Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Statsstøttede ventureselskaber kom aldrig i mål

Carsten Steno

torsdag 17. februar 2022 kl. 13:59

At skabe nye højteknologiske virksomheder ud af universiteternes forskning var hovedopgaven for de såkaldte statslige innovationsmiljøer. Det lykkedes aldrig, og nu bliver de nedlagt.

Det var embedsmænd i Erhvervsministeriet, der i slutningen af 90’erne udtænkte ideen om, at man via små statsfinansierede ventureselskaber kunne skabe nye innovative iværksættervirksomheder ud af universiteternes forskning. Politikerne fulgte trop. Det kom der fire statsfinansierede såkaldte ”innovationsmiljøer” ud af.

20 år senere, efter 1400 investeringer til 2,6 mia. kr. og et tilbageløb til staten på godt det halve, var det i realiteten også embedsmænd, der besluttede at afvikle de statslige ventureselskaber i 2019. Pengene kunne bruges bedre, mente de.

Den manglende evne til at udvikle nye højteknologiske virksomheder fra forskning er da også innovationsmiljøernes største fiasko. Det indrømmer Lars Stigel, talsmand for miljøerne og stadig direktør i Innovationsmiljøet Capnova, som nu er under afvikling.

Som aktør i de statslige bestræbelser på at skabe et højteknologisk iværksættermiljø er Stigel ikke nogen uvildig iagttager. Ikke overraskende mener han, at innovationsmiljøerne burde være bevaret. Men han erkender også i bogen ”Investering i innovation og iværksætteri – erfaringer fra 20 år med innovationsmiljøer”, at der ikke var mange iværksættere, der kom de små statslige ventureselskaber til undsætning, da beslutningen blev truffet i Lars Løkke-regeringens sidste tid. End ikke den nyslåede forskningsminister, superiværksætteren Tommy Ahlers (V), gad omgøre beslutningen.

Universiteterne og de tilknyttede forskningsparker var gennem store dele af innovationsmiljøernes levetid omdrejningspunktet for deres investeringer. Politikerne, med daværende forskningsminister Helge Sander (V) i spidsen, talte i tide og utide om at lette vejen fra ”Forskning til faktura”. Og den vej skulle innovationsmiljøerne betræde. Men det viste sig svært.

For det første var forskerne ikke særligt interesserede i at kommercialisere deres ideer.

For det andet var de midler, som de statslige ventureselskaber rådede over, for få.

For det tredje var miljøernes investorkonsulenter for uerfarne.

Som Stigel skriver: ”I bagklogskabens lys og ud fra et forretningsmæssigt synspunkt blev der helt sikkert startet for mange nye virksomheder på et for tidligt udviklingsstadie.”

Bedre held havde innovationsmiljøerne hos de ”forretningsdrevede iværksættere”, som Stigel kalder dem. Her var der stor appetit på statens penge. Det var også i dette segment, private investorer fortrinsvis engagerede sig. I de 20 år, innovationsmiljøerne var aktive, medinvesterede private investorer godt 15 mia. kr. i de 1400 selskaber, som blev født i miljøerne.

Hvor meget de har fået ud af deres penge, er svært at opgøre. I en rapport fra Copenhagen Economics menes de i gennemsnit at have fået en forrentning på 9 procent. Men hovedparten må have tabt store summer, eftersom der ikke er kommet mange ”enhjørninge” ud af miljøerne.

Stigel selv nævner bl.a. Universal Robots, som et innovationsmiljø på Fyn oprindeligt investerede i, og som siden blev solgt til amerikanske Teradyne for 2 mia. kr.

Kun en af fire overlevede på markedet
Alt i alt har det dog knebet med at få de helt store gevinster hjem. Da miljøerne blev besluttet nedlagt i 2019, kom afviklingsforretningen i udbud.

Men kun innovationsmiljøerne selv ville påtage sig opgaven med at få solgt statens ejerandele bedst muligt. Blandt de fire innovationsmiljøer er det alene det DTU-baserede PreSeed, der har formået at rejse privat kapital til at fungere på markedets betingelser.

Stigels bog er et velkomment indspark i iværksætterdebatten, og ikke alt, hvad der blev gjort, var forgæves. Innovationsmiljøerne bidrog med deres aktiviteter til at udvikle det økosystem for iværksættere, som vi har i dag, og som fungerer ganske godt. Men det ville være bedre, hvis det, som i USA, i højere grad var markedet, der drev udviklingen. Vi har dygtige embedsmænd i Danmark, men kommercielle helte bliver de aldrig.

”Investering i innovation og iværksætteri – erfaringer fra 20 år med innovationsmiljøer”. Forlaget Historia

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank