Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Solid ordreindgang til Vestas

Steen Albrechtsen

lørdag 06. oktober 2018 kl. 10:53

Vestas præsterede i 3. kvartal en flot indgang af annoncerede ordrer, og da prispresset ifølge Vestas er aftaget noget, øger det sandsynligheden for bedrede fremtidudsigter.

I 2. kvartal kunne Vestas præsentere den højeste ordrebog nogensinde, og den stærke ordreindgang er fortsat i 3. kvartal efter en stærk afslutning på september måned. Vi kender indtil nu kun de annoncerede ordrer, men de kan opgøres til 2.672 MW, hvilket er det højeste niveau i de data Vestas selv offentliggør, dvs. siden 2009. I 3. kvartal 2017 hentede man 1.739 MW i annoncerede ordrer, og i nyere tid (siden 2013) har vi set udsving mellem 604 MW og 1.350 MW for 3. kvartal, så det er en flot ordreindgang Vestas har præsteret i 3. kvartal i år. Ser vi på prisudviklingen i 2. kvartal faldt den gennemsnitlige salgspris fra 0,73 EUR/MW i 1. kvartal til 0,71 mio. EUR/MW. Forklaringen finder man i CEO Anders Runevads kommentarer på telefonkonferencen efter halvårsregnskabet, hvor han specifikt nævnte, at en af ordrerne i kvartalet var en stor ”re-power” ordre (216 MW i USA, red.). Den har ikke samme omfang som en normal ordre, og er derfor med til at trække gennemsnittet ned. Korrigeres der for denne ordre ville den gennemsnitlige salgspris have været 0,72 i kvartalet.

Prisen per MW kan variere betydeligt fra kvartal til kvartal afhængig af den konkrete sammensætning af ordreindgangen – især i forhold til mølletype, geografi, ordreomfang, etc. Og med det i baghovedet hæfter vi os ved Anders Runevads indledende kommentar om, at det var et andet kvartal med stabile priser.

Prispresset er altså aftaget noget, selvom prisudviklingen per MW nærmest per definition kun vil have én retning på længere sigt, da den kontinuerlige produktforbedring (større møller, øget effekt, m.m.) medfører et stødt og roligt fald i gennemsnitsprisen.

Et aftagende prispres betyder dog ikke at regnskabstallene med det samme bliver forbedret. Den tidsmæssige forskel mellem ordreindgang og levering betyder, at det kraftige prispres vi så hos Vestas især i efteråret 2017 vil slå kraftigst igennem i resultatopgørelsen i 2019. På lidt længere sigt peger Vestas selv på, at man har iværksat en række tiltag, som vil afbøde effekten på indtjeningsmarginen.

Lysere udsigter end frygtet

Men selvom prispres og hård konkurrence har været i investorernes fokus i snart lang tid, tyder noget på, at fremtiden ser noget lysere ud, end investorerne på et tidspunkt frygtede. Det er her værd at notere, at markedsvolumen i både ”Americas” og ”Asia Pacific” ventes at stige med næsten 50% fra 2018 til 2020. Det europæiske marked forventes fladt i perioden, men dog højere i 2019 end i 2018 og 2020. Selvom en stor del af væksten i Asien ventes fra Kina og Indien er der udsigt til en god underliggende vækst, som Vestas med sin globale tilstedeværelse bør kunne profitere på.

Ser vi på konsensusestimaterne for Vestas, så indikerer de p.t. en omsætningsvækst på 4,7% i 2019 og 3,5% i 2020. Omregnet til Price/Earning giver den forventede indtjening per aktie for de næste to år værdier på 14,05 henholdsvis 12,36. Det må betegnes som acceptable niveauer for en førende virksomhed i en førende og grøn vækstindustri, som dog er på vej til at modnes og realisere en lavere vækst fremadrettet end historisk.

På baggrund af nøgletallene tøver vi ikke med at fastholde vort seneste kursmål på 450-500 fra maj måned. Det har kortvarigt været indfriet i slutningen af august, hvor aktiekursen nåede 458, og selvom toppen af vort kursmål nok ikke ligger lige om hjørnet, ser vi stadig en god sandsynlighed for, at kursmålets nedre del bliver indfriet. En solid kapitalposition og en dedikation til både udbytte og aktietilbagekøb er med til at begrænse risikoen i aktien. Median-kursmålet blandt de 20 analytikere der følger aktien ligger stort set uændret på 510, og de sidste 6 måneder har vi kun set marginale nedjusteringer af både estimater og kursmål.

Shortandelen i Vestas har været stødt stigende over året og nåede ultimo september 4,97%. Det er ikke noget kritisk niveau, men vi har set i andre aktier, at en betydelig stigning i shortandelen kan være et varsel om en forestående nedtur i aktien.

Steen Albrechtsen og/eller dennes nærtstående ejer aktier i Vestas Wind Systems

Børskurs på analysetidspunktet: 402,00

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 450-500

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank