USA’s præsident Donald Trump overraskede markedet lørdag morgen med at varsle toldsatser på europæiske importvarer på 30 procent, altså langt mere end de tidligere varslede 10 procent. Det er en hård pressball på EU’s ledere for at komme til forhandlingsbordet med noget konkret. Og Trump virker nu som om, at han vil køre en mere hardliner stil end tidligere.
Han har sikkert også læst aviser og fået præsenteret begrebet TACO – Trump Again Chickens Out – altså bliver han nu moppet for at trække i land efter de første hårde udspil. Det kan meget vel tænkes, at han er ved at være færdig med at bløde op.
I forhold til den første Befrielsesdag i starten af april, har Trump uden tvivl fået en del selvtillid: De fleste advarsler om, at USA’s økonomi ville gå i stå, og at inflationen ville tordne op, er gjort til skamme. Det skulle ikke undre os, at han nu tror, at han kan gå på vandet, og at det gør ham overmodig.
Så vi frygter i virkeligheden det værste herfra. Vi forventer nu en toldkrig mellem EU og USA – eller høje faste toldsatser på ca. 15 procent ved eksport til USA. Det vil svække europæiske selskabers konkurrencekraft ved eksport til USA endnu mere, efter at US Dollar de eneste måneder allerede er svækket ti procent.
V forventer, at inflationen i USA vil tikke stille op roligt op herfra, fordi nogle at toldforhøjelserne væltes videre over på forbrugerne. Vi tror også, at en del af tolden ”betales” af europæiske eksportører og amerikanske grossister, for fortsat at være konkurrencedygtige på salgspriserne.
Kinesiske virksomheder vil i stigende grad kigge mod det europæiske marked. Så presset på europæiske selskaber vil ramme fra flere sider. Redningen for europæisk økonomi kan blive finanspolitiske lempelser, herunder investeringer i forsvar og infrastruktur. Men de vil sikkert først få effekt fra 2026 eller 2027.
Så umiddelbart set det ikke godt ud fra europæisk økonomi. Det europæiske aktiemarked har ellers præsteret meget stærkt de seneste måneder. De seneste handelsdage har den styrende tyske DAX future dog været sivende, med alene én procent ned fredag.
Weekend-futuren er oveni knap én procent nede, så der er lagt op til tre minusdage i træk. Det kan muligvis godt få nogle af momentum-rytterne til at ryste lidt på hånden.
På den helt korte bane ser vi fire afgørende drivkræfter. 1- nyt om toldkrigen.2-udvikling i den lange rente, som er inde i en foruroligende stigning.3-udviklingen i Euro-USD, og endelig de kommende Q2-regnskaber, som starter nu.
Analytikerne har de seneste måneder nedjusteret deres forventninger til alle sektorer, men relativt mindst for tech, industri og healthcare. For de danske C25-selskaber forventes fremgang i overskuddet på hele 33 procent i forhold til samme kvartal sidste år.
Størst tilbagegang ventes indenfor energi, real estate og cykliske forbrugsvarer, og finans ses at lande nogenlunde uændret i forhold for et år siden.
For USA’s økonomi ser markedet for tiden en slags goldilock situation med lav inflation og moderat vækst. Men der skal ikke mange nyheder til at rokke på dette billede. Analytikerne har også her de seneste måneder nedjusteret deres forventninger til selskabernes Q2-overskud, med undtagelse af Bigtech, som tilsyneladende fortsætter med at buldre derud af.
Overordnet synes der fortsat at være god momentum i mange af de store akter, men styrken synes at være nedadgående. Derfor er vi særligt i den langsigtede portefølje fortsat at være meget defensiv, med 40 procent af kapitalen i ETF’ere, der stiger i faldende markeder.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.