Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

STG udloddede 1,2 mia. kr. til aktionærerne i 2021

Bruno Japp

onsdag 23. marts 2022 kl. 12:19

Scandinavian Tobacco Group (STG) blev mødt med et kursfald på 7 procent i løbet af to dage, da selskabet offentliggjorde sit årsregnskab 2021. Men reaktionen var forkert og åbnede mulighed for et godt køb.

Kursfaldet kan muligvis forklares med STG’s forventninger til 2022 om en organisk EBITDA-vækst på 0-6 procent. Man holder altså muligheden åben for et år uden vækst. Men hvis vi ser nøjere på regnskabet, viser kursfaldet sig af flere årsager at være uden hold i virkeligheden.

For det første befinder STG sig på et vigende marked, hvilket gør det vanskeligt at levere organisk vækst (altså vækst opnået uden opkøb). I stedet for at fokusere på den nederste del af den forventede organiske EBITDA-vækst på 0-6 procent, bør man i stedet fokusere på det positive i muligheden for at vokse op til 6 procent.

For det andet er organisk vækst kun den ene af to muligheder for vækst. Den anden del hedder opkøb, og her står STG godt rustet i kraft af sin stærke finansielle position.

Selskabet forventer et frit cash flow før opkøb på 1,1-1,4 mia. kr. i 2021, og det giver betydelige muligheder for at øge omsætning og indtjening gennem opkøb. De reelle vækstmuligheder i indtjeningen er derfor betydeligt højere end den officielle udmelding om mulig organisk vækst.

For det tredje forventer man i 2022 at øge Earnings Per Share (EPS) med mere end 5 procent.

Det kan måske virke selvimodsigende at operere med muligheden for en organisk nulvækst i EBITDA samtidig med, at man lover at øge indtjeningen per aktie med mindst 5 procent.

Men dels skal den tidligere nævnte mulighed for vækst gennem opkøb tages i betragtning, og dels betyder STG’s store overskud af likviditet, at man kan sende betydelige summer tilbage til aktionærerne i form af aktieopkøb.

Aktieopkøb gør ikke i sig selv aktionærerne rigere, men reducerer det antal aktier, som skal dele den fremtidige indtjening. Dermed gør det aktien mere attraktiv, så indirekte kan et aktieopkøb alligevel styrke kursen på lidt længere sigt.

For det fjerde er det store likviditetsoverskud en kvalitet i sig selv, da det giver aktionærerne et højt afkast af deres investering.

I 2021 udbetalte STG 627 mio. kr. i udbytte, og hvis vi sætter det i forhold til aktiekursen ved årets start, fik en ny aktionær i 2021 et direkte afkast på 7,2 procent. Hertil kan lægges et beløb af næsten samme størrelse i form af tilbagekøb af egne aktier for 607 mio. kr. Alt i alt udloddede STG altså 1,2 mia. kr. til aktionærerne i 2021, hvilket er et særdeles højt tal for et selskab med en markedsværdi på 10,4 mia. kr. ved starten af regnskabsåret.

For det femte handles STG til en forventet Price / Earnings på 8,29 for de næste 12 måneder, og det er et meget lavt tal.

Det er ikke ensbetydende med, at P/E er for lavt, da de beskedne vækstudsigter trækker kraftigt ned i investorernes vurdering. Men det er værd at bemærke, at STG handles til lavere nøgletal end branchemedianen for både P/E og EV/EBITDA. Dette på trods af, at selskabet i kraft af sin finansielle styrke hører til i den stærke del af markedet. I den forbindelse kan nævnes, at STG har et kapitalstærkt bagland i form af hovedaktionærerne Chr. Augustinus Fabrikker (>25%) og C.W. Obel A/S (>10%). Alt i alt kan STG betragtes som en erhvervsobligation med et (omend beskedent) potentiale for kursstigninger.

Bruno Japp

Aktuel kurs 141,30

Kursmål (6mdr) 148,00

Læs tidligere analyser af STG her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank