Den hastige bedring i Vestas’ indtjening på vindmøllerne bliver overskygget af valget af Donald Trump, men i høj grad også af problemer i serviceforretningen. Vestas ser ganske billig ud lige nu, men det er svært at tro på et stort kurscomeback, når mange investorer formentligt er på vej ud af sektoren pga. Trumps vindmølleaversion og frygten for en geopolitisk handelskrig.
2024 burde egentlig have været et år, hvor der blev varmet op til et flot indtjeningsår 2025, fordi de fleste gamle lavmargin ordrer er kørt igennem, og indtjeningskvaliteten i ordrebogen er i kraftig stigning. Den proces er forløbet nogenlunde efter planen, og alene i 3. kvartal steg omsætningen med hele 19 pct., selvom de leverede volumener kun steg med lidt over 10 pct. De gamle ordrer er i store træk afsluttet ved udgangen af 2024.
Marginen i vindmølleforretningen er steget hen over året, og den implicitte forventning er nu, at man i det normalt stærke 4. kvartal formentlig vil levere en EBIT-margin omkring 12 pct. både totalt og i vindmølledivisionen. For at perspektivere dette var marginen 3,3 pct. i 4. kvartal sidste år.
Der er altså klare tegn på, at Vestas’ margin er i kraftig bedring, men det kræver fremadrettet, at garantihensættelserne bliver ved med at falde ned mod målsætningen på 3 pct. Det var ikke tilfældet i 3. kvartal, hvor hensættelsen lød på 6 pct.
Udover presset på aktiekursen fra Trump og hans ofte udtalte aversion mod vindmøller har Vestas bestemt heller ikke gjort det bedre for sig selv ved at rejse tvivl om den ellers meget stabile og godt indtjenende serviceforretning.
Det første chok kom i august, hvor en overraskende regnskabsteknisk ”engangsjustering” af omsætningen på 300 mio. euro gik direkte på indtjeningen i kvartalet. Udfordringerne fortsatte i 3. kvartal, hvor EBIT-marginen i service kun nåede op på 16 pct., selvom man i august stort set lovede, at man allerede i 3. kvartal ville være nogenlunde tilbage på det hidtidige niveau på ca. 20 pct.
Selvom serviceforretningen kun omsætter for lidt over 900 mio. euro per kvartal, skal man ikke undervurdere betydningen af den skabte usikkerhed. Først og fremmest pga. stabiliteten og indtjeningen, hvor man historisk har leveret mellem 20 og 25 pct. EBIT-margin i mange kvartaler.
Service har dermed reelt i lang tid været ene om at levere overskud til Vestas.
Den høje, stabile og langsigtede indtjening i serviceforretningen kan principielt berettige en ganske høj værdi for denne del af forretningen isoleret set.
Det kræver formentlig tålmodighed at være investeret i Vestas-aktien det kommende stykke tid. Men omvendt må vi også sige, at den sjældent har været så billig målt på gængse nøgletal og med tanke på, at indtjeningen endelig er i fremgang, og at ordrebogen er der til at bakke den op i de kommende år.
Når alt kommer til alt, handler Vestas til en forventet Price/Earnings omkring 12-13 for næste år, og det er en sjælden pris for en global leder i en sektor med solid strukturel vækst. Uanset hvordan toldsatser og geopolitik kan give lidt slinger i valsen på kort sigt.
Konklusion
Aktuel kurs 104,50
Kortsigtet (< 3 mdr.) Hold
Langsigtet (12 mdr.) Kursmål 130
Steen Albrechtsen
Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.