Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Stabile udsigter for Nordea og 7 % udbytte

Linda

lørdag 30. januar 2016 kl. 16:08

Årsregnskabet for Nordea var ny CEO Casper von Koskulls første møde med investorerne. En ny strategi for de kommende tre år blev præsenteret, i kølvandet på en oversigt over målopfyldelsen af de seneste tre års strategi. Strategien betragtes som opfyldt, hvis man korrigerer for de øgede kapitalkrav, der er kommet til i løbet af perioden. Den nye strategi handler om strømlining, og om at simplificere og reducere kompleksiteten i hele forretningen, så man i højere grad kan tale om ”One Nordea”. Når man er i mål med One Nordea, vil fokus i 2019-2022 være på at udnytte dette til at reducere omkostningerne yderligere. En god illustration af de udfordringer som bankerne står overfor p.t., hvor det er meget svært at skabe vækst på toplinjen pga. den økonomiske udvikling.

Omkostningerne er nok engang i fokus hos Nordea. Efter i den seneste strategiperiode ikke at være steget, forventes nu en stigning på 1 % p.a. de næste tre år frem til 2018. Omkostningerne er dog frontloadet, dvs. at 2016 godt kan vise en omkostningsstigning på 3 %, mens 2017 og 2018 da vil være mere eller mindre flad. Omkostningsprocenten i 2015 var med 47,1 % den laveste nogensinde, hvilket Nordea naturligvis ikke undlader at gøre opmærksom på. Man skal dog være opmærksom på, at regnskabet også kom med en meddelelse om restruktureringsomkostninger på 263 mio. EUR, som udelades i analysen af omkostningerne. Man kan dog spørge om de ikke i nogen grad hører til den almindelige drift af en forretning, der forsøger at følge med tiden?

Ny udbyttepolitik En væsentlig nyhed i regnskabet var meddelelsen om den ændrede udbyttepolitik, der før var tilrettelagt efter en pay-out ratio. Nu er politikken ændret til et nominelt vækstfokus, hvor det er ”ambitionen” at forhøje udbyttet hvert år. Dermed adapterer Nordea nu også en tilgang, som vi ser hos flere og flere danske virksomheder. Tilgangen synes at være efterspurgt af investorer, der sandsynligvis leder efter ”et sikkert afkast” i disse lavrentetider. Den er inspireret af amerikansk forbillede, hvor man sågar har et udtryk for virksomheder, der i mindst 25 år i træk har hævet udbyttet: ”Dividend aristocrats”. Der findes bl.a. en ETF-fund (ticker NOBL), der tracker disse aristocrats.

Med den nye politik bliver der – alt andet lige – gennemsigtighed og forudsigelighed på udbyttesiden. Et årligt udbytte på 0,64 euro og en aktiekurs i danske kroner på 67 svarer til et direkte afkast på 7,1 %, hvilket må siges at være pænt, når man altså nu lover en årlig stigning oveni. En udbyttepolitik er selvfølgelig kun gældende indtil den laves om, men vi vurderer, at der skal massive og langvarige udfordringer i Norden og i finanssektoren i særdeleshed til for, at udbyttet umiddelbart kan komme i fare. Nordeas kapitalposition er stærk, kreditkvaliteten er god, og bankens effektivitet er høj. Med en indtjening på 0,91 euro/aktie er payoutratioen på 70 %, hvilket er lidt til den høje side.

Grundlæggende viser den nye strategi igen, at Nordea er stabilitet og forudsigelighed. Et forhold der også understreges af, at der kun var ganske marginale ændringer (typisk under 1 %) af analytikernes kursmål på Nordea-aktien ovenpå strategien.

P/E på 2015-resultatet ligger meget tæt på 10, og selvom finanssektoren næppe går en gylden fremtid i møde, mener vi, at aktien fortsat er attraktiv på det nuværende niveau. Et direkte afkast på 7,1 % betyder, at selvom aktien ikke bevæger sig overhovedet de næste ti år, vil man alene via udbyttet og geninvestering af dette have fordoblet sin investering. (uden skat). Det er efter vores vurdering et attraktivt alternativ som obligationslignende investering i disse lavrentetider. Stiger udbyttet – som lovet – vil det blot reducere tidshorisonten. Aktien hører efter vores vurdering til i enhver langsigtet strategi på det nuværende kursniveau.

Hvis kursen stiger kan man ganske vist ikke geninvestere på samme niveau, og dermed ryger en del af renters rente (udbytters udbytte)–effekten. Men til gengæld får investor så en kursgevinst.

læs hele udgivelsen her

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank