Ugens BNP-data for Danmark i sidste kvartal af 2019 overraskede positivt. Ses bort fra træk på lagre var den økonomisk vækst faktisk hele 0,7 procent, og hovedparten af vækstbidraget kom fra privatforbruget.
Danmarks Statistik skriver om de aktuelle BNP-data, at ”den danske BNP-vækst lå lidt over væksten i EU på 0,1 pct. i fjerde kvartal, mens væksten i USA var 0,5 pct. For hele året 2019 lå fremgangen i den danske BNP-vækst lidt under væksten USA på 2,3 pct., mens den for EU’s vedkommende var 1,4 pct. (…) I 2019 voksede privatforbruget med 1,9 pct. Det offentlige forbrug steg med 0,9 pct. i fjerde kvartal, mens væksten var 0,6 pct. for hele året.”
Måles på de konkrete vækstbidrag , som DS selv oplyser dem, bidrog privatforbruget med plus 0,6 procentpoint og øgede offentlige udgifter med plus 0,2 procentpoint. Til gengæld var der træk på lagrene i erhvervslivet på 0,5 procentpoint. Så hvis der ikke have været træk på lagrene, var BNP-vækst i realiteten endt nærmere 0,7 procent.
DS skriver videre, at ”Højt privatforbrug bidrager til fremgangen i fjerde kvartal. Med en vækst på 1,3 pct. i årets sidste kvartal bidrager privatforbruget særligt til BNP-væksten. Her var der generel fremgang i forbruget af både varer og tjenester. I 2019 voksede privatforbruget med 1,9 pct. Det offentlige forbrug steg med 0,9 pct. i fjerde kvartal, mens væksten var 0,6 pct. for hele året. Der var et fald i vareeksporten på 0,8 pct. Eksporten af tjenester steg med 0,1 pct. Der var ligeledes en lille fremgang i importen på 0,1 pct. Importen af varer faldt med 1,6 pct., mens importen af tjenester steg med 2,8 pct. Nettoeksporten var høj for hele året, idet den samlede eksport og import steg med hhv. 1,9 pct. og 0,2 pct.”
For januar er der også kommet nogle nøgletal for dansk økonomi, som indikerer en fortsat vis soliditet. Mens europæisk økonomi fortsat ser sløj ud, er der dog endnu ikke klare negative effekter af coronavirus-udbruddet i Kina, og de seneste indikatorer for økonomi og forbrugertillid i EU ser nogenlunde pæne ud.
Herhjemme udviklede detailhandelssalget i januar bedre end i december, og faldet i december blev neutraliseret, så vi kom tilbage på novemberniveau. Også Konjunkturbarometerne fra DS viste en underliggende soliditet med fremgang for både industri og byggeri, mens serviceindustrien holdt sig flot i plus.
At dansk økonomi kan være på vej mod en opbremsning indikeres igen af data for udviklingen i antal lønmodtagere , som stod helt stille i januar. Beskæftigelsen i industrien viste for anden måned i træk et lille fald, mens antal lønmodtagere i service og handel og transport var uændret.
Så bundlinjen er, at dansk økonomi fortsat viser en overraskende robusthed i forhold til europæisk økonomi, og at det langt hen ad vejen skyldes vores stærke eksponering mod medicinal- og health careindustri, der ikke er særligt konjunkturfølsomme.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.