Helt overordnet var det kun omkring 1/3 af aktierne på fondsbørsen, der lukkede året i minus. Det illustrerer med tydelighed, hvilket godt børsår det har været trods al markedstumulten undervejs. På listen over de dårligste aktier er der forskellige kendetegn, som springer i øjnene:
1) Ingen entydig skurk på brancheniveau. Detskyldes nok primært, at udvalget på den danske børs er småt. Vi finder dog to bankaktier på listen (Østjydsk Bank og DAB) og to textilaktier – nemlig StylePit og DK Company. StylePit har været igennem en emission, mens DK Company nok mere er offer for en utrolig lav likviditet, et lavt free-float og en status som noteret på First North.
2) Små aktier, store bevægelser. Flere af aktierne har næsten ingen volumen, og selskaberne har derudover gennem et godt stykke tid været kriseramte pga. enten finansieringen, markedet eller blot dårlig drift. I den kategori kan vi putte DLH, Blue Vision, Victoria Properties og First North-noterede Mermaid. I udgangspunktet kan man godt sige, at aktierne ikke er investeringsegnede på nuværende tidspunkt, og absolut kun er for spekulation. I denne kategori kan vi også putte Atlantic Petroleum, som klart indtager 1. pladsen efter en lang nedtrend gennem året i takt med olieprisens fald og de medfølgende udfordringer på først finansiering og sidenhen drift.
3) Det er meget dyrt at være fattig. Tre af selskaberne (Østjydsk Bank, DAB, StylePit) har været igennem fortegningsemissioner, som har været lavet på markante favørkurser. Bemærkelsesværdigt er det, at selskabernes udfordringer og emissionsvillkår i store træk har været kendt forud for en væsentlig del af kursfaldet. Også kendetegnende har det været, at moderaktierne i eller omkring emissionsperioden handler til markant opskruede kurser, som helt forventeligt ikke har kunnet holde ved frigivelsen af de mange nye aktier med præcis samme rettigheder. Aktionærerne har altså haft en rimelig mulighed for at undgå dele af de tab som kurslisten ellers indikerer. Torm hører principielt med i denne gruppe, selvom der har været tale om rettede emissioner til selskabets kreditorer, som i praksis har efterladt en ubetydelig ejerandel til de oprindelige aktionærer.
4) Næsten ingen store navne på listen. Lidt overraskende er det, at vi stort set ikke finder nogle store aktier på listen. Det største navn er Torm, og at vi skal helt ned på 20. pladsen for at finde et C20-medlem. Nemlig Mærsk med minus 27,5 %, skarpt forfulgt af TDC med minus 27,2 %. Korrigeres for Mærsks ekstraordinære udbytte på næsten 1.907 kr/aktie forbedres Mærsks performance dog fra minus 27 % til noget mere acceptable minus 13,5 %.
Der er i vores øjne et par aktier, som man godt kan forvente sig noget af fremover. Det er Torm, de to banker og DK Company. Af disse fire aktier har tre gennemført store emissioner i 2015, der i praksis næ-sten har givet selskabet gratis til de nye aktionærer. Det er således de ”gamle” aktionærer der har taget tabet, mens en eventuel upside næsten udelukkende er til de nye aktionærer. Selskaberne har nu kapital og likviditet til at drive forretningen fremadrettet, og denne afgang af konkursrisiko på kort sigt bør kunne give noget upside. Særligt for Torm gælder det, at Tanker-markedet er stærkt pga. den lave oliepris, og det gør udsigterne ganske gode. Vi ser da også, at Torm alene i 3. kvartal tjente 73 mio. USD før skat på driften, og det kan ikke have undgået manges øjne at DS Norden flere gange har opjusteret pga. deres tankerdivision. Torm har en markedsværdi p.t. på 6,2 mia. kr. og konsensus er at Torm tjener 1,2 mia. kr. efter skat i både 2016 og 2017. Vi fornemmer, at markedet stadig ikke for alvor vil røre Torm qua historikken, men vi forventer at det kun er et spørgsmål om tid førend Torm igen nærmer sig det gode selskab. Og denne overgang kan blive ganske givtig for aktionærerne. Torm undersøger p.t. mulighederne for en notering på New Yorks børs i 2016. Det kan blive triggeren for en vending i markedets opfattelse af Torm.
Steen Albrechtsen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.