Mange store danske aktier har fået for store kurstæsk
Kære læser
Der begynder at tegne sig et interessant billede for mange af de store danske aktier: Mens store globale aktier, herunder Bigtech, har klaret sig fremragende i år, har mange af de danske storaktier fået store kurstæsk.
Blandt andet Vestas (-36%), DS Norden (-23%), Genmab (-47%), og Ørsted (-28%). Og Mærsk ligger på plus tre procent efter nogle store op- og nedture. Heller ikke Novo Nordisk har i år været en entydig vinder, med et kursfald på knap tyve procent siden juni.
Ja, der har også været mange stærke danske vindere. Billedet viser blot, at der har været meget stor forskel på ens afkast i år, afhængigt hvilke aktier man har valgt at satse på. Det har ikke været en god idé alene at gå efter de store hæderkronede danske selskaber, som mange private investorer har tendens til.
Eksempelvis viser Nordnets opgørelser over mest ejede danske aktier, at Novo Nordisk og Vestas sammen med Ørsted er de private investorers favoritter. En investor med eksempelvis 25 procent af formuen placeret i henholdsvis Novo Nordisk, Vestas, Ørsted og Mærsk fra årets start, ville i dag have et afkast på minus elve procent.
Imens er de globale aktier spurtet derud af.
Spørgsmålet er, hvad vi så kan bruge det til? Vores observationer er følgende omkring det korte og lange sigt. Grundlæggende mener vi, at de store globale aktier er blevet alt for dyre. Samtidig ser vi gode køb nu i flere af de danske storaktier, som er blevet sat meget langt ned i år.
Men på den korte bane er der andre drivkræfter: For det første har de amerikanske selskaber leveret rigtig godt i de første Q3-regnskaber. 83 procent af de 71 S&P 500-selskaber, der aktuelt har leveret regnskaber, har overgået analytikernes forventninger. Især har finans, tech og cykliske forbrugsvarer leveret bedre end forventet. Industri, energi og materialer har skuffet noget.
Kortsigtet har det skabt en optimistisk stemning på aktiemarkedet, kombineret med en fortsat tro på at USA undgår en recession, varslede kæmpestore aktietilbageopkøb fra selskaberne lige efter regnskabssæsonen og vigende energipriser.
Disse byggeklodser kan fastlåse positive og svagt stigende aktiemarkeder resten af året.
På den korte og lidt længere bane bør man også iagttage, at der er masser af risikofaktorer, som kan få det hele til at krakelere: USA’s økonomi meget let kan tippe over mod en recession. Og her vil vi især kigge på arbejdsmarkedet, som fortsat ser ud til at holde stand.
Underliggende svaghed i den vestlige verden indikeres også af faldende oliepriser, med crude oil nu under 70 USD, og renterne er også begyndt at falde kraftigt igen.
Men de store globale aktier er efterhånden meget dyre, og der skal ikke meget nervøsitet til at kickstarte udsalg fra de professionelle investorer. Vi bemærker, at Skew- aktiekrak indeks fortsat ligger på et historisk højt niveau, men dog aftagende fredag.
Guldpriserne fortsætter også deres himmelflugt, og det gyldne metal ses jo ofte som et safe heaven, når der er stigende risiko for at alt andet vil ramle.
Så vores bundlinje er, at på den korte bane er aktiefesten genstartet, og der er stor tro på, at det kan fortsætte en rum tid endnu. Men der er også under overfladen en stigende skepsis/nervøsitet omkring, hvornår det slutter, og at det stopper meget brat.
Af den grund har vi i ØU’s portefølje fortsat 23 procent af formuen placeret i beskyttelsespositioner, som en slags forsikring ved et større aktiekursfald. Vi er de seneste uger også begyndt at købe op i nogle af de store danske aktier, som vi mener er sat for meget ved i værdi.
Og det har været en god forretning, indtil videre. Vi har blandt andet hentet pæne plusser på Mærsk (indkøbt i 9.700) og Alm. Brand (indkøbt i 12,9). Vi lurer på andre gode opkøb, hvor vi ser, at kortsigtet nervøsitet nok har sat priserne lige lovligt langt ned, men hvor der er lyse udsigter på den lidt længere bane. Følg også vores portefølje på trader.ugebrev.dk