Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Trussel mod vigtig indtægtskilde for danske klubber

Bruno Japp

fredag 12. februar 2021 kl. 7:15

Manglende tilskuere på de danske fodboldstadions pga. Covid-19 restriktioner koster klubberne mange penge. Mindre åbenlys er et andet potentielt hul i pengekassen, som kan få lige så store økonomiske konsekvenser. Nemlig færre indtægter fra spillersalg.

Det er efterhånden mange år siden, de danske børsnoterede fodboldklubber opgav at få overskud alene på tilskuerindtægter, tv-indtægter, salg af merchandise osv. Hvis man ville købe og aflønne tilstrækkeligt stærke spillere til at opfylde de sportslige ambitioner, måtte der mere til.

I dag er køb og salg af spillere derfor en integreret del af forretningsmodellen hos de fleste større klubber. Umiddelbart virker det måske ulogisk, at man kan opfylde sportslige mål ved at sælge sine bedste spillere, men forklaringen ligger i Danmarks beskedne størrelse på fodboldmarkedet.

Indtægt fra salg til udlandet ude af proportioner
Selvom danske fodboldklubber fra tid til anden leverer topspillere til store internationale klubber, er det danske spillermarked en miniput internationalt, og det nyder klubberne godt af. Det betyder nemlig, at salg til udlandet kan tilføre klubberne indtægter, som er helt ude af proportioner med klubbernes indenlandske indtægter og udgifter.

Eksempelvis blev AaB’s salg af Mikkel Kaufmann til FC København betegnet som den næststørste handel nogensinde mellem to danske klubber, og vi skønnede gevinsten for AaB til omkring 20 mio. kr. Til sammenligning er det ca. det halve af, hvad AaB fik for den 21-årige Christian Bassogog, da man i 2017 solgte ham til Kina.1)

Markedsværdien af samtlige superligaklubbernes spillere er p.t. 223 mio. euro (1,7 mia. kr.) Til sammenligning er markedsværdien af alle Premier League-spillerne 8,85 mia. euro (65,8 mia. kr.)1)

Den dyreste spillerstab finder vi i unoterede FC Midtjylland med en markedsværdi på 48 mio. euro (357 mio. kr.). For at illustrere beløbet beskedne størrelse betalte Premier Leagues bundprop Sheffield U i oktober 26 mio. euro (193 mio. kr.) for et enkelt spillerkøb.

I figuren nederst i venstre spalte ser vi, hvilken effekt transferaktiviteterne har haft på flere klubbers bundlinje de seneste tre år. Det er ingen overdrivelse at sige, at de har været en guldgrube for flere danske klubber.

Givtige spillersalg sættes måske på pause
Men måske har Covid-19 sat denne vigtige indtægtskilde på pause. Det er i hvert fald indtrykket fra aktiviteten i Premier Leagues såkaldte ”Januartransfervindue”, som lukkede i mandags. Normalt afsluttes en lang række handler i de sidste minutter inden deadline, men i år bød den sidste dag i januars transfervindue kun på tre handler.

Det er en exceptionelt lav aktivitet, og sådan har det været gennem hele det åbne januarvindue. Det illustreres tydeligt af denne figur (kilde: bbc.co.uk):

Til gengæld har der været usædvanligt mange låneaftaler mellem de engelske klubber i år som kompensation for manglende handler, men det kan de danske fodboldklubber jo ikke betale regningerne med.

Brexit har også haft en negativ effekt på det engelske markeds efterspørgsel efter udenlandske spillere, og eftersom de danske fodboldspillere ikke længere er omfattet af EU’s regler om arbejdskraftens fri bevægelighed kan det også gøre salg til England mere besværligt.

Bruno Japp

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank