Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Satser FLSmidth på mineudstyr med stort opkøb?

Morten Sørensen

mandag 08. februar 2021 kl. 11:30

Ved kun at ville overtage ThyssenKrupps division for mineudstyr, men tilsyneladende ikke cementteknologien, afstår FLSmidth fra at udnytte en langsigtet chance for at dominere det globale marked for udstyr til cementproduktion – og undgår dermed også at tage en stor risiko.

Det er i minebranchen, der nu ses et lys for enden af tunnelen. Et nyt opsving i investeringerne kan komme allerede i 2021. Derfor er det oplagt, at FLSmidth nu vil overtage de aktiviteter i det kriseramte tyske ThyssenKrupp, der er rettet mod miner. Den sandsynlige overtagelse vil tilføre en omsætning på omkring seks mia. kr., og den vil betyde, at udstyr til mineindustrien vil udgøre cirka 75 procent af omsætningen i FLSmidth.

Hvornår der kommer gang i det globale marked for nye cementfabrikker er derimod et åbent spørgsmål. Derfor er det også umiddelbart logisk, at FLSmidth ikke ser ud til at ville købe disse ThyssenKrupp-aktiviteter, som rummer den danske koncerns ældste internationale rival på cementmarkedet, Polysius.

En sammenslutning af FLSmidth og Polysius ville skabe en dominerende international leverandør af cementmaskineri og cementfabrikker. FLSmidth er den absolut mest oplagte køber, de langsigtede synergimuligheder må være betydelige, de to virksomheder kender hinanden godt, og kulturforskellene ville være overkommelige.

Med et køb af ThyssenKrupps cementaktiviteter ville FLSmidth også få adgang til lukrativ servicering af flere hundrede Polysius-anlæg verden over. Sammenslutningen ville samtidig skabe en europæisk champion, der for alvor kunne vise den kinesiske udfordring i denne branche – blandt andet fra den store kinesiske leverandør Sinoma – tilbage. Hvorfor så ikke også købe ThyssenKrupps cementaktiviteter? Ifølge markedsforskningsinstituttet CW Research er det globale cementforbrug tydeligt ramt af viruskrisen. Det er faldet omkring ni procent i 2020, og det vil falde omkring fire procent i 2021. På den baggrund ligger markedet for cementteknologi hårdt underdrejet, og det er spørgsmålet, om det kommer sig foreløbig. Selv om der vil blive investeret i nogle få nye anlæg og i modernisering og miljøforbedring på eksisterende cementfabrikker, er den globale kapacitet foreløbig rigelig.

Mineaktiviteterne er betydelig mere profitable end cement. I 2019 omsatte minedivisionen for 12,2 mia. kr. og havde en EBIT-margin på 7,4 procent mod cementdivisionens 8,5 mia. kr. og EBITmargin på 4,4 procent.

Analytikere vurderer, at FLSmidths cementdivision kan give tab i 2021, efter at divisionen i de første ni måneder af 2020 har leveret et EBIT-resultat på minus 167 mio. kr. Cementdivisionens ordrebog er over de fire kvartaler til udgangen af september 2020 faldet med over 2 mia. kr. til 5,5 mia. kr. Selvom antallet af ansatte i divisionen er nedbragt til 4366 ved udgangen af tredje kvartal 2020 mod 5334 et år før, anses nye dybtgående besparelser for sandsynlige.

I tilfælde af en overtagelse af ThyssenKrupps cementaktiviteter ville FLSmidths cementdivision få betydelig ekstra kapacitet og skulle efter al sandsynlighed skære ekstra hårdt i både sin egen og den overtagne organisation.

Truslen fra Kina er blevet mindre
Hertil kommer, at risikoen er vigende for, at ekspansionslystne kinesiske virksomheder vil trænge ind i FLSmidths europæiske baghave ved overtage cementaktiviteterne fra ThyssenKrupp. Dels er Kinas regering blevet mere fokuseret på at få nedbragt de kinesiske virksomheders gæld end på udenlandske opkøb. Og dels har kinesiske ejere foreløbig ikke haft det store held med den tredje betydelige europæiske leverandør af cementfabrikker, tyske KHD Wedag, som de i 2013 købte sig ind i og nu holder flydende med lån. Dette selskab har haft konstant underskud siden i hvert fald 2015.

I den situation er den afventende holdning må-ke nok så fristende for den forholdsvist stærkeste spiller på markedet for cementteknologi udenfor Kina, FLSmidth. Frem for at købe op, kan den danske koncern nu foreløbig iagttage, hvordan – og om – de pressede tyske konkurrenter får kæmpet sig gennem afsætningskrisen. Dermed kan meddelelsen fra FLSmidth ses som et signal om forsigtighed – og indirekte naturligvis også ses som et signal til ThyssenKrupp om, at prisen på cementaktiviteterne må væsentligt længere ned, hvis prisen skal modsvare den risiko, som FLSmidth ville løbe ved et køb.

Morten A. Sørensen

Aktuel kurs 227,40

Kursmål (6 måneder) 206,00

Læs tidligere analyser af FLSmidth her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank