Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Tilsynet bør afdække om firmapensioner misbruges

Carsten Vitoft

fredag 15. januar 2021 kl. 10:11

Fagbevægelsen er stærkt kritisk overfor en praksis, hvor virksomheder får lukrative renter og pensionsselskaberne nye kunder på bekostning af medarbejdernes firmapensioner. Uafhængige pensionseksperter undrer sig over, at Finanstilsynet har kendt til disse arrangementer i årevis uden at gøre noget ved det.

Kommercielle pensionsselskaber som Topdanmark og Velliv er stadig tavse omkring de ekstraordinært gode tilbud, de har tilbudt erhvervslivet. For mens virksomhedernes indlånsrenter langsomt er gået i minus i hele den danske banksektor, er det åbenbart stadig muligt at få forrentet sine penge til en fornuftig rente hos de fleste kommercielle pensionsselskaber.

Altså hvis bare man vil flytte medarbejdernes pensioner samme sted hen.

Hvordan det kan lade sig gøre, eller præcis hvem der har gjort det, er ikke nemt at blive klog på. Ingen af de nævnte selskaber ønsker at svare på spørgsmål, og det er der måske en årsag til.

Finanstilsynet chanceløst
”Jeg forstår ikke, hvorfor de kommercielle selskaber får lov til det. Vi har for nylig haft kursskæringssagen, der ikke fik konsekvenser. Nu får vi så endnu en sag fyldt med interessekonflikter. Det forarger mig faktisk, at de har så let spil. Vi er nødt til at tale om elefanten i rummet. Kan vi forsvare at overlade almindelige danskeres opsparing til kommercielle selskaber med enorme omkostninger og interessekonflikter, som de bare ikke kan administrere?

Finanstilsynet har ikke en chance for at kontrollere, om de snyder på vægten. Pension omfatter enorme beløb, og promillerne skal bare stå en lille smule skævt, så flyttes der rundt på mange penge”, siger professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet til Økonomisk Ugebrev.

Den beskrevne praksis er fuldstændig lovlig, lyder det fra tilsynet, der har kendt til problemet i årevis. Direkte adspurgt om sådanne arrangementer er lovlige – uden medarbejdernes vidende – svarer Finanstilsynets underdirektør Per Plougmand Bærtelsen, at tilsynet længe har kendt til det.

”Finanstilsynet er bekendt med eksempler på, at nogle pensionsselskaber udbyder ikke-fradragsberettigede pensionsprodukter. Det er muligt for pensionsselskaberne at udbyde denne slags produkter i overensstemmelse med pensionsbeskatningslovens § 53 A. Disse produkter kan f.eks. tegnes med garanti, hvis det er i overensstemmelse med den tilladelse pensionsselskabet har”, skriver han i en mail til Økonomisk Ugebrev.

Fagbevægelsen siger fra
I hele udgangspunktet må man spørge sig selv, hvordan de kommercielle pensionsselskaber pludselig – og i takt med rentefaldet – er blevet bedre end banksektoren til at have indlån og drive bank? Man må også spørge sig selv, hvordan man kan tilbyde garanterede og positive renter til virksomhederne, når bankerne ikke kan få en forretning ud af det.

Kunderne er umiddelbart de eneste, der ikke ser ud til at have fordel af sådanne arrangementer. Og det er usikkert, om en del af de penge, som skulle tilfalde de ansatte, nu i stedet går til deres virksomhed.

Sektorformand for HK Privat Simon Tøgern mener, at problemets omfang må undersøges, og at der må sættes en stopper for pensionsselskabernes praksis.

”Vi kan ikke leve med, at virksomhederne endnu engang får lov til at sjakre med vores medlemmers pensionsopsparinger. Der er jo ikke tale om, at pensionsopsparerne får de bedste og billigste ordninger. Men kun om, at virksomhederne får gunstige vilkår hos pensionsselskaberne.

I og med, at Finanstilsynet allerede er bekendt med denne trafik, burde det ikke være svært for dem at gøre mere detaljeret rede for det. Det kan da ikke have været meningen fra lovgivers side, at en ordning ment til enkeltmandsvirksomheder også skal kunne bruges af virksomheder med ansatte til at afskære almindelige lønmodtagere fra at få den bedste og billigste pensionsordning”, lyder det fra Simon Tøgern.

Sektorformanden henviser dermed til, at politikerne længe har ønsket at gøre det mere attraktivt for selvstændige at spare op til pension. Særligt dem med enkeltmandsvirksomheder, som ofte ikke har en firmapensionsaftale eller er omfattet af en. En paragraf 53 A-ordning betyder, at de kan spare virksomhedens overskud direkte op i en pensionsordning uden at blive beskattet.

Det er den ordning, der har skabt hullet, som pensionsselskaberne altså ikke har været sene til at udnytte. Flere insidere i pensionsbranchen har dog overfor Økonomisk Ugebrev undret sig over, hvordan det i det hele taget kan lade sig gøre rent praktisk at stable disse arrangementer på benene. For man skal have en forsikring og et navn for at kunne spare op i pension.

”Det er helt afgørende for os, at vores medlemmers pensionsopsparinger forvaltes på bedste vis. Vores medlemmers penge skal gå til pension og ikke til at lege bank for private virksomheder. Derfor går vi ind for fuld åbenhed og en kortlægning af området”, siger Jannik Frank Petersen, forbundsformand i Teknisk Landsforbund.

Hos Fagbevægelsens Hovedorganisation mener næstformand Arne Grevsen også, at Finanstilsynet må vågne op til dåd. ”Jeg er enig i, at her er der en risiko for, at der kan opstå en interessekonflikt, hvor man med rette kan spørge, hvem der er kunden. Jeg kender ikke aktuelle tilfælde, og jeg kan ikke sige, at ordningen har skadet pensionskunden. Men jeg er enig i, at der lyser advarselslamper om det rette fokus – og Finanstilsynet burde se på ordningen”, skriver han i en mail til Ugebrevet.

Hvor står tilsynet?
Økonomisk Ugebrev spurgte i sidste uge Finanstilsynet, hvor mange pensionsselskaber, der udbyder dette produkt, hvor mange af den type aftaler de enkelte pensionsselskaber har indgået, og om vilkå-rene for disse aftaler. Vi spurgte også om paragraf 53 A ikke kun er henvendt til enkeltmandsvirksomheder, og hvordan tilsynet ellers har tolket dette.

”Finanstilsynet har ikke strukturerede oplysninger om, hvilke pensionsselskaber der udbyder produkter i overensstemmelse med pensionsbeskatningslovens § 53 A, eller om hvor mange aftaler, der er indgået. Finanstilsynet har ligeledes ikke kendskab til indholdet af de konkrete aftaler. Finanstilsynet har ikke undersøgt markedet for udbud af produkter udbudt i overensstemmelse med pensionsbeskatningslovens § 53 A og har ikke et generelt overblik over praksis hos pensionsselskaberne. Finanstilsynet har ikke mulighed for at fortolke intentionerne bag pensionsbeskatningsloven, da dette er SKAT’s område”, lyder svaret fra Finanstilsynets underdirektør.

”Finanstilsynet siger, det er helt lovligt. Det betvivler jeg ikke. Men der er mange helt lovlige procedurer i den branche, der bør laves om. Så det overrasker mig, at Finanstilsynet ikke af sig selv orienterer offentligheden”, siger Carsten Tanggard.

Måske opfatter Finanstilsynet sin opgave primært som at sikre stabiliteten og solvensen i pensionssystemet. Danskernes pensioner og forbrugerspørgsmål kommer måske i anden række. ”Nu er Finanstilsynet jo ikke synderligt optaget af at varetage kundernes interesser. De vil sikkert læse i deres regler og sige, at når pensionsselskaberne gearer deres investeringer, kan det være fordelagtigt for kunderne, at deres pensionsselskab låner billigt direkte fra virksomhederne uden om bankerne til en meget lav rente. Men de burde se på, om indlån sker til markedsvilkår”, siger partner i BEDSTpension Gert Nielsen.

Finanstilsynet siger, at alle pensionsselskaber kan få lov til at tilbyde den slags indlån til virksomhederne, hvis bare de husker at søge en tilladelse inden.

”Når Finanstilsynet bliver bekendt med denne type produkter, typisk på inspektioner, har vi fokus på, at pensionsselskaberne sikrer, at der ikke sker urimelig omfordeling mellem kunderne, f.eks. som følge af, at store indskud af midler med kort løbetid får urimelig del i de kollektive reserver. Herudover lægger vi vægt på, at ledelsen har taget stilling til, at produktet skal udbydes, og hvilke rammer der skal gælde for produktet. Denne type produkter kan i øvrigt stille anderledes krav til pensionsselskabernes rådgivningsforpligtigelser”, skriver Per Plougmand Bærtelsen.

Pensionsselskaber agerer bank
Men markedsvilkår må vist være de samme negative renter, som banksektoren tilbyder. Mon ikke Danske Bank ville blive rasende over, at Danica Pension pludselig begyndte at lege bank, med mindre der er en bestemt årsag til det?

”Hvis man som virksomhed kan placere kontante indskud i pensionsselskabet, er det jo klart velegnet til at skabe tvivl om, hvorvidt indskuddet sker på markedsvilkår, eller om der er særlige fordele forbundet med indskuddet, som har sammenhæng til pensionsordningen. Det er ikke nogen god idé, hvis pensionsselskaberne generelt begynder at tiltrække virksomhedskunder via favorable indlånssatser, og på den måde agerer bank”, slutter Gert Nielsen.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Udløber snart
Fonden Mariehjemmene søger en ny Økonomichef
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank