Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Spekulanter taber milliarder på restruktureringer

Morten W. Langer

mandag 10. maj 2021 kl. 14:41

I oktober sidste år var SAS gennem en rekapitalisering og omstrukturering. Investorerne var rundforvirrede omkring værdiansættelsen, og da kapitalforhøjelsen blev gennemført, dykkede aktiekursen 88 procent. Nu sker det igen: Aktionærerne i Norwegian Air og NP Investor kan se frem til, at værdier på milliarder fordufter om få uger.

Nyheden om, at SAS i efteråret stod foran en rekapitalisering med indskud af et stort milliardbeløb, blev modtaget af investorerne med klapsalver. Det skandinaviske flyselskab var reddet. Og aktiekursen blev sendt op i knap 4 den 1. oktober. Det var velkendt, at de eksisterende aktionærer ville blive ekstremt udvandede på grund af udstedelse af nye aktier. Men det påvirkede ikke i første omgang kursdannelsen.

Økonomisk Ugebrev spekulerede i en analyse i, om aktiekursen blev holdt kunstigt oppe for at sikre en succesfuld emission. Men det var der ikke noget bevis på. Efter starten på kapitalforhøjelsen og handel med tegningsretter faldt aktien fra tinderne og rundede 50 øre. Altså et kursfald på 88 procent på én måned. Av.

Markedet ignorerer udstedelse
Men nu er historien ved at gentage sig: Aktuelt handles Norwegian Air til en børsværdi på 2,3 mia. norske kr., baseret på 40 mio. udestående aktier til en børskurs på 56 norske kr.

Forunderligt nok har markedet fuldstændigt ignoreret, at selskabet den 10. maj gennemfører første del af restruktureringsplanen: Som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev udstedes nye aktier for 7 kr. stykket, og de nuværende aktionærer vil komme til at sidde tilbage med knap 5 procent af den samlede aktiekapital. De bliver altså udvandet 20 gange.

Samlet antal aktier efter forhøjelse og ombytning af gæld bliver knap 1 mia. kr. Hvis det meget optimistisk skønnes, at Norwegian skal have samme værd som SAS, altså 14 mia. kr., svarer det til en fremtidig aktiekurs på Norwegian på ca. 14 danske kr. eller 19 norske kr.

Det skal ses i forhold til tegningskursen på 7 norske kr. og den aktuelle børskurs på 56 norske kr., som dog inkluderer værdien af et endnu ukendt antal tildelte tegningsretter. Med udbuddet af nye high risk-Norwegian-aktier forventer vi et forestående meget stort kursfald.

En endnu vildere case er NP Investor, som nu omdøbes til Speen Technology, der ejes af norske Blockbonds. Ifølge en børsmeddelelse fra NPinvestor kommer de nye ejere til at sidde på 99,4 procent af aktiekapitalen, hvilket er ensbetydende med en massiv udvanding af de nuværende aktionærer. Med den aktuelle børskurs på NPinvestor på 53 mio. kr. før kapitaludvidelsen har selskabet altså nu formelt en børsværdi på 10,6 mia. kr. Det er langt mere end den værdi på 1,4 mia. kr., som aktietransaktionen er aftalt ud fra. Umiddelbart står de aktuelle småaktionærer til et kurstab på knap 90 procent – fra 5,25 kr. til 55 øre.

Spørgsmålet er, om Blockbonds overhovedet er 1 mia. kr. værd: Selskabet har på basis af blockchain-teknologi udviklet en app, Spenn, der gør det muligt for borgere i den tredje verden at ”gå i banken”. Det oplyses, at Spenn har flere end 800.000 brugere. Men intet er oplyst om selskabets aktuelle regnskabsdata fra Blockbonds, selvom det må anses for at være stærkt kurspåvirkende information, og dermed underlagt børsreglernes oplysningspligt.

Afhængigt af moderselskabet
Økonomisk Ugebrev har gravet lidt i det norske Blockbonds A/S: Ifølge selskabets seneste årsregnskab var der i 2019 samlede indtægter på 336.288 norske kr., og driftsunderskuddet var 21,5 mio. norske kr. Ifølge finansavisen.no hentede selskabet for kun tre måneder siden ekstern kapital på 120 mio. norske kr. til en samlet værdisætning på 440 mio. norske kr., altså ca. en fjerdedel af værdien på den aktuelle transaktion.

Det engelske datterselskab Blockbonds Ltd. har aflagt regnskab for 2020. Heraf fremgår, at omsætningen sidste år var 599.000 britiske pund, altså ca. 6 mio. kr., og driftsresultatet blev minus 42.000 pund, altså ca. 400.000 kr.

Revisorerne skriver i regnskabet, at der er “material uncertainty related to going concern”: “In auditing the financial statements, we have concluded that the directors’ use of the going concern basis of accounting in the preperation of the financial statements is appropriate. However, we draw attention to Note 1.2 to the financial statements, which indicates that the company is fully reliant on funding from parent comapany. (…) There is no quarantee that the parent company will have sufficient working capital to provide the support required for the comapany.”

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank