Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Sådan vil ny CEO sætte fart i Novozymes

Morten Sørensen

mandag 14. september 2020 kl. 11:30

Topchef Ester Baiget vil skubbe Novozymes tættere på kunderne med mere skræddersyede løsninger. Hun har i al stilfærdighed lanceret en ny organisation, der skal skabe mere vækst i den efterhånden noget stillestående virksomhed, der dog stadig har fascinerende visioner. Markedet har foreløbig tillid til den nye topchef og hendes initiativer.

Novozymes skal – som topchef Ester Baigets udtrykte det i august – ”omfavne virkeligheden”. Markedet har fået det første dybtgående signal fra den nye topchef, tiltrådt i februar, om hvad hun vil med Novozymes. Det er et diskret signal, men det antyder, at Ester Baiget vitterligt kan bringe Novozymes tættere på den virkelighed, som kunderne og investorerne repræsenterer – og dermed få sat mere gang i virksomhedens omsætning.

Trods enzymvirksomhedens fascinerende visioner har den i de seneste fem år, fra 2015 til 2019, kun løftet sin omsætning med i alt 2,7 procent.

Prognosen for hele 2020 var dog mere moderat med en forventet vækst på mellem minus 2 og plus 2 procent. Markedet blev skuffet over de beskedne vækstudsigter, og umiddelbart efter udsendelsen – den 11. august – faldt aktiekursen.

Flere skræddersyede løsninger
Nu har Ester Baiget med sin plan for reorganisering skabt ny optimisme om Novozymes.

Det er ikke direkte indholdet af reorganiseringen, der gør stemningen om Novozymes mere positiv. Men Ester Baiget har – i hvert fald foreløbig – overbevist omverdenen om, at hun målrettet vil forsøge at udløse det potentiale, der i mange år nok har været anet, men ikke forløst i Novozymes.

De tre store markedsrettede divisioner, som den tidligere topchef Peder Holk Nielsen oprettede i 2016, skal afløses af to: Consumer Biosolutions samt Agriculture & Industrial Biosolutions.

Dermed skal der skabes større specifikt fokus på forskellige typer kunder: Forskellen på løsninger, der giver klare forbrugerfordele på den ene side, og løsninger der optimerer industriprocesser på den anden, skal understreges med de to divisioner.

De skal også formindske afstanden mellem kunderne og forsknings- og udviklingsafdelingen i det videnskabsbaserede Novozymes. Desuden skal beslutningsprocesserne geografisk tættere på kunderne, så løsningerne i højere grad kan blive skræddersyede til kunderne.

Novozymes’ Executive Leadershift Team bliver fornyet med nye roller og personer. Men topledelsen vil stadig være helt domineret af kemiingeniører, som oftest med lang anciennitet i virksomheden.

Initiativet viser, at Ester Baiget vil gøre Novozymes mere kundeorienteret, uden alt for stærkt at udfordre virksomhedens stærke, videnskabelige tradition og staben af højt uddannede og engagerede medarbejdere. At hun også langsigtet er optaget af at påvirke Novozymes-kulturen fremgår dog af, at omorganiseringen medfører oprettelsen af en ny Executive Vice President–rolle, der særligt skal tage sig af mennesker og organisation.

Lang vej til 5 procents vækst
Omorganiseringen skal styrke den strategi, som Peder Holk Nielsen fastlagde for Novozymes i juni 2019 – kun et halvt års tid før han gik af.

Ifølge den plan skal Novozymes i løbet af perioden 2020-2022 løfte sin organiske vækst til over fem procent. Så meget fart kommer der slet ikke på Novozymes i 2020, selvom coronakrisen har bidraget til at løfte første halvårs omsætning. Så der skal ske noget i de kommende år, ja, måneder, hvis Novozymes skal skubbes ud af stilstanden – allerede i 2021 eller 2022.

At dømme efter markedsreaktionen kan det lykkes. Men det er fornuftigt af Ester Baiget at spille diskret og stilfærdigt ud. Novozymes har tidligere skuffet, og midt i coronakrisen har virksomheden svært ved at forudsige den nærmeste fremtid.

På analytikerkonferencen efter virksomhedens halvårsmeddelelse tidligere i august blev Ester Baiget spurgt om fem procentsmålet og sagde, at ”I’m fully confident on our capability to deliver.” Det er hun naturligvis nødt til at være, så længe de fem procent nu engang er den officielle målsætning.

Om målsætningen så også repræsenterer en reel omfavnelse af virkeligheden på længere sigt, vil vise sig, når resultatet for 2020 – og især prognosen for 2021 – offentliggøres den 2. februar 2021.

Morten A. Sørensen

Børskurs på analysetidspunktet 378,40

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr) 399,00

Læs tidligere analyser af Novozymes her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank