformand Lars Rasmussen lettere underfundigt påpegede, er syv år i stolen mere end de fleste CEO’s i den globale medtech-industri.
Bestyrelsesformand (og tidligere mangeårig CEO) Lars Rasmussen tager en tørn mere, da man ikke har interne kandidater, der er klar til at tage over. Om det er det bedste af to onder, kan kun tiden vise, men det kan ikke fjerne fokus fra, at bestyrelsen måske har sovet i timen undervejs og ikke haft en ordentlig ”nødplan” klar i skuffen. Eller bare en plan for et mere ordinært CEO-skifte.
Den mest presserende udfordring er, at der skal lægges en ny femårig strategi og udarbejdes nye finansielle målsætninger frem mod en annonceret kapitalmarkedsdag i september. Den plan holder man fast i.
Det betyder, at når en ny CEO kommer på plads, vil denne skulle føre en strategi og finansielle målsætninger ud i livet, som den pågældende ikke har haft mulighed for at sætte. Det er mildest talt en uheldig situation med en ny strategi uden en CEO.
Alternativet ville med Lars Rasmussens ord være en udskydelse af strategiarbejdet, indtil en ny CEO var på plads. Inkl. søgning, ansættelse og ”oplæring” samt strategiudarbejdelse kunne man så stå i en situation på op til to år uden overordnet strategi og retning, hvilket heller ikke ville være optimalt.
Det blev understreget, at de seneste store opkøb følger planen og lever op til forventningerne, og dermed har der indirekte heller ikke været noget galt med den hidtidige strategi. Milliardopkøbene af Atos og Kerecis er man ”super happy” med i bestyrelsen.
Vækstproblemet kan dermed kun ligge i den eksisterende forretning, hvor man i bestyrelsens øjne ikke har fået nok ud af sin produktportefølje, ligesom produkttilbagekaldelser og distributionsproblemer også synes at have været en torn i øjet på bestyrelsen. Den interne eksekvering har ikke været god nok.
Konklusion
Aktuel kurs 640,20
Kortsigtet anbefaling (< 3 mdr.) Sælg
Langsigtet kursmål (12 mdr.) 606,00
Steen Albrechtsen
Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.