Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Sanistål sælges billigt til Sverige og forlader børsen

Bruno Japp

onsdag 15. juni 2022 kl. 10:08

Saniståls kreditorer har siden finanskrisen haft kontrollen over selskabet. Nu giver de slip, og selskabet sælges til Sverige. Tilbudsprisen er efter vores opfattelse for lav, men mindretalsaktionærerne er i praksis uden indflydelse.

Finanskrisen tilbage i 2007/08 tog næsten livet af Sanistål, som blev fanget på det forkerte ben midt i en lånefinansieret vækstplan. I stedet for at acceptere et milliardtab overtog Danske Bank, Nordea Bank, Jyske Bank og Nykredit Bank kontrollen over selskabet med en ejerandel på 75,49 %.

Siden har Saniståls ledelse aktivt arbejdet på at nedbringe selskabets milliardgæld, og det er sket med succes. Ultimo 2021 var summen af Saniståls rentebærende bankgæld og leasinggæld på 578 mio. kr., og det skal ses i forhold til en rentebærende gæld på 2.831 mio. kr. ultimo 2008.

Men intet kommer gratis, og for Sanistål var prisen et markant lavere aktivitetsniveau. Målt på omsætning – og især på indtjening – er Sanistål kun er en skygge af det ambitiøse vækstorienterede selskab, som næsten blev knækket af finanskrisen. Men selskabet overlevede krisen, og de store kreditorer undgik et tab på flere milliarder kroner. Ledelsen måtte bide i det sure æble og acceptere, at med kreditorerne som nye ejere har selskabets fokus i en årrække ikke handlet om vækst, men om at nedbringe gælden. Den opgave kan vi idag konstatere, at Saniståls ledelse løste til topkarakter, og nu er det tid til næste markante ændring i Saniståls ejerkreds.

Endelig nye ejere i Sanistål
Det har næppe været nogle af de fire store kreditorers langsigtede plan at drive en VVS-virksomhed, så spørgsmålet de seneste 10 år har været, hvornår de solgte deres dominerende ejerandel i Sanistål. Og til hvem og til hvilken pris?

Det spørgsmål gav Sanistål os svaret på i slutningen af maj, og her i starten af juni blev det bekræftet med flere detaljer: Sanistål er med altovervejende sandsynlighed ved at slutte sin karriere som børsnoteret selskab.

Den 24. maj meddelte Sanistål således fondsbørsen, at svenske Ahlsell AB gennem det danske datterselskab Ahlsell Danmark ApS køber de fire storaktionærers 75,49 % af Saniståls aktier til kurs 58. På det tidspunkt var selskabets børskurs 68,80 så købet skete med en vis rabat.

Til gengæld tilbød Ahlsell at betale de resterende mindretalsaktionærer kurs 85 for den sidste fjerdedel af aktierne, og Saniståls aktiekurs steg straks 23 %. Tilbuddet blev gjort officielt i tirsdags, og som det fremgår af Saniståls investorside anbefaler selskabets bestyrelse enstemmigt alle mindretalsaktionærer at acceptere tilbuddet.

Eftersom Ahlsell tilbyder at betale kurs 85 for en aktie, som før tilbuddet blev handlet til kurs 68,80, lyder det umiddelbart som en indlysende beslutning at acceptere tilbuddet. Men det er nu ikke helt så indlysende.

For ganske vist er tilbuddet på kort sigt 23 % over markedsprisen, men det er samtidig næsten 10 % lavere end kursen for et år siden. Og endnu vigtigere er, hvordan fremtidsudsigterne for Sanistål ser ud, og set i det perspektiv betragter vi ikke tilbuddet som værende særlig godt.

Saniståls årelange slankekur har skabt et sundt selskab med en moderat gæld og gode langsigtede vækstmuligheder, og selvom man måske ikke har udsigt til før-finanskrisens årlige resultat før skat i niveauet 200 mio. kr., så virker Ahlsells samlede pris for Sanistål på 770 mio. kr. som en foræring.

Acceptér det halvdårlige tilbud
Selvom handlen efter vores vurdering på lang sigt er betydeligt bedre for Ahlsell end for Saniståls mindretalsaktionærer, må overtagelsen og en efterfølgende afnotering af Saniståls aktier alligevel betragtes som en kendsgerning. I tirsdagens børsmeddelelse oplyses, at Ahlsell ønsker at afnotere Sanistål fra børsen, og så bliver aktierne uinteressante for langt de fleste private investorer. Ahlsells ejerandel på 75,49 % er teoretisk ikke nok til at gennemtvinge en afnotering, da det kræver en ejerandel på mere end 90 %. Men en afnotering kan også gennemføres , hvis ”…der foreligger en gyldig generalforsamlingsbeslutning, der er tiltrådt af mindst 90 % såvel af de afgivne stemmer som af den på generalforsamlingen repræsenterede selskabskapital.”

Mindretalsaktionærerne vil næppe møde op ved en sådan generalforsamling i tilstrækkeligt stort antal til at have nævneværdig betydning, og Sanistål er dermed på vej ud af fondsbørsen til en lav pris.

Bruno Japp

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank