Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Vestas med stærkt 1. kvartal, men tåge forude

Morten W. Langer

onsdag 21. maj 2025 kl. 11:40

Henrik Andersen, Vestas
Henrik Andersen, Vestas

Mens den grønne energikrise buldrede derudad med værdiansættelser banket under gulvtæppet på mange grønne energivirksomheder, er Vestas umiddelbart på vej frem. Vestas leverede et markant bedre 1. kvartalsresultat end forventet, og ledelsen med CEO Henrik Andersen virker fortsat meget optimistisk. Det fremgik dog også af et investor call, at der lurer nogle betydelige risici under overfladen. Chefredaktør Morten W. Langer har nærlyttet investor call med spørgsmål fra analytikerne.

Allerede efter 4. kvartalsregnskabet var det en helt anden Henrik Andersen, end vi har oplevet de seneste år med svage resultater fra Vestas. Selvom ordreindgangen fra USA i årets første kvartal er gået helt i stå, var der alligevel godt gang i de nye ordrer.

Men mest afgørende var det, at Vestas i 1. kvartal på næsten alle regnskabsposter overgik analytikernes forventninger. Eksempelvis landede den samlede omsætning i kvartalet på 3.468 mio. euro – mod analytikernes forventning på 3013 mio. euro, altså ca. 15 pct. højere end forventet.

Og driftsresultatet før afskrivninger (EBITDA) endte på 242 mio. euro mod forventningen på 203 mio. euro, altså 20 pct. højere end forventet.

Af investor call med analytikerne efter regnskabet fremgik det meget klart, at der blandt investorerne er betydelig bekymring for, hvad Trumps toldkrig kommet til at betyde for Vestas’ forretning i USA. Det vender vi tilbage til.

Bundlinjen var nemlig, at investorerne – med et løft til aktiekursen på 9 pct. – først valgte at fokusere på en stribe underliggende positive signaler. Hvis der ikke var indbyggede usikkerheder og svag sigtbarhed på grund af toldkrig, stigende renter og usikkerhed om en økonomisk afmatning, ser tallene fra Vestas rigtig gode ud.

For det første udviklede omsætningen sig altså bedre end forventet, især på grund af et langt stærkere onshore-omsætningsstal end forventet.

For det andet er den gennemsnitlige salgspris på ordreindgangen seneste kvartal steget til 1,24 mio. euro per MW mod 1,18 mio. euro forrige kvartal og 0,97 mio. euro første kvartal sidste år. Det oplyses, at prisstigningen er drevet af en øget andel (dyre) offshore anlæg og større onshoreanlæg.

Det største onshore-anlæg er en 384 MW vindmøllepark i Ukraine, som kommer til at dække elforbrug for 200.000 husstande.

For det tredje var ordreindgangen 36 pct. højere end samme kvartal sidste år, selvom USA på grund af toldusikkerhed gik helt i stå. Onshore ordrer dykkede 30 pct., da der var 1000 MW mindre i ordrer fra USA. Til gengæld kom der fra offshore 1515 MW fra Europa og Asien, hvor det var nul for et år siden.

For det fjerde var garantihensættelserne i 1. kvartal 118 mio. euro svarende til 3,4 pct. af omsætningen mod 4,3 pct. samme kvartal sidste år. Ledelsen påpeger, at den overordnede trend for garantihensættelser fortsat er nedad, selvom de i kvartalet var højere end i 4. kvartal på 2,6 pct. af omsætningen (der jo også er markant højere i årets sidste kvartal).

For det femte er overskudsgraden i serviceforretningen antageligt på vej opad – fra de aktuelle ca. 18 pct. mod en tidligere norm på ca. 22 pct. Allerede i 4. kvartal 2024 fortalte ledelsen om et ”commercial reset” af serviceforretningen, hvor kontrakter gennemgås og eventuelle ulønsomme kontrakter opsiges. Det blev oplyst, at den aktuelle service recovery plan vil påvirke overskudsgraden de kommende kvartaler, men også, at det kan koste omsætning.

En vis skepsis vendte tilbage hos analytikerne dagens efter, hvor aktien faldt 4,5 pct. tilbage. Og det hele er da heller ikke rosenrødt, fremgik det af analytikernes spørgsmål: Der blev selvfølgelig spurgt meget ind til effekter af toldtariffer, og de fleste spørgsmål gled CEO Henrik Andersen af på, blandt andet fordi der endnu ikke er klarhed om de endelige toldtariffer.

Han oplyste, at tolden kan komme til at betyde højere omkostninger på aktuelle amerikanske anlægsprojekter, på grund af importtold på visse dele fra blandt andet Kina, og at det vil blive drøftet med kunderne, hvordan disse ekstra omkostninger kan migreres og altså neutraliseres af kunderne, så det ikke koster lønsomhed hos Vestas.

Omkring den aktuelle anlægsaktivitet i USA oplyste Henrik Andersen, at ordrebogen allerede er fyldt for 2025 og en stor del af 2026. På et spørgsmål om noget af den aktuelle ordrebog kan blive aflyst, ligesom det stor 810 MW Empire-projekt med Equinor, sagde han, at Empire er en enestående case, og at Vestas med 5000 mand i USA ikke har baseret sig på offshore projekter.

Morten W. Langer

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank