Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Sønderlemmende kritik af BNP-opgørelse fra DS

Morten W. Langer

lørdag 16. november 2019 kl. 22:06

I denne uge kom endnu en stor flerårig revision, opad igen, igen. Fagøkonomer sår tvivl om, hvorvidt man overhovedet kan anvende tallene fra Danmarks Statistik til noget som helst. Under alle omstændigheder vil justeringen betyde lavere formel vækst i år.

Blandt andet cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken lægger ikke fingrene imellem i sin kritik af Danmarks Statistik og den seneste revision af BNP-tallene. I en kommentar skriver han, at ”her har jeg så helt undladt at kommentere, om der overhovedet er noget brugbart at hente i nationalregnskabstallene med tanke på, at de formentligt alligevel bliver løftet markant om et par år eller to, som tendensen har været de seneste år.”

Faktum er dog, at opjusteringen af de seneste års BNP-data vil betyde, at de fleste prognosemagere kommer til at nedjustere deres BNP-skøn for dansk økonomi i år. Forenklet sagt vil opjusteringerne nemlig betyde, at udgangspunktet for vurderingen af dette års vækst er et højere udgangspunkt sidste år. Dermed er dansk økonomi i år nok tættere på økonomisk stagnation end tidligere antaget.

DST skriver , at ”BNP-indikatoren peger på en sæsonkorrigeret realvækst på 0,3 pct. i tredje kvartal sammenlignet med andet kvartal 2019. Samtidig viser beskæftigelsesindikatoren en vækst i den samlede beskæftigelse på 0,2 pct. Bemærk, at de nyligt offentliggjorte reviderede årlige tal for 2016-2018 ikke er indarbejdet på kvartaler endnu.”

Ugens BNP-indikator for tredje kvartal viser altså, at dansk økonomi ikke er immun overfor opbremsningen i det øvrige Europa. Vækstdata for Tyskland i 3. kvartal viste i denne uge, at landet med nød og næppe undgik at blive sendt i recession.

For dansk økonomi viser udviklingen i OECD’s landeindikator da også, at Danmark bevæger sig ned ad bakke i samme tempo som tysk økonomi, og dermed synes at udvikle sig svagere end både Norge, Sverige og en lang række andre europæiske lande. Selvom DST’s konjunkturbarometer for industrien peger stejlt ned ad bakke, holdt tallene stand i september med en lille fremgang.

DST skriver , at særligt siden slutningen af 2018 har månedsudsvingene været store. I perioden juliseptember er produktionen steget med 0,7 pct. i forhold til de tre foregående måneder. Industriens produktion og omsætning er første pejlemærke for udviklingen i dansk økonomi baseret på faktiske indberetninger fra virksomhederne.

For de øvrige signaler i Økonomisk Ugebrevs Konjunkturbarometer for Dansk Økonomi er der i denne opdatering stilstand på en samlet score på minus 1,0 – i det samlede udfaldsrum mellem minus to og plus to. Særligt bør det bemærkes, at bankernes nyudlån til erhvervslivet er markant lavere end for et år siden.

A56f004de411a5749c24

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank